• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Diagnostyka komputerowa

Gumoleum

Początkujący
Punktów
0
Witam kolegow
Zaczne od tego, ze nie jestem mechanikiem lecz pasjonatem. Handluje autami dorywczo w UK i naprawiam. Duzo rzeczy wymieniam tylko po to zeby sie nauczyc.
Pytanie dotyczy diagnostyki kputerowej. Mianowicie skanujac 4rocylindrowy silnik benzynowy, odczytujac parametry sondy, krotkie korekty itd wszystko jest podzielone na 2 banki lub 2 rzedy cylindrow. Nie moge zrozumiec tego stanu rzeczy bo przeciez to 4ry cylindry w rzedzie.
Czy ktos moglby mi przyblizyc temat. Pytalem na innych forach i grupach i cisza. Wiem, zr pytanie amatorka no ale nie mam kogos kto mi wszystko pokaze i wytlumaczy jak dziecku :).

Dzieki
Pozdrawiam

Gumoleum

Początkujący
Punktów
0
No to to ja rozumiem tylko, ze w sondzie mam czujnik 1 dla rzad cyl 1 i 2 oraz czujnik 2 dla rzad cyl 1 i 2

Gumoleum

Początkujący
Punktów
0
Diagbox chyba ma przykre wspomnienia z handlarzami. Na drugi raz wez ze soba kogos kto sie zna na samochodach ;) handluje sobie w uk i tutaj takoe numery jak w Pl nie przechodza, wiec nie ocieniaj ludzi z gory a juz napewno nie obrazaj. Kultury troche chamie ty

Gumoleum

Początkujący
Punktów
0
Poza tym tak jak napisalem pracuje sobie w wolnych chwilach na autach. Myslisz, ze w Pl handlarz by ci wymienil wachacz na nowy bo guma luz? Tutaj sa inne zasady. Kupujac woz od handlarza masz miesiac na zwrot za pelna kwote i nastepne piec jesli sie rozjebie. Do tego nie ma opcji cofania licznikow itd. Zarobek jest mniejszy, ale uczciwy i mi to sie bardzo podoba. W kazdym aucie robie full serwis, przeglad techniczny, robie diagnostyke itd. Dlatego nie widze powodu zeby ktos mnie tak traktowal jak ty buraku. Myslalem, ze w zasadach forum jest cos o kulturze osobistej wspomniane...

Gumoleum

Początkujący
Punktów
0
Jakby nie patrzyc to ja tu pierwszy zadalem pytanie :) odpowiedzi nie znasz, wiec wez juz wroc do ogladania mechaniki na youtube. Dobranoc

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Witam chyba swierszcza :p
Gosciu od dupnego handlarza co ma jakis tam szrot kupisz auto - super hiper, wszystko wymienione tylko siadac i jezdzic bo tu UK :banghead:
To opowiadaj komu innemu.
Dziewczyna kupuje pierwsze auto Seat benzyna z 2003 i po 3 dniach peka pasek rozrzadu, oczywiscie niby wymieniony na nowy przez handlarza- sorry dealera :(
Dealer ma wszystko w dupie, dziewczyna sie miota szuka po prawnikach ale na to potrzeba kasy i tak jak w >PL - auto na zlom lub naprawa na wlasny koszt.
Wiec nie opowiadaj bajek jak tu wspaniale.

Do góry Bottom