• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dobry wieczór. Mam problem z kotrolą trakcji w ford focus mk1. Dokładniej chodzi o to, że włącza się nawet na prostej drodze kiedy jadę powyżej 60 km

GuskaN

Początkujący
Punktów
1
Dzień dobry. Mam problem z kontrolą trakcji w ford focus mk1. Włącza się już od 60km/h. Wie ktoś jaki może być powód?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
I co, nie mogą sobie z tym poradzić? Mnie brzuch często boli rano może ktoś miał podobny przypadek i wie co to może być? Jakie tabletki na początek warto spróbować?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Hehe. Rano jak boli brzuch to idzie się do miejsca zwanego czaszką. A co do forda to komputer diagnostyczny->abs->live data-> i prędkość 4 kół na wykres

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
312
I co, nie mogą sobie z tym poradzić? Mnie brzuch często boli rano może ktoś miał podobny przypadek i wie co to może być? Jakie tabletki na początek warto spróbować?
Moze idz w jego slady i sprobuj telemedycyny albo forum-brzuchologia pe el o ile takie jest?

PS. Te forum potrafi paradoksalnie dobrze wplywac na zdrowie. Slabszy dzien w pracy, wchodze tutaj i na 90% ktos przez ostatni tydzien napisal cos ze sie posmieje i juz mi lepiej. Dzieki :)

GuskaN

Początkujący
Punktów
1
Hehe. Rano jak boli brzuch to idzie się do miejsca zwanego czaszką. A co do forda to komputer diagnostyczny->abs->live data-> i prędkość 4 kół na wykres

Dziękuję za odpowiedź.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Esp to abs ? Jedno potrzebne do ruszania drugie do hamowania . Esp nie korzysta z ecu i airbag ? Oj arni ....
Z resztą pytanie jest inne . Najlepiej to podjechać do kogoś co to podlaczy pod komputer i sie wszystko wyjaśni.

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Pewnie z powodu błędnego odczytu z czujników prędkości kół. Sorry daleki jest od nieomylności ale to wiadomo od pierwszego posta

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Dobra, inaczej.
@GuskaN Tobie zalacza sie trakcja i auto samoistnie przyhamowywuje kola czy poprostu wywala komtrolke ABS + ESP?

Bo to dwie rozne rzeczy.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
ESP nie korzysta z czujników ABS?
Oczywiście ze korzysta :) i z innych tez korzysta :) nawet z informacji sterownika korzysta ... Gdyby był uszkodzony któryś z czujników obrotu kół to by świeciło abs+esp( w niektórych autach kontrolka samochodu z dwoma zygzakami)

Czym są ABS i ESP? ABS to system zapobiegający blokowaniu kół podczas hamowania (zapobiega blokowaniu się kół podczas hamowania). ESP - system stabilności kursu walut (nie pozwala aucie wpaść w poślizg, samodzielnie hamując niezbędne koła).

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
W E90 kiedyś miałem problem. Na mokrym potrafiło auto bokiem postawić przy normalnej jeździe. Taką wiedza bezużyteczna

Do góry Bottom