• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dokręcanie śrub

Tomek 540zhg

Początkujący
Punktów
1
Witam panowie zadam chyba najbardziej oczywiste i trudne pytanie jak dokręcacie śruby nie chodzi mi o klucze dynamometryczne tylko właśnie to wyczucie. Ostatnio robiłem kokpit w a6 c6 udało mi się wszystko fajnie poskręcać. Ale zawsze sprawia mi trudność dokręcanie delikatnych elementów, potem sprawdzam czy podokrecane a na końcu i tak zastanawiam się czy odpowiednio mocno skręciłem. Czy też tak macie, ew. jakieś rady. Bardzo zaczęło mnie denerwować wyrobienie sobie nawyku czy aby napewno wszytko dobrze skręcone.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Dokręcasz z taką siłą, aż ci pyknie w łokciu...i wiadomo, że dokręcone...:)

Tomek 540zhg

Początkujący
Punktów
1
No właśnie i tutaj mam taką motke przez te całe manuale klucze dynamo itd kiedyś dokrecałem raz ew raz sprawdziłem i lux a jak poskładałem kilka silników głowie motocyklowe to jakaś obsesja na sprawdzaniu tego czy wszystko jest dociągnięte. Strasznie to męczy przy naprawianiu czegokolwiek .

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Kup sobie do kokpitów taką małą wkrętarkę z ustawianiem momentu i zasadniczo 10 - 15 niutów wystarczy na wszystkie wkręty...ustawiasz i lecisz...:)

Tomek 540zhg

Początkujący
Punktów
1
Mówisz 10 nt będzie git, nie będzie za dużo mam ogl wkrętak dynamo 1 do 5 może takim czymś.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Możesz i wackiem sprawdzać... jak ci pasuje...:)
Myślisz, że w fabryce się pierd...ola na taśmie i każdą śrubkę sprawdzają ?:)
Takie momenty jak podałem są w zupełności wystarczające i nie ma opcji aby coś przekręcić...no chyba, że robisz po jakimś pawianie co miał parę w łapach, ale miał pusto we łbie i poprzekręcał wcześniej gwinty...to wtedy mordęga...:)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
to tak jakbys pytał chirurga jak mocno zaciska szwy po wymianie serca
mechanik ma łatwiej, może se kilka śrubek pourywac zanim złapie wyczucie

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Dokładnie jak trochę pourywasz to będziesz czuł ten odpowiedni moment. To tak zwana pamięć mięśniowa. Serio
Tylko popróbuj na różnych. Zacznij urywać te od sanek a później przejdź do walkow rozrządu. dobrej zabawy

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
hehe, właściwie każdy dzień pracy to jakaś urwana śruba
dziś np. ślimak zacisku hamulcowego. Jep urwany i do poniedziałku wolne.

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Ja dzisiaj rozrząd poprawiałem focus 1.6 115 koni i to sam po sobie walki to takim ramieniem szły że mam nadzieje że go sprzedadzą

Tomek 540zhg

Początkujący
Punktów
1
No właśnie panowie ta pewność tego że już wystarczy bo czasami mam wrażanie że za bardzo się z tym wszystkim cackam i tego chce się oduczyć. Oke dynamo można czasami użyć ale bez przesady a chciałbym poprostu raz skręcić ew sprawdzić raz i wsio mieć pewność, że jest git.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Jak zaczynałem to praktycznie wszystko szło dynamometrycznym, chyba, że śrubki były mało istotne. Szybko klucze poszły do szafki, w sumie wyciągam je do głowic, do rozrządów( ale nie wszystkich) i bardzo rzadko do sprzęgieł ( zazwyczaj jak jest jakiś nietypowy gwint jak w Renault 2.0 t, 6 mm na docisku chyba jest), reszta na wyczucie

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1887
Miasto
Koszęcin
Trochę nie w temacie ale jak szukałem śrub do koła zamachowego Renault silnik ide to widniały pod pozycją " śruba napędu kierownicy"

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Trzeba dokręcać nie za mocno i nie za słabo, tak akurat.

Tomek 540zhg

Początkujący
Punktów
1
Czyli te wszystkie klucze dynamo warto schować do szafy, i kręcić najmocniej jak się da do oporu ale tak żeby nie ukręcić. I pogodzić się z tym że czasami coś i tak się urwie.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
nie.
klucze dynamometryczne precyzyjny zakres pracy mają w środkowym zakresie.
jeśli chodzi o zakres 1-5 czy 5-10 to takie mają w NASA.
jeśli kręcisz jakieś śrubki w desce gdzie wiekszośc to wkręty w plastik, to nie ma bata by cokolwiek się poluzowało.
jeśli kręcisz jakiś dekiel/pokrywa z śrubkami m6 to na czuja
jeśli kręcisz głowice czy jakieś stopy korb to według instrukcji gdzie jest napisane ile Nm ile stopni.
powodzenia.

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Myślisz, że w fabryce się pierd...ola na taśmie i każdą śrubkę sprawdzają ?:)
Nie muszą, tam mają klucz albo klucze nadzorowane przez sterownik, który pilnuje momentów, kąta albo kombinacji tychże. Rolą operatora jest nie popiedrolić sekwencji dokręcania. Tyle i aż tyle ;)

Tomek 540zhg

Początkujący
Punktów
1
Większość w desce miałem na m5 w blaszki montażowe drobnozwojny gwint nasadka 8, wyszytalem, że niby powinny być na 5nt. Ogl dokrecałem kluczem typu T z 8mm nasadką na czucie sprawdzałem wszystko po 1000 razy czy dobrze przykręcone i złożyłem te auto . Mam wkrętak dynamo proxxona 1 do 5 także nie tylko Nasa ale 5 nt wydaje się naprawdę dużo jak na takie śrubki.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom