• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Diagnostyka nie zamontowanej skrzyni

marteo

Bywalec
Punktów
6
Czesc. Podpowiedzcie mi prosze czy jest sposob by zdiagnozowac skrzynie lezaca na szrocie? Chodzi glownie o lozyska w skrzyni i lozyska wybieraka. Pacjentem jest C5 1.6HDI 2005. Objawy-latajacy lewarek gora dol po wcisnieciu i odpuszczeniu gazu. Nie chce sie narobic i zeby sie nie okazalo ze druga skrzynia ma ta sama przypadlosc. Dzieki

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Na latający lewarek po odpuszczeniu i dodaniu gazu, chcesz skrzynie wymieniać? Dlaczego?

Bo łatwiej wymienić skrzynie jak wypracowaną poduchę czy naprawić luzy powstałe na mechanizmie zmiany biegów.

Tam jest rozwiązanie na linkach.
Objawy-latajacylewarek gora dol powcisnieciu i odpuszczeniu gazu. Myślę że jak to odpowiednio dociążysz to przestanie latać do góry. 7a60917541189c27d440671866fa.jpeg

Ostatnia edycja:

marteo

Bywalec
Punktów
6
Na latający lewarek po odpuszczeniu i dodaniu gazu, chcesz skrzynie wymieniać? Dlaczego?

Bo łatwiej wymienić skrzynie jak wypracowaną poduchę czy naprawić luzy powstałe na mechanizmie zmiany biegów.

Tam jest rozwiązanie na linkach.
Objawy-latajacylewarek gora dol powcisnieciu i odpuszczeniu gazu. Myślę że jak to odpowiednio dociążysz to przestanie latać do góry. Wyświetl załącznik 27498

Panowie. Przecież logiczne, ze zacząłem od najtańszych rozwiązań. Wymienione wszystkie 4 poduszki silnika i skrzyni. Linki sprawdzone i nie ma w nich luzów. Wnikałem w temat i w tych skrzyniach padaja łożyska w skrzyni i wtedy powstaje luz i przenosi się az do lewarka. To nie jest tylko ruch lewarka, ale też uderzenie w skrzyni.

marteo

Bywalec
Punktów
6
Wiec sprawa wyjasniona. Skrzynia zdjeta. Zajechana na amen. Poprzedni wlasciciel mowil ze robil sprzeglo a zaczelo sie slizgac. Zdjalem skrzynie. Sprzeglo zalane olejem. (Fakt-nowe) Oring pod walkiem lozyska puszczal olej. W skrzyni padniete lozyska. Podejrzewam, ze ten co wymienial skrzynie(byla wymieniana) i przy okazji sprzeglo nie wymienil oringu pod prowadnica lozyska oporowego i olej wylecial. Zatarly sie lozyska i amen. Zawsze, ale to zawsze wymieniam ten oring. Nie wiem dlaczego nie bylo to zrobione.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Kiedyś skrzynie od turana 2005 1.9 tdi podłączyłem z silnikiem z pralki razem z programatorem. Później włączyłem na bawełne ...

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
dla mnie smieszne jest , jak czytam komenty , gdzie wybieranie biegow jest na elastyczne linki i ludzie doradzaja wymiane poduszek i linek jak lewarek lata. cos musi tym wybierakiem ruszac przy dodawaniu i odejmowaniu gazu , a jest to luz na lozyskach przez co widelki sie przesuwaja razem z walkiem i wybierak chodzi przod - tyl. gdyby to bylo sztywne polaczenie z lewarkiem w kabinie jak laguna 2 clio 2 to mozna wymieniac poduszki itp ale nie jak sa linki.

marteo

Bywalec
Punktów
6
dla mnie smieszne jest , jak czytam komenty , gdzie wybieranie biegow jest na elastyczne linki i ludzie doradzaja wymiane poduszek i linek jak lewarek lata. cos musi tym wybierakiem ruszac przy dodawaniu i odejmowaniu gazu , a jest to luz na lozyskach przez co widelki sie przesuwaja razem z walkiem i wybierak chodzi przod - tyl. gdyby to bylo sztywne polaczenie z lewarkiem w kabinie jak laguna 2 clio 2 to mozna wymieniac poduszki itp ale nie jak sa linki.
Tak a jeden post zostal usuniety bo napisalem ze lozysko poszlo. Teraz tez jak pisalem ze zdejmuje skrzynie to smiesznie bylo itp. Jak widac wyzej. Czasami mam wrazenie ze tu odpisuja ludzie w ogole nie zwiazani z mechanika. Jak wszedzie na forach...przerywa silnik to od razu swiece i przewody WN....

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Jak przerywa a dawno nie były zmieniane świece to warto od najprostrzej czynności , którą i tak wypadało wykonać

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Marteo raczej miał na myśli że naprawę zaczyna się od weryfikacji a nie wymianie elementów od najtańszych i najbardziej awaryjnych.

Do góry Bottom