• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drastyczny ubytek oleju

Agniecha

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Aberdeen
Witam,
Mam Honda Jazz 2005, z silnikiem benzynowym 1.3 l. Zaczęła zapalać się lampka od oleju, po czym uzupełniłam olej rekomendowany do Jazza na full i po 2,5 tyg cały zniknął. Rura od wydechu jest czysta, nie kopci, dużej plamy oleju też nie widzę, to gdzie on się podziewa? :( Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie szukać przyczyny? z góry dziękuję :)
Pozdrawiam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Te wszystkie dylematy można w bardzo prosty sposób rozwiązać; wystarczy wejść do pokoju z martwymi cielakami....
Poza tym to sami wiecie, że gdyby taka świnia miała wyciek oleju to dopiero byłby problem.... lewa, prawa.... lewy przód... prawy tył...
???????

Agniecha

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Aberdeen
Te wszystkie dylematy można w bardzo prosty sposób rozwiązać; wystarczy wejść do pokoju z martwymi cielakami....
Poza tym to sami wiecie, że gdyby taka świnia miała wyciek oleju to dopiero byłby problem.... lewa, prawa.... lewy przód... prawy tył...
ha ha ha, ja już setki razy ich oglądałam i zawsze ryje się jak...prawo-lewa powiedzmy ;) Rezerwacja telefoniczna jest zabójcza, cisza w domu a ja śmiech...niezbyt dyskretny :) ale poprostu odjazd...jesteśmy jak dwa byty...hi hi hi...nie mogę...dobrej nocy życzę :)

Obejrzyj.
To wyjaśni twe wątpliwości.
mój ulubiony skecz, ile razy go oglądam, dodaje sobie zmarszczek :) hi hi hi ... no dobra...drzwi od strony kierowcy, są prawe czy lewe? :)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Dokładnie...
A chcąc dolać oleju do głowy też nie wiadomo po której stronie korka szukać... :facepalm:;)
Ale przecież Ty, słoneczko nie potrzebujesz dolewki. Wręcz mam dziwne wrażenie że Twój olej jest prawdziwym i jedynym w swoim rodzaju LONG LIFE-m
Ta grafika powinna być odwrotnie; nos powinien być u góry. Byłoby łatwiej, a tak to trzeba wchodzić do pokoju z cielakami...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Wyrażaj się precyzyjnie.
Bo jeżeli drzwi kierowcy do koloru buta to doprecyzuj, prawego czy lewego buta? ;)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
A małżonka to w jednakowych chodzi? :eek:
Butach? Tak, przynajmniej jeśli chodzi o kolor, bo czy lewy przód czy prawy tył to nie.. Tu już są pewne różnice.
I lakier na tipsach pewnie też jednego koloru? :facepalm::)
Eeeeee, no nie, tu już widzę (po męsku) że jeden kolor jest ładny a drugi też może być.

A wracając do tematu to mało prawdopodobne żeby silnik zeżarł 4 litry oleju na dwadzieścia kilometrów.
Wyświetl załącznik 13673

lewa górna przy silniku, czarny kurek
Aga, a wiesz że to coś pomarańczowe (nie czepiajmy się kolorystyki bo faceci widzą tylko dwa kolory; ładny i może być), taki wichajster tu z przodu, wyglądający jak prostokątny pierścień durexa, służy do pomiaru stanu oleju?
Mam nadzieję że nie dolewasz oleju tak:

czy jest tu jakis konkretny mechanik czy tylko grupa gawedziarzy ?
Aż się boję, co przytrafiło się Twojemu samochodowi, że właśnie dzisiaj podjąłeś tą trudną decyzję, o zarejestrowaniu się na tym forum...
Zaraz zajrzę na Twój temat i się tam wypowiem!

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Kumam!!!!
Jedziemy od góry:
ładny
może być
może być
może być
może być
może być
nieładny (trzeci kolor w męskiej palecie którego nie lubię używać)
może być

Do góry Bottom