• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drastyczny ubytek oleju

Agniecha

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Aberdeen
Witam,
Mam Honda Jazz 2005, z silnikiem benzynowym 1.3 l. Zaczęła zapalać się lampka od oleju, po czym uzupełniłam olej rekomendowany do Jazza na full i po 2,5 tyg cały zniknął. Rura od wydechu jest czysta, nie kopci, dużej plamy oleju też nie widzę, to gdzie on się podziewa? :( Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie szukać przyczyny? z góry dziękuję :)
Pozdrawiam.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Rura będzie tłusta przy sporo większym wycieku. Najpierw po dłuższym postoju wykrec świece i porównaj kolor tlokow. Trzeba badać silnik i zdjąć osłony z podwozia

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam,
Mam Honda Jazz 2005, z silnikiem benzynowym 1.3 l. Zaczęła zapalać się lampka od oleju, po czym uzupełniłam olej rekomendowany do Jazza na full i po 2,5 tyg cały zniknął. Rura od wydechu jest czysta, nie kopci, dużej plamy oleju też nie widzę, to gdzie on się podziewa? :( Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie szukać przyczyny? z góry dziękuję :)
Pozdrawiam.
A w zbiorniczku płynu chłodniczego nie ma tego oleju :)?

Agniecha

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Aberdeen
Rura będzie tłusta przy sporo większym wycieku. Najpierw po dłuższym postoju wykrec świece i porównaj kolor tlokow. Trzeba badać silnik i zdjąć osłony z podwozia
dzieki Bartek, ale ja kobieta jestem :) jakbym zaczęła coćś wykręcać, to pewnie sama buda by została, no i swiece też :) pojade do mechanika, ale chciałam wiedzieć czy to poważne, ale dzięki

Jak to gdzie? Poznaczyła Honda teren tu i tam a resztę zjadła... :D
cały zbiornik oleju zjadła w 2,5 tyg? dobra jest :) gruba bedzie :)

A w zbiorniczku płynu chłodniczego nie ma tego oleju :)?
trudne pytanie :) zajrzę jutro bo ciemno jest, tylko instrukcje przejrzę, gdzie ten zbiorniczek :)

A te

to ile km??
km to może 20 przez ten czas przejechałam, przez 2 tyg , a zniknął mi cały zbiornik, czyli jakieś 4 l oleju

Cały tzn. ile?

Ostatnia edycja:

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Lewa na zdjęciu, czy lewa samochodu. Bo jak na zdjęciu to rzeczywiście silnik, ale jak lewa strona samochodu to płyn hamulcowy.

A co z tym "zbiornikiem?"
To chyba chodziło Ci o bańkę w której kupiłaś olej.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Coś mi tu nie gra.
20 km?
4 litry?
To zajeżdżając na stację nie wiadomo co tankować;
- Panie, lej pan benzyny za dychę i oleju do pełna....

Agniecha

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Aberdeen
Lewa na zdjęciu, czy lewa samochodu. Bo jak na zdjęciu to rzeczywiście silnik, ale jak lewa strona samochodu to płyn hamulcowy.

A co z tym "zbiornikiem?"
To chyba chodziło Ci o bańkę w której kupiłaś olej.
lewa z perspektywy ekranu lapka :) , czyli powyżej wlewki plynu spryskiwacza do szybek ;) przypomnial mi sie kawal Moralnego Niepokoju, kiedys byli dobrzy, DRZWI tu nam pasuje :) prawa reka to ta ktora sie pisze, chyba ze ktos jest leworeczny... :)

Coś mi tu nie gra.
20 km?
4 litry?
To zajeżdżając na stację nie wiadomo co tankować;
- Panie, lej pan benzyny za dychę i oleju do pełna....
no dokładnie, dlatego zawitałam na forum, ciekawska jestem, co ten mój cholernik szaleje, czyli Jazzik ;) bo albo mnie szlag trafi, albo jego...albo ... mam nadzieję, że jakaś cholerna uszczelka i się uspokoi.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Moralnego Niepokoju, kiedys byli dobrzy, DRZWI
Za logiczne myślenie zaś odpowiada lewa półkula. Co dziwne to patrząc w lustro też będzie po lewej... ;)
Te wszystkie dylematy można w bardzo prosty sposób rozwiązać; wystarczy wejść do pokoju z martwymi cielakami....
Poza tym to sami wiecie, że gdyby taka świnia miała wyciek oleju to dopiero byłby problem.... lewa, prawa.... lewy przód... prawy tył...

Do góry Bottom