• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dotacje unijne

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jednorazowa dotacja. a nie chłopie ślizganie się na dotacjach całe życie, postawienie za tą kasę 4 warsztatów
aaa, czyli chodzi jak zawsze o zazdrość po prostu.

a już myślałem, że ktoś kto brał dotację, obdarzył Cię w dzieciństwie, "złym dotykiem".

teraz rozumiem.
i życzę szczęśliwego Nowego Roku i smacznego jajeczka.

HeXeN

Gaduła
Punktów
10
lecz się <wymoderowano>. jaka zazdrość. chłopie w życiu trzeba mieć trochę godności a nie tylko ślizganie po trupach do celu

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ojoj jaki ciekawy temat.q

Biznesmen na dotacjach którego podnieca chiński gównoklon i to że zapłacił 40zł za wymianę opon
u nas tyle sie placi za 4 kola z wywazeniem na stalowych felgach. Nie jestem biznesmenem. A chinskie zabawki potrafię dostroic do poziomu. Biedny jestem i nie bede bral kredytow

Ostatnia edycja:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Zima idzie a misie zapadaja w sen zimowy. Wracajac do tematu. Jak dostane dotacje to sie pochwale a jak nie to sprzedam dzialki budowlane.

Prosze moderatora o zamkniecie tego tematu.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Świdnica
Też czekam na dotację, dlaczego skoro pomagają młodym miałbym nie skorzystać ??
Rozumie, że kiedyś było dużo ciężej bo ludzie musieli brać kredyty na otworzenie firmy i nie było żadnych pomocy. Ale skoro dają to warto brać ;)
Na stronie powiatowego urzędu pracy cały czas są aktualizacje, czy dotacje są czy nie.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Też czekam na dotację, dlaczego skoro pomagają młodym miałbym nie skorzystać ??
Niestety wielu bierze żeby zamknąć biznes za rok lub dwa a przez to niszczą krew reszcie oficjalnych warsztatów poprzez zaniżanie cen bo mają wszystko za darmo i mogą zjeżdżać z cenami do absurdalnie niskich cen - to podchodzi pod tzw nieuczciwą konkurencję....
Rozumie, że kiedyś było dużo ciężej bo ludzie musieli brać kredyty na otworzenie firmy i nie było żadnych pomocy.
Ale dzięki temu każdy kto dużo ryzykował to wiedział, że musi się wykazać by utrzymać się na rynku i nie tylko o cenę tu chodzi ale o umiejętności i pracowitość. Dlatego paproki mieli zamkniętą drogę do tego biznesu. Teraz każdy partol otwiera warsztat bo niczym nie ryzykuje - wszystko ma za darmo... Tyle w temacie.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Ja skorzystałem z dotacji i nie mam niskich cen,, dla mnie to było ważne aby nie było nade na nikogo
Ale czy ten argument podważa moje? Nie! Dużo typów dostało chajs i wielu przez to zwaliło rynek lokalny po czym zamknęli a sprzęt sprzedali... Brakuje jakiejkolwiek kontroli tych ludzi. Gdyby chociaż kontrolowano dotacjobiorcę pod względem wykształcenia i doświadczenia w zawodzie mechanika + zgodność warunków prawnych planowanego miejsca wykonywania działalności gospodarczej dot. naprawy pojazdów to aż takiej skali patologii by nie było... Niestety dla PUP liczą się tylko statystyki walki z bezrobociem...

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Nie dostaniesz dotacji jak nie masz wykształcenia itp
To chyba u ciebie tak jest.... U mnie łepek po technikum (nie samochodowym) dostał Z UP, po roku zamknął i od razu na tym samym miejscu wskoczył jego teść robiący wcześniej w branży masarskiej.... Ta sama miejscówka to samo PKD praktycznie rok po roku - jeden zamknął a drugi otworzył.... :D Nie wspomnę już o typach zamykających działalność cyklicznie - dostaje dof z UP i działa jakiś czas. Później firmę zamyka i idzie na kuronia, po pewnym czasie znowu dotacja na niego lub na żonę lub innego "Członka" rodziny :D.... Norma?? Czy układ?? :D :D :D No i weź z takim konkuruj i utrzymaj się na rynku.... Jedyne światełko, że już się to g···no powoli kończy i za kilka lat będzie po dotacyjkach. Wtedy zobaczymy kto zostanie na rynku... ;)

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
To chyba u ciebie tak jest.... U mnie łepek po technikum (nie samochodowym) dostał Z UP, po roku zamknął i od razu na tym samym miejscu wskoczył jego teść robiący wcześniej w branży masarskiej.... Ta sama miejscówka to samo PKD praktycznie rok po roku - jeden zamknął a drugi otworzył.... :D Nie wspomnę już o typach zamykających działalność cyklicznie - dostaje dof z UP i działa jakiś czas. Później firmę zamyka i idzie na kuronia, po pewnym czasie znowu dotacja na niego lub na żonę lub innego "Członka" rodziny :D.... Norma?? Czy układ?? :D :D :D No i weź z takim konkuruj i utrzymaj się na rynku.... Jedyne światełko, że już się to g···no powoli kończy i za kilka lat będzie po dotacyjkach. Wtedy zobaczymy kto zostanie na rynku... ;)

ale z pomocy de minimis to chyba można tylko raz ?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
ale z pomocy de minimis to chyba można tylko raz ?
Nie wiem.... Ale nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że: "Zgodnie z normą prawa rzymskiego de minimis non curat lex(łac.) – prawo nie troszczy się o drobiazgi, pomoc o niewielkich rozmiarach nie powoduje naruszenia konkurencji na rynku." bo wedle mojej wiedzy i odczuć to właściwie każda pomoc powoduje jakieś naruszenie ... Biorąc pod uwagę, że jeden podmiot dostaje wsparcie a drugi już nie to logicznie rozumując stwarza to naruszenie konkurencji i zagraża zasadom wolnego rynku. Obecne rozporządzenie jest z 18 grudnia 2013 roku (dosyć świeże) i być może tam jest zawarte sformułowanie, że taka pomoc należy się tylko raz... Nie wiem, nie czytałem i nie zamierzam (no chyba, że ktoś mi za to zapłaci ;) ).... Natomiast dotacje/wsparice z rozdziału 2007-2013 można było brać wielokrotnie.... Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie... :D

Do góry Bottom