• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dodge Journey 2017 skrzynia automatyczna.

H

henex1980

Witam. Mam na oku dodga Journey z 2017r. Nalot 180tys. Wiem że tam często wycierają się wałki a raczej dzieje się gdy jest zaniedbany temat zatartych dźwigienek zaworowych. To że słyszenia bo sam nie mialem z tym silnikiem do czynienia. Generalnie chodzi mi o automat? Czy to skrzynia dużego ryzyka? Jak cos leci to na jakie koszty się przygotować? Proszę Was o podzielenie się waszymi doświadczeniami z tym automatem. Dziękuję.
Automatyczne połączenie postów:

Jedyne co sprzedający (osoba prywatna) wskazuje na konieczność wymiany chłodniczki oleju. Wstępny raport wskazuje problem z licznikiem.. Co może się za tym kryć. Proszę o pomoc. Nie mam doświadczenia w temacie.

Załączniki

• Screenshot_2023-02-13-11-00-07-49_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2023-02-13-11-00-07-49_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    584,5 KB · Wyświetleń: 10
H

henex1980

Silnik pentastar 3.6
Skrzynia to chyba oznaczenie 62TE ale muszę dopytać

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Nie wiem czy poprawili coś do 2017 roku, ale te skrzynie są klepane już długo przez amerykańców i były z nimi mega jaja, do tego stopnia, że Grupa Chrysler odkupowała auta od klientów, którzy mieli już dość użerania się z problemami.

Jeśli chodzi o silniki 3.6 to tak:
- Cieknące chłodniczki oleju, wyciek zarówno płynu chłodniczego jak i oleju.
- Problemy z pompami oleju - wyrabia się gniazdo zaworu regulacji ciśnienia, pompa nie przechodzi w tryb wysokiego ciśnienia, wali checka i auto kręci się do max 3tys obr.
- Rozlatujące się łożyskowanie rolek dźwigienek zaworowych i POTEM dopiero wycieranie wałków
- Nastawniki VVT powodujące błędy położenia wałków, wprowadzające silnik i skrzynie w tryb awaryjny
- Konsumpcja oleju przy stosunkowo małych przebiegach (tutaj musze nadmienić, że to raczej kwestia odmy, bo pcha duże ilości oleju do dolotu i jestem na etapie walki z problem w jednym z aut)
- W wersjach USA notoryczne problemy z błędami szczelności zbiornika i linii EVAP, spowodowane kiepsko zaprojektowanym zaworem sprawdzającym szczelność
- Ogólny problem z częściami - filtry jeszcze kupisz w pierwszym lepszym motoryzacyjnym, ale już jakieś poważniejsze tematy to praktycznie tylko i wyłącznie sklepy specjalizujące się handlem częściami do amerykańców

Z grubsza to chyba tyle.

H

henex1980

Dzięki za konkretną informacje. Sam jeżdżę mazda cx9 z 2009r. 3.7 v6 duratec od forda. Zrobiłem już 295tys. Pompa wody się zatarła ale nie ma się co dziwić. Zrobiłem rozrząd cały odrazu , luz zaworowy w normie. Chyba zostanę przy mazdzie jak takie akcje z tym pentastatem i automat trefny

H

henex1980

Czyli przebiegi rzędu 200tys trzeba liczyć się z usterka skrzyni. Silnik pewnie najmniejszy problem. Specyficzne cykanie jest do wyłapania jeżeli chodzi o wałki. Powiem tyle że mam dobrego kupca na moją mazde. Płaci 25% wyższą cenę od rynkowej. Tylko że co kupić innego jak co nowsze to gorsze silniki.

H

henex1980

Co sądzicie o skrzyni 9 biegowej montowanej chrysler 200? Oznaczenie ZF9HP?

Do góry Bottom