• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dotacja na rozbudowe warsztatu

szymonfyda113

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Nowy Sącz
Witam mam pytanko do wszystkich czy słyszał ktos moze o czyms takim jak dotecje na rozbudowe istniejacego warsztatu ? kozystał ktos moze z takiej opcji? jesli tak to byłbym ciekawy jak to na dzien dzisiejszy wyglada

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Sam też muszę się za tym zakręcić.
Są chyba dwie opcje. Albo wkład własny około połowy inwestycji i fundusze pochodzące z ARiMR, albo na krzywego pysia do Urzędu Wojewódzkiego i projekt "Poprawa konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw"
Pierwsze na pewno zadziała. Drugie, wątpliwe, ale próbować można.

Znalazłem coś w lubuskim: http://www.dotacjeue.org.pl/upload/krok po kroku PDF/2_2 RPO lubuskie.pdf

janos

Nowy
Punktów
0
Dostałem namiary na firmę co pomaga w pozyskiwaniu dotacji na warsztat , sami sprzedają sprzęt do warsztatów , ciekawy jestem czy ktoś wie jak sa w tych dotacjach skuteczni?
Jakby ktos miał info o nich http://detailking.pl/
- bede wdzięczny

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Kasy już coraz mniej, na rozpoczęcie od zera jest większa szansa. Sprawdź dotacje na stworzenie nowego stanowiska pracy dla bezrobotnego, niepełnosprawnego w UP.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Jeżeli chodzi o województwo łódzkie, to:
www.pokl.lodzkie.pl

Poza tym, ARiMR, wspomaga rozwój działalności poza rolniczych na terenach wiejskich.

No i pożyczki Jeremy, tyle, że nie jest tak jak mówią na 1-2%, a w rzeczywistości wszystkie koszty to około 7-10%.

Tyle z mojego wywiadu.

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
ARiMR na zróżnicowanie, działalności pozarolniczej owszem daje, ale 50 % inwestycji musi być z kasy wnioskującego o dotacje.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Kolego Tomm, czytaj proszę uważnie:
Poza tym, ARiMR, wspomaga rozwój działalności poza rolniczych na terenach wiejskich.
"wspomaga" a nie finansuje.
Dotacja chyba nawet powyżej 50%, aż do 70%. Tyle, że nie wiem czy to nie jest refundacja, a nie dotacja. Czyli ponosimy koszt całości, a później zwracamy się do ARiMR o 70% zwrot całej kwoty.
p.s. Nie muszę pisać chyba, jak tak naprawdę łatwo, pomimo tych teoretycznych 70%, otrzymać jednak realnych 100 ;)

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
a powiedzcie, mi Panowie, czy istnieje jakieś dofinansowanie na rozbudowę, "odświeżenie" warsztatu, w momencie kiedy przejmuje firme od taty? Czyli firma zmienia właściciela. Ciekawi mnie to, czy w świetle praw jest to nadal ta sama firma, czy jakby "nowy rozdział". Jak uważacie, czy przysługuje mi w tej kwestii jakieś dofinansowanie?

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Wszystko zależy jak rozwiążesz sprawę. Jeżeli zakładasz nowe przędsiębiorstwo zarejestrowane na siebie, to normalnym jest, że stanowi to zupełnie innym rozdział księgi i działasz niejako od początku. Możesz wówczas "odkupić" hipotetycznie firmę od ojca (co się najbardziej opłaca, jeżeli ma on dużo aktyw stałych wpisanych w ewidencję), ew. dostać darowiznę.
Chyba, że ojciec Cię rejestruję jako nowego właściciela obecnej firmy, wówczas kontynuujesz jej działalność i możesz starać się o dofinansowania na rozwój.

Nie ma czegoś takiego, że przejmujesz firmę od ojca, to Ci się pieniążki należą. Tylko rolnicy są w ten sposób traktowani.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Dzięki, ze mi wytłumaczyłeś. Warsztat będę przejmował jeszcze za kilka lat i wtedy się zobaczy co i jak. ;)

ironhorse

Początkujący
Punktów
0
Ja bym na waszym miejscu poszukał dotacji w Unii Europejskiej. Wiem, że koleżanka która jest dietetykiem dostała dotację na rozwój istniejącej już firmy w wysokości 30 tys. zł - dla nich to jakieś 7,5 tys. euro więc może rozdają takich dotacji więcej. Przypuszczam, że trzeba przygotować jakiś porządny biznesplan rozwoju tego warsztatu żeby się zgodzili.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Unia najchętniej zwraca połowę zainwestowanej kasy, czyli np. musisz wyłożyć 20 tysiecy z własnej kieszeni, a oni ci zwrócą 10 tysiecy, ale tzreba najpierw te 20 mieć, żeby mieli z czego zwracać i tu się kółko zamyka...

ironhorse

Początkujący
Punktów
0
Wydaje mi się, że są jednak te dotacje, do których nie potrzeba wkładu, Tym bardziej jak firma już działa to nie wystarczy jakiś dokumentu pokazujący obroty, koszty i przychody + dobry biznes plan? Bądź coś w tym stylu?

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Tak dobrze, to tylko w Erze (która nie istnieje :D ).
70% można złapać z 8.2 chyba, ale nabór dopiero co się odbył...

Do góry Bottom