• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dokręcanie głowicy - m54b30

blitzpl1

Nowy
Punktów
1
Cześć, po raz pierwszy dokręcałem dzisiaj głowicę, wszystko przebiegało gładko do momentu ostatniego dokręcenia (40Nm + 90st + 90st**), dwie śruby w pewnym momencie lekko puściły/miały mniejszy opór (w okolicy 70st) ale nie było żadnego odgłosu żeby coś pękło/strzeliło i od około 80st znów było czuć mocny opór - taki jak pod koniec dokręcania reszty śrub. Mógłbym prosić osoby bardziej doświadczone o pomoc, nie wiem czy może to być zerwany gwint bo śrubę udało mi się dokręcić i przy ostatnich 10st był taki sam opór jak przy reszcie. Z czystej ciekawości dokręciłem ją jakieś 2.5-5 stopni więcej - stwierdziłem, że tak czy siak pewnie będzie trzeba naprawiać gwint ale co dziwne trzyma. Jest to normalne? :bored:. Z góry dziękuję za pomoc :).

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
616
"powinno trzymać" Mechanik nawet by się nie zastanawiał tylko skroił klienta i wypchnął za bramę.

Dobrze zrobiłeś. Tak samo bym zrobił.
Nawet się nie pytam, czy dałeś nowe śruby.
Podejrzewam, że ten gwint mógł być już wcześniej przez kogoś zerwany.
Zresztą, nie pękaj za drugim razem w razie czego wszystko zrobisz dwa razy szybciej ;)

Mógłbym prosić osoby bardziej doświadczone o pomoc
Niestety Mikur od czwartku nie wyszedł z garażu. Poleruje chrom ręcznego w Cadillacu.
Podejrzewam, że dzisiaj będzie jeszcze lekka regulacja linki.
Do niedzieli pewnie się zjawi ;)
A on największy szpec od BMW :(

blitzpl1

Nowy
Punktów
1
Nawet się nie pytam, czy dałeś nowe śruby.
Śrubki oczywiście nowe - robię remont od zera bo w planach jest żeby troszkę dmuchnąć :rolleyes:
Podejrzewam, że ten gwint mógł być już wcześniej przez kogoś zerwany.
Patrząc po tym, że wszystko było ori, łącznie z uszczelką pod głowicą i śrubkami (no chyba, że ktoś wcześniej zmienił na OE albo składał na starych :rolleyes:) to raczej wątpliwe, blok i głowica wcześniej też nie była dotykana, przynajmniej tak mi powiedziano jak oddałem do planowania. Najchętniej zdjąłbym czapę i skręcił to na kolejnym nowym komplecie śrub i uszczelce ale martwi mnie to, że mam aluminiowy blok i nie chce jeszcze bardziej pogorszyć sprawy przy kolejnym skręcaniu. Z drugiej strony wolałbym żeby to było może nie tyle pewne co "bardziej pewne" :facepalm:. Czekam w takim razie na odp od kolegi o którym mówisz. Dzięki ;).

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
616
Nie, nie kolega to jest w transie...weekendowej polerki.

Pewności, to nigdy nie ma na nic.
Dokręciłeś to extra 5 stopni, trzyma, to będzie trzymało (jeżeli poczułeś opór)
Zdejmiesz czapkę i za drugim razem pójdzie z drugiej strony i co wtedy.

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Jak ma być dmuchane to zwalaj czapkę i spiro skręcaj czy tam helicoli jak zwał tak zwał na raz wytrzyma inaczej blok smiec

blitzpl1

Nowy
Punktów
1
Jestem już pod koniec składania - została mi tylko pokrywa zaworów i przy okazji znalazłem gdzieś elektroniczny klucz dynamometryczny i wszystkie śruby są dokręcone na około 115Nm i żadna ani drgnie. Prawdopodobnie te dwie śrubki o których pisałem po prostu się rozciągnęły podczas przykręcania ale nie sądziłem, że będzie to odczuwalne tak jakbym wykręcał gwint z bloku :facepalm:. Ciekawa sytuacja ale najważniejsze, że trzyma :rolleyes:.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
616
Czujnik poziomu płynu chłodniczego sprawdź dwa razy, czy działa. I można upalać ;)
Automatyczne połączenie postów:

A na pokrywe jak już zakładasz...na wcięciach głowicy daj silikonu.
Tylko w miejscu półkoli.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom