• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Docisk Sachs w 1.6 TDI dziwota

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jaką funkcję spełnia dzyndzelek w docisku z poniższego filmu?
W moim przypadku zamówiłem zestaw Sachsa do Skody Rapid 1.6 TDi, sprzęgło zwykłe niesamonastawne, dwumasy nie ma ale zauważyłem ten dzyndzelek i nie potrafię sobie wytłumaczyć jaką on ma spełniać funkcję?
Może ktoś wytłumaczyć?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jedyne co mi przychodzi do głowy to , że odważnik jakiś. Po dokręceniu docisku pewnie będzie ściśnięty i nie będzie hałasował...

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
dokladnie jak dokrecony bedzie sztywny zostawic. kiedys tez tak mialem i sie zastanawialem ale po przykreceniu byl sztywny

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
uuuuuuu panie widze ze masz duzo czasu na takie filozoficzne podejście :)))) kiedyś w sklepie mi ktoś powiedział ze takie rzeczy sa po do żeby sie różniło od odginanej czeci pewnie jakieś kwestie patentów.

Albo jest to dzyndzołek do dyrdania :))))

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Kolejna dodatkowa rzecz która sprawnie może się roz....ć.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Właśnie mam taki sam przypadek i przy dokręcaniu docisku, ten dzyndzel nadal jest luźny:)

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
dlatego napisalem , wez docisk samonastawny z sachsa i bedziesz wiedziec po co jest ten dzyndzelek , czy to takie trudne do zrozumienia ?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A czy to takie trudne do zrozumienia, że nikt teraz może nie ma takiego docisku pod ręką.
Jeżeli wiesz co to jest, jaką spełnia funkcję, do czego służy i dlaczego dynda nawet po dokręceniu to odpisz proszę, na pewno będzie to o wiele cenniejsze niż pisanie "weź docisk samonastawny z sachsa".

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
przeciez wkleilem zdjecie.

panowie ruszcie troche glowkami.

masz do wyboru sachs :

X-TEND

lub zwykly

czym sie roznia ?

płyta dociskowa , bo sama obudowa docisku jest ta sama. i jak wezmiesz ten z regulacja to widac do czego te male cos sluzy.

po co budowac 2 rozne wersje obudowy , skoro mozna zrobic 1 , i bedzie sie roznic plyta dociskowa ? koszty , koszty , koszty na etapie produkcji

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
przeciez wkleilem zdjecie.

panowie ruszcie troche glowkami.

masz do wyboru sachs :

X-TEND

lub zwykly

czym sie roznia ?

płyta dociskowa , bo sama obudowa docisku jest ta sama. i jak wezmiesz ten z regulacja to widac do czego te male cos sluzy.

po co budowac 2 rozne wersje obudowy , skoro mozna zrobic 1 , i bedzie sie roznic plyta dociskowa ? koszty , koszty , koszty na etapie produkcji
Ale masz teorie :) w p
Rozmawiałem.z.dzialem techniczny. Sachs i docisk z tematu nie ma nic wspólnego z xtend. To co dyndało to odważnik. Po dokręcaniu unieruchamia się. W moim przypadku był błąd produkcyjny. Wymieniłem na drugi zestaw i jest git.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
Rozmawiałem.z.dzialem techniczny. Sachs i docisk z tematu nie ma nic wspólnego z xtend. To co dyndało to odważnik. Po dokręcaniu unieruchamia się. W moim przypadku był błąd produkcyjny. Wymieniłem na drugi zestaw i jest git.
ja rozmawialem z papiezem. mowil odwrotnie :)

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Ja również tak miałem i wymieniłem na drugi taki sam numer katalogowy w którym normalnie się ścisnął, może ten sam zestaw jeździ po Polsce aż ktoś go wyda klientowi :)
Teoria z XTend to możesz klientowi sprzedawać.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
Ja również tak miałem i wymieniłem na drugi taki sam numer katalogowy w którym normalnie się ścisnął, może ten sam zestaw jeździ po Polsce aż ktoś go wyda klientowi :)
Teoria z XTend to możesz klientowi sprzedawać.
nie musze sprzedawac , taka jest prawda

Do góry Bottom