• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drgania kierownicą przy hamowaniu - typowy objaw, nietypowe rozwiązania

A

autozibi

była robiona cała geometria żeby wykluczyć że coś jest krzywe jedynie że skrzywienie jest między mocowaniem zacisku a miejscem mocowania amortyzatora a na pewno nie było auto po dzwonie
To za pewne się wyjaśniło dlaczego krzywi się tarcza hamulcowa . Zwrotnica w takim razie jest do wymiany .

Punktów
0
Witam!

Ja mam podobny problem w golfie 4, 3 kpl. tarcz i na nowych po ok. 2500 km pojawiło się znowu bicie tarcz. U mnie przy manewrach parkingowych coś głośno trzaśnie tylko raz. Później już mogę kręcić i nic. Jak znowu pojeżdżę to znowu to samo. Auto miało dzwona w lewą stronę i pokrzywiło mi felgę. Gdzie mogę szukać przyczyny usterki. Byłem na szarpakach i wszystko ok. Wymienione amortyzatory i łożyska górne. Nowe przednie łożyska, tylko ktoś rozcinał wcześniej piastę by zdjąć łożyska. Za pomoc z góry Wam dziękuję.

A

autozibi

Witam!

Ja mam podobny problem w golfie 4, 3 kpl. tarcz i na nowych po ok. 2500 km pojawiło się znowu bicie tarcz. U mnie przy manewrach parkingowych coś głośno trzaśnie tylko raz. Później już mogę kręcić i nic. Jak znowu pojeżdżę to znowu to samo. Auto miało dzwona w lewą stronę i pokrzywiło mi felgę. Gdzie mogę szukać przyczyny usterki. Byłem na szarpakach i wszystko ok. Wymienione amortyzatory i łożyska górne. Nowe przednie łożyska, tylko ktoś rozcinał wcześniej piastę by zdjąć łożyska. Za pomoc z góry Wam dziękuję.

Pierwszy problem może dotyczyć łożyska na McPherson - ie choć piszesz , że je wymieniałeś
po za tym może jest uszkodzona poduszka amortyzatora .
Drugi problem może być z piastą koła .

Punktów
0
Cześć!

Amortyzatory zostały wymienione z przodu i z tyłu, nowe odboje, łożyska, poduszki, markowe części. Początkowo też te elementy podejrzewałem, więc poszły do wymiany. Silnik w golfie to 1.9 TDI AXR. Mechanik przed wymianą obecnych tarcz przemierzył piasty i twierdził, że wszystko jest w porządku. Jak go poinformowałem, że problem powrócić to był zdziwiony. Ja też teraz obstawiałbym piastę od strony gdzie samochód miał strzała. Czy te stuki przy manewrach mogą pochodzić z poduszki mocującej silnik do budy? Dzięki za pomoc.

Punktów
0
Witam!

Uzupełnię, że oddałem samochód do mechanika, wymiana tylnych tarcz + klocki, zapieczone zaciski i kłopoty z ręcznym hamulcem. Kolejna wymiana przednich tarcz, drgania kierownicy, tym razem tarcze zostały przegrzane, tarcze miały lekko niebieskawy kolor. Mam nadzieję, że problem został rozwiązany. Mechanik sprawdził kolejny raz piasty przedniej osi i szczęki hamulcowe, tłoczki wszystko było w porządku. Nie mam pojęcia dlaczego tarcze zostały przegrzane i się pokrzywiły, spokojna jazda, żadnych szaleństw, mycia na myjni gorących tarcz.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
A luzy w zawieszeniu sprawdziłeś? Jedź na SKP i na rolkach sprawdź czy nie ma dużych skoków na hamowni.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
no to podczepię się pod temat:DD jak kupilem mazdę to już biły przednie tarcze ze kierownice chcialo wyrwac chociazwidac bylo ze byly wymieniane i maja moze z miesiac. tarcze byly zalozone trw. no ale tlumaczylem to sobie ze no moze zostaly mocno nagrzane i potraktowane ostro wada czy cus:D wiec kupilem komplecik brembo klocki plus tarcze i zalozylem nowki:D 3 tys zrobilem i diupa:D znowu krzywe:D dodam ze z prawej strony widac ze piasta byla wymieniana cala a z lewej lożysko oczywiscie jak kupielm auto to musialem oba lozyska dokrecic bo na dolnym śląsku mechanicy sily nie maja i zostawiaja 1 cm luz na lozysku:D

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
tzn.przeguby były nie dokręcone?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
nie wiem czy brembo to dobry wybór ja wybrałbym jurida,co do odkręconych przegubów tam jest śruba czy nakrętka?jeżeli nakrętka może źle zabezpieczone były,posprawdzaj dokładnie piastki i zwrotnice czy przez te poluzowane przeguby nie poleciały przypadkiem i nie robią złej roboty

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
old1977 właśnie to była moja pierwsza teoria, że właśnie przez te nie dokręcone przyeguby pokrzywily sie piasty lub zwrotnice. tak jak mowisz chyba byly zle zabezpieczone poprostu( tu sa nakretki) . myslalem o tym aby zamowic sobie 2 uzywane zwrotnice przod i dopiero wymienic tarcze ale ceny kosmos:D

Do góry Bottom