• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

doblo 1.3 multijet

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Naprawde misiek niech wprowadzi tu oplate za forum. Ja zaplace ale nie bedzie juz postow w stylu. Mama jechala a tu sie zaswiecila kontrolka. Dobrze pozniej bede wiedzial jakie bledy jak mamy kolega podlaczy mame do kabla a potem auto i beda kody dtc

Swietna czasem rozrywka leci. Hahaha

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Teraz się mądrala rozpisze he he :cigar::cigar::cigar:.

Nie sprawdził zdarza się, ten kto nie robi się nie myli. Dał dupy itd, dać mu linę najlepiej niech się powiesi.
Część jest klienta, ale nie musi się znać czy jest ok. Mechanik niby powinien to zrobić, nieważne.

Mam pomysła, zaraz mądrale się rozpiszą.
Na wale kółko mamy pływające, bez klina. 90% aut punkt zero to 1 tłok w górze, zgadza się. Chyba starsze VW zero to tłoki wszystkie na równo. Śmieć Mondeo 2.0 tdci zero ma 24 stopnie niżej od pow. głowicy, wiem bo kiedyś zdjąłem czapkę bez wstępnego ustawienia rozrządu. Jeszcze upewnił bym się gdzieś czy rzeczywiście tłok ma być w górze.
Wywalamy 1 wtrysk ustawiamy tłok w górze, sufmiarką, zegarem, prostym prętem i płaskownikiem do pow. głowicy. Wiercimy od dołu w obudowie sprzęgła otwór tak aby się nie wpier....ić w koronkę rozrusznika i gwintujemy go na fi 8, w koło zamachowe delikatnie też. Wkręcamy śrubę ósemkę z czubkiem, wał mamy zablokowany aby się nie ruszył podczas przykręcania. Nad półosią chyba widać koronkę rozrusznika, też wym coś delikatnie wbił dodatkowo blokując wał.
Góra jest, spinamy rozrząd, obkręcamy 360 stopni jak nic się nie dzieje to odpalamy, jak daliśmy dupy z wałem to nam tylko nie odpali, silnika nie zniszczymy. Moim zdaniem powinno się udać, no i ile roboty zaoszczędzonej.
Martwiłbym się gdzie jest czujnik wału w obydwóch silnikach, tego nie wiem, ale chyba czyta z koronki wew. motoru i są w tych samych miejscach. Bloki są te same, skrzynie inne, tak mi się wydaje.

Jeżeli tak jest to auto hula, a klientowi doliczyć za tą rzeźbę.

Gorzej jak ktoś kiedyś dorwie się do tego rozrządu to za h......ja tołku nie dojdzie o co kaman, ewentualnie poinformować gościa o tym dla potomnych.

Corsa i Panda

Przecież nie masz miski jeszcze prościej ustalić.
Wiecie jak się po sobie coś poprawia, przesrane.
Kolego nieźle cię wyobraźnia poniosła...:eek::rolleyes::D
Ciekawe jak by ci się trafił taki ,,nierząd,, po takim artyście-rzeźbiarzu... co byś powiedział:bored:

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Ulubieniec...klime robisz?
Fajny temat w tym aucie jest :D

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Kolego nieźle cię wyobraźnia poniosła...:eek::rolleyes::D
Ciekawe jak by ci się trafił taki ,,nierząd,, po takim artyście-rzeźbiarzu... co byś powiedział:bored:

Robiłem taki dałem sobie rade trochę ku...ew poleciało , myślenie boli co?

Dlaczego nie podpowiesz koledze jak mógł używkę założyć, Nówka z Aso 4 klocki, a auto warte 6 tysi.

Ulubieniec...klime robisz?
Fajny temat w tym aucie jest :D

Nie

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Robiłem taki dałem sobie rade trochę ku...ew poleciało
No to: jokec-bije-ci-brawo-gif.gif :D

Dla mnie to możesz nawet wykonywać rzeźby typu- cięcie wałów i spawanie migomatem z 2 jednego- mi to lata- twoja sprawa...:bored:
Tylko pytanie po co ???:eek:

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Nienabijaj sie z kogos. Moj pierwszy samochod polonez zdjelem miske. Byl wal pekniety w okolicy srodkowej. Wywiercilem dziure. Nagwintowalem. Sruba 12 twarda 8 lub 10 i przejechal 5 metrow

Wtedy mlody i glupi bylem teraz glupi tylko

To sie nazywa wyobraznia

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
No to: Wyświetl załącznik 20170 :D

Dla mnie to możesz nawet wykonywać rzeźby typu- cięcie wałów i spawanie migomatem z 2 jednego- mi to lata- twoja sprawa...:bored:
Tylko pytanie po co ???:eek:

Jak ci wisi to po grzyba się odzywasz. Nie będę przeklinał bo zaraz zakablujesz do administratora i nie przesadzaj bo takich głupot nie napisałem.

Już napisałem po co, aby nie pruć silnika na nowo.

Ostatnia edycja:

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Czy wal np od krajzegi pasuje do wiertarki stolowej np hahaha. Czy nie prosciej bylo by zamontowac wal od tego silnika? Tych smieci sie wala wszedzie po internecie. To jakis SWAP . Sorki ja jestem glupi i niecrozumiem tego. Po co kombinowac. Klient nie powinien kupowac czesci tylko bulic za nie

To są te same silniki, znaczy się słupki, tak samo jest z 1.6 hdi Ford i Psa, w tamtym roku pięć takich zamontowałem. Koncerny odkupują od siebie silniki bo jest taniej. Rozmawiamy o gołych słupkach, osprzęt to inna bajka.

Zaraz chwila moment, zapędziłem się trochę, przecież koło zamachowe, sprzęgło, skrzynia czyli obudowa to Fiat.
Kolego czy koło do wału nie przykręcało się w paru pozycjach oj chyba tak. Jeb.......eś się na tym dlatego nie pasuje ustawienie.
Silnik w aucie?

Ostatnia edycja:

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
]
Zaraz chwila moment, zapędziłem się trochę, przecież koło zamachowe, sprzęgło, skrzynia czyli obudowa to Fiat.
Kolego czy koło do wału nie przykręcało się w paru pozycjach oj chyba tak. Jeb.......eś się na tym dlatego nie pasuje ustawienie.
Silnik w aucie?

Skończ wymyślać już te teorie bo tego się czytać nie da.
W tym aucie śruby od koła zamachowego są rozmieszczone nie symetrycznie i nie da się ich przykręcić w innej pozycji.
Po drugie były dwa rodzaje skrzyń stosowanych do tego silnika, jeden z otworem u dołu a drugi z otworem z boku.
Koło zamachowe ma 3 otwory rozmieszczone co 120 stopni w które da się wsunąć blokade.
Tłoki w chwili zablokowania wału powinny być w jednej lini, górę ustawia się na dwie blokady.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
tyle pisania a rozwiązanie proste ...wysyłasz klienta po wał o tym samym nr jaki jest potrzebny albo niech zabiera grata i po problemie

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Przeczytaj dokładnie człowieku, napisałem o rozmieszczeniu śrub CHYBA o pozycji tłokowów tak samo, to były tylko wskazówki.
Nie napisałem że napewno tak jest i że trzeba to sprawdzić.
Znalazł się fachowiec co robił to nie raz lub wyczytał gdzieś na necie, ;) człowiek nie jest w stanie wszystkiego ogarnąć, też bym cię zagiął w innych tematach.
Bardzo dobrze że się tak znasz ale nie trzeba się z tym tak nosić, było wcześniej to napisać :mad:
Zauważyłem to nie raz nie przeczyta się dobrze do końca, tylko dawaj je......ć go idiotę.

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Mi bardziej chodziło o twój pomysł z ustawianiem rozrządu. Wymyślasz jakieś sposoby ustawiania wału nie mając pojęcia w jakiej powinien być pozycji i chcesz to zablokować w sposób jakiegoś druciarza z garażu. Wałków sobie w tym silniku nie podejrzysz, więc chciał byś ustawiać to na ślepo czy też byś sobie od góry wywiercił dwa dodatkowe otwory na blokady samoróbki?
Autor tematu ewidentnie utknął z silnikiem ponieważ nie wiedział że koło zamachowe można ustawić w trzech pozycjach.

I na pewno zagiął byś mnie w innych tematach z tym że jak ja czegoś bym nie wiedział to szukał bym w dokumentacji a nie rzeźbił jakiegoś gówna lub snuł teorie z kosmosu.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Nie pisałem o wałkach druciarzu, przeczytaj jeszcze ze trzy razy może zrozumiesz o co mi chodzi.
Oszywiście po twojemu ustawiłbym na chybił trafił jak totka niech tak zostanie KONIEC TEMATU

Do góry Bottom