• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drgania kierownicy podczas hamowania, raczej to nie tarcze. BREMBO !

Master79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Witam

Mam dziwny problem.

Dotyczy Lancii Kappa Turbo (benzyna), hamulce Brembo.

Auto fabrycznie posiada 4-tłoczkowe zaciski Brembo, oraz ogromne i ... drogie tarcze.

Oryginalny zestaw zaczął wpadać w drgania podczas hamowania.
Wymieniłem tarcze, oraz klocki.
Kupiłem tarcze - Brembo, oryginał, do tego markowe klocki
Poprawiło się, wszystko działało przez około... 2 tyś km i problem wrócił :(
Myślałem że tarcze Brembo są w jakiś sposób wadliwe

Zamówiłem inne drogie tarcze sportowe, nacinane i nawiercane, robione pod zamówienie pod to auto - cena kosmos.
Kupiłem nowe oryginalne klocki w ASO !

Zgodnie z zaleceniami delikatnie hamowałem przez ok 1000 km, dalej jeździłem także dosyć delikatnie.

Problem wrócił ......

Już coś mnie trafia z tymi hamulcami ...

Jednak jest dziwna przypadłość po wyjechaniu, rozpędzam samochód i zaczynam lekko hamować na zimnych hamulcach - momentalnie wpada w drgania i to bardzo mocne, do tego stopnia, że hamulce są bardzo mało efektywne. Kolejne hamowanie i jest podobnie.

Następnie przejeżdżam np 2-3 km i już jest OK ! Samochód hamuje wręcz idealnie, mogę hamować bardziej gwałtownie, mogę przejechać kilka km. , hamować na zimnych, schłodzonych tarczach, czy zagrzać je mocno i jest wszystko OK.
Odstawiam auto do garażu, następnego dnia ten sam cyrk. Pierwsze hamowania - drgania, następnie OK.

Dodam, że płyn także wymieniony, zaciski nie mogą mieć uszkodzonych prowadzeń, ponieważ są to zaciski 4 -0 tłoczkowe w tzw. monoblok, prowadzeń nie mają.
Ten sam zestaw hamulców jest montowany w sportowym Mitsubishi Lancer EVO

Ma ktoś pomysł co to może być ?

Przychodzą mi jeszcze do głowy przewody hamulcowe, ale to raczej blokowało by zacisk (?)

Z góry dziękuję za pomoc

Master79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Sam już kombinuję, bo trzecie tarcze nie mogą się przecież same pokrzywić, ponadto po czasie samo przestaje, nie jest to też zależne od nagrzania tarcz, więc dziwna sprawa

mordeto

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Sosnowiec
A jak łożyska w kołach? Pod tarczą nie ma żadnych smarów?

Master79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Łożyska raczej OK, nie ma żadnych szumów.
Tarcze założone poprawnie, powierzchnie przed założeniem dokładnie oczyszczone.
Co do piasty... Może to dobry trop. Kilka lat temu przejechałem przez ciekawszą dziurę. Poszła wtedy opona, chociaż felga była bez uszkodzeń.

Zastanawia mnie jednak znikanie tego drgania po czasie i tutaj mam jeszcze jeden pomysł.

Są to zaciski z 4 tłoczkami po 2 na każdej stronie. Może właśnie blokowanie jednego, lub dwóch z tłoczków, lub kiepski przewód hamulcowy może powodować docisk tylko jednego klocka i nacisk na jedną stronę tarczy ? Następnie po kilku hamowaniach tłoczek dochodzi do klocka i hamowanie jest równomierne. Jest to Waszym zdaniem możliwe ?

Miałem kiedyś problem z Peugeotem Boxerem, ale tam z kolei blokowało zacisk, okazało się, że przewód był już stary i nie puszczał po odpuszczeniu hamowania.

EDIT: Właśnie byłem w garażu. Do każdego zacisku biegnie tylko jeden przewód, więc blokowanie połowy zacisku przez przewód odpada. Raczej zapieczone tłoczki. Chociaż przewody także warto wymienić - widać, że mają już kilka latek.

Ostatnia edycja:

Master79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Trzeba było ścisnąć tłoczki, oporów nie wyczułem.
Zamawiam przewody i auto wraca na podnośnik.

Może to mało ważne, ale po wymianie pedał hamulca był dziwnie 'gumiasty'. Liczyłem że elementy muszą się ułożyć.
Przeszło i zaczęły się drgania. Może faktycznie tłoczki lub przewody.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Powody to zacinający się tłoczek, lub złe odpowietrzenie , miękki podał.

Master79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Wiem, że minęło mnóstwo czasu, ale ze względu na fakt, że to auto jest moją maskotką i mało go używam, to dopiero teraz udało mi się powrócić do tematu i problem został wyjaśniony.
Dodam, że wcześniejsza wymiana tarcz, klocków i przewodów (chociaż przewody poprawiły działanie hamulców) to przyczyna okazała się zupełnie inna. Mianowicie prawa piasta miała minimalne skrzywienie. Mogło to wynikać z wpadnięcia w większą dziurę kilka lat temu :(
Ostatecznie wymiana piasty, łożyska, delikatne przetoczenie tarczy i problem zniknął. Przejechana 1000 km i jak na tą chwilę - bez problemów :)

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Podczas pierwszej naprawy pominięto wykonanie pomiarów bicia piasty i tarczy. A mozna było to zrobic odrazu :)

Do góry Bottom