• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Diagnoza sondy lambda - Mitsubishi Colt 96' L/B

leebailong

Początkujący
Punktów
0
Jestem nowy na forum, wiec Witam wszystkich.
Prosze o diagnoze mojej sondy lambda:
-na benzynie napiecie lata 0,42-0,46V
-na gazie 0,39-0,51V
Pomiar wykonany multimetrem. Nie wiem czy lambda musi isc do wymiany. Do tego miesiac temu wymienilem u gazownika wtryski od gazu, wiec nie wiem jak on to regulowal. Czy po wymianie labmdy konieczna bedzie wizyta u gazownika, zeby raz jeszcze wyregulowac gaz?
Pozdrawiam.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Chodzic bedzie na uniwersalnej ale jak bys sie tak przyjzal na oscyloskopie to bedziesz wiedzial o czym mowie, nastepna rzecz to sonda lambda bosch wyglada 10 sond tak samo a maja inne. Numery jak myslisz dlaczego ?

leebailong

Początkujący
Punktów
0
Zamowilem uniwersalna sonde 4-przewodowa ntk. Porownalem kabelki z dolaczona tabelka i wyniklo ze w mojej starej sondzie sygnalowy byl kablek niebieski (wczesniej przy pomiarach wpialem sie do czarnego od strony silnika). Po podpieciu sie do niebieskiego od strony sondy wyniki bylo z grubsza inne (rozgrzany silnik). Załączam filmiki:
lpg:
benzyna:
Mimo wszystko i tak wskazuja na to ze sonda jest uszkodzona, wiec pojdzie do wymiany.
Pozdrawiam.

Do góry Bottom