• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dmuchawa kabinowa Vectra B

VECTRA B 2.0

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
POZNAN
Witam serdecznie mam taką przypadłość z dmuchawą kabinową że raz chodzi raz nie . Objawy ma takie że jak wyłączę chodzący samochód z chodzącą dmuchawą to później po odpaleniu samochodu ona nie chce się załączyć , czasami może się włączyć za pięć minut albo za dwa dni . Znalazłem jeszcze sposób że jak odłączę akumulator na 5 minut to wtedy dmuchawa się załącza. Zastanawiam się czy to nie rezystor , ale jak szukałem w internecie objawy uszkodzonego rezystora to tam było tylko o prędkościach obrotów czy działają jak się po kolei zmienia wartości na pulpicie klimatronika a u mnie po za tym że nie chce się załączyć wszystko jest ok . Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu i dziękuje z góry za pomoc !!!

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1597
climatronik jest wpisany w treści i taki system mam.
a rzeczywiście, ślepy się człowiek robi z wiekiem :)

no to podpinaj opcom'a albo tech2. nie wiem tylko czy opcom obsługuje climatronica, bo nigdy nie miałem okazji potestować opcom'a i climatronica. tech2 na pewno ma takie opcje. może pokaże co go boli.

VECTRA B 2.0

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
POZNAN

no to podpinaj opcom'a albo tech2. nie wiem tylko czy opcom obsługuje climatronica, bo nigdy nie miałem okazji potestować opcom'a i climatronica. tech2 na pewno ma takie opcje. może pokaże co go boli.
witam ja posiadam interfejs Opel Scanner jest opcja klimy ale coś nie mogę się dostać do tej funkcji bo jest opis 12 pin i com szuka a jak silnik i inne opcje oprogramowania są na 7 pin to wtedy chodzi nie wiem o co w tym chodzi ,a ogólnie błędów nie mam .

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Dokop się do dmuchawy. Zobacz wtyczkę tam idzie sporo prądu. Po latach piny mogą się utlenić i loteria. Po wjechaniu w dziurę może zatrybic

VECTRA B 2.0

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
POZNAN
Dokop się do dmuchawy. Zobacz wtyczkę tam idzie sporo prądu. Po latach piny mogą się utlenić i loteria. Po wjechaniu w dziurę
Witam mam wrażenie że to może być albo rezystor albo jakiś przekaźnik bo jak wcześniej pisałem po odłączeniu akumulatora aż się prąd rozładuje dmuchawa chodzi , coś ewidentnie się kończy .

VECTRA B 2.0

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
POZNAN

Witam co byś mi doradził w tej sytuacji?!

Dokop się do dmuchawy. Zobacz wtyczkę tam idzie sporo prądu. Po latach piny mogą się utlenić i loteria. Po wjechaniu w dziurę może zatrybic
Witam a w tej sytuacji co można począć ?!

Załączniki

• 20240221_134200.jpg
    20240221_134200.jpg
    896 KB · Wyświetleń: 22
  • 20240221_134200.jpg
    20240221_134200.jpg
    896 KB · Wyświetleń: 22

Plutonowy

Początkujący
Punktów
1
Panel klimatyzacji podmień. Tylko ciężko znaleźć sprawny używany a nowych już nie ma. Moj "poprawiał" elektronik. Też glupiał aż w końcu w środku zimy padł całkiem i już nie dało się udawać że jest ok

Do góry Bottom