• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dobry zestaw kluczy na prezent

qhyundai

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam wszystkich!

Chce kupic ojcu uniwersalny zestaw kluczy do dokonywania samodzielnych napraw. Dosyc czesto pozycza klucze od sasiada i chce mu kupic cos naprawde porzadnego co starczy na pare lat i zebym sie nie musial pozniej tego wstydzic jako prezentu. Cenowo zdaje sobie sprawe ze bedzie to drozej itp. Budzet to maksimum 1000 zl. Urodziny 60 wiec chcialbym juz kupic cos naprawde porzadnego.

Znalazlem cos takiego:
http://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Proxxon-Stanley-Yato-SUPER-zestaw-narzedzi-120-czesci/6253

Sam sie niestety nie znam i chcialbym prosic o pomoc w wyborze zeby bylo to uniwersalne w miare i dobre jakosciowo.

Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc!

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Po prawej stronie jest taka lupa, trzeba na nią kliknąć wpisać,, klucze" i wyskoczy trochę podobnych tematów wtedy jest szansa znalezienie czegoś szybciej niż będzie odpowiedź.

Budżet całkiem niezły, proponuję zestaw magnussona z Castoramy za 6stowek, dożywotnia gwarancja. Sam ostatnio przeglądałem, kluczy nigdy za wiele a mam od nich grzechotke drugi rok i jeszcze nie umarła... Pewnie dlatego, że nie jedyna. Do amatorskiego kręcenia polecam

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Założyciel tematu nie określił ceny i przeznaczenia tychże narzędzi.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Ja bym śmiało brał zestaw zaproponowany przez samego autora tematu, lece na proxxonie już z 5 lat, kluczy nie oszczędzam i nawet nie widać śladów eksploatacji, z podobnej półki cenowej warto patrzeć też na Jonneswaya

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
od siebie powiem, ze proponuje zestaw najlepiej w jednej walizce i taki, ktory ma zarowno nasadki jaki klucze plaskei. podoba mi sie ten zestaw jonneswaya co podal voodo, osobiscie mam zestaw jonenswaya (taki: http://allegro.pl/jonnesway-zestaw-kluczy-82-szt-i6812712165.html) z grzechotkami 1/8 i 1/2 cala plus kompolet plaskich i jestem bardzo zadowolony. jak do domowych prac amatrorskich jest super :)

qhyundai

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! Zdecydowałem się na zestaw zaproponowany przez voodo - JONNESWAY 111 el. Mam nadzieję, że będzie dobrze służył.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Wolał bym wziąć zestaw w walizce z długimi nasadkami ( jest ich wiele takich samych tylko rożnych firm ) ale bez płasko-oczkowych i dokupić do niego zestaw płasko-oczkowych z grzechotką. Płasko oczkowe ma się wtedy w fajnej płachcie a wszystkie nasadki razem w organizatorze..
Srubokręty te które sam autor polecił stanleya są bardzo fajne -używam ich już kilka lat bez problemów

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jak do amatorskiego robienia to ja sobie chwale, z mam wszystko w jednej walizce :) chociaz czasami brak dlugich nasadek troche boli, jednak uzywane sa znacznie rzadziej niz plaskie, wiec te wole miec osobno jak juz

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Ja jakoś z przyzwyczajenia w pierwszej kolejności zawsze sięgam po długą nasadkę a krótkie dopiero jak nie ma dojścia lub dużo siły potrzeba i długa może się wykrzywiać na boki z racji innego punktu przyłożenia.

Poza tym w takim komplecie nie ma wszystkich rozmiarów oczkowo-nasadowych więc i tak wypadało by dokupić kilka i trzymać luzem.
No i oczkowo-nasadowe z grzechotką znacznie ułatwiają pracę.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
fakt, ze nie ma wszystkich rozmiarow, ale to pewnie raczej kwestia wielkosci zestawu :) ostatnio mi brakowało 15 jak rower robilem, ale byla nasadka i to starczylo :)
oczkowo nasadowe z grzezchotka - albo oczkowe albo nasadowe :) chyba przejezyczenie jakeis, ale oczkowych z grzechotka to chyba w zadnym zestawie tego typu nie ma. do domu mozna kupic jakeis budzetowe za 50-100 komplet. takie tez mam ic zasami fajnie sie przydaja, ale nigdy nei uzywam ich do ruszenia sruby lub ostatecznego dokrecenia - boje sie o ta grzechotrke ;) ale rzeczywiscie przydaja sie czasem

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
No racja chodziło o oczkowo-"otwarte" z grzechotką :D ( swoją drogą klucze sata mające grzechotkę w oczku i drugą w kluczy otwartym bardzo mnie zaskoczyły na początku ( dożywotnia gwarancja) ale po drugim użyciu rozczarowałem się tą "grzechotką" w otwartej części klucza bo przy użyciu ma się wrażenie ,że klucz jest luźny.
Zaczynałem od budżetowych kluczy z grzechotką zbieranych z czasem ( castoramowe stahlson czy jakoś tak + kilka yato + kilka chińskich ) i najlepiej wypadły castoramowe- moje długo działały świetnie - niedawno 13 i 19 wymiękły jednak( ponad 5 lat dawały radę). Obecnie już stahlsona chyba nie ma a zamiast niego mac alister i klucze wyłącznie z odginaną główką.

PPMech88

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Londyn
Witam a ja od siebie dodam z własnego doświadczenia (używam od ok.4 lat) kamasa-tools zestaw o kodzie K25018 niestety teraz kosztuje ok 1400zl ale gdy ja kupowałem poniżej 1000...tak czy inaczej jest kilka innych mniejszych zestawów sprawdź sobie na stronie polskiego dystrybutora...https://www.kamasatools.com/pl/produkty/zestawy-kluczy-nasadowych/ ...a kolejna firmę którą z czystym sumieniem mogę polecić to BAHCO mam kilka rzeczy od nich i ojcu lata temu dałem także kilka zestawów i do tej pory działają bez zarzutu a używa dosłownie do wszystkiego...przy samochodzie, ciągniku i maszynach budowlanych (koparki, ubijarki itp)...za 1000zl możesz spokojnie kupić mniejszy zestaw z nasadkami i bitami i np dokupić osobno zestaw kluczy płaskich...jest taka firma KUŹNIA SUŁKOWICE...porządne klucze w rozsądnej cenie...może nie wyglądają najpiękniej ale są mocne...pozdrawiam

Do góry Bottom