• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drgania na zimnym bmw e46 330d

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Witam. Sprawa wygląda tak. Występują drgania na zimnym silniku tak jakby wibrowala osłona silnika (te plastiki) w momencie gdy ściągam pasek wieloklinowy napędzający pompę wody,wspomagania i alternator to wibracje nie występują.
Pompa wody nowa,pasek wieloklinowy jest nowy contitech,napinacz z rolka w raz z ramieniem wchodzącym w ten napinacz nowe firmy ina, kolejne dwie rolki wymienione,podmieniona pompa wspomagania na drugą, podmienione kolo pasowe i cały czas ten dźwięk występuje. Ściągam pasek i błoga cisza. Nawet alternator był podmieniony na drugi i dalej to samo. Nie mam już pomysłu. Jak jest rozgrzany to cisza, bez paska tez cisza. Z rana około 5 stopni wibruje . 5 minut pochodzi i jest ok. Myślałem że dwumas ale ściągnąłem pasek i cicho. Jak ktoś trafi z diagnoza to wysylam litra Jacka Danielsa

Ostatnia edycja:

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
sprawdz chłopaku czujnikiem zegarowym !!!! serio ;)

Wyświetl załącznik 25355

STARY tu masz o tym kole
Zgodzę się z Wami macie racje nic innego być nie może. Założę kolo i dam znać. Zrobię filmik przed i po. Ale nie zgodzę się ze Corteco to zle kola. One szły na pierwszy montaż w bmw i jak kupujesz oem oryginał to kupujesz właśnie Corteco tylko płacisz 500 zł więcej za dopisek bmw.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Koło powinno się wymienić i tak. Dźwięk masz, bo pasek drży pomiędzy kołem a rolką na dole po lewej stronie silnika.
Jak kupisz koło w zestawie z sprzeglem alternatora to powinno pomóc.
Patent polega na zwiększeniu średnicy rolki prowadzącej...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Hdi też miało ten problem. Inżynier stwierdził, że sprzęgło alternatora jest zbędne, i niwelacje drgań, z rzucił na barki koła pasowego. Efekty często widać, po paskach leżących na ulicy.

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Ok założę tez sprzęgiełko na alternator, zobaczymy czy będzie redukcja wibracji. Sam dziwilem się, że to wszystko jest takie sztywne bo jedynie na napinaczu jest jakaś amortyzacja a tak to tylko 3 sztywne rolki, 2x pzykrecane na srube i jedna do alternatora. Nawet w ibizie sdi mam sprzegiełko. A jest tak jak piszesz. Koło pasowe ma prawdopodobnie minimalne bicie,skoro to występuje tylko na zimnym i niesie to po rownie zimnym pasku na alternator i pompę która też jest na plastikowym kole i występuje rezonans do momentu rozgrzania silnika który potemu ogrzewa te elementy i jest cisza. W momencie zwiększenia obrotów dosłownie minimalnie tez niweluje się to o wiele

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
No to jeszcze raz ,a nie lubię się powtarzać myślałem że zatrybisz.;)
Mam takie pytanie . Spojrzałem jak wygląda kolo pasowe alternatora i spojrzałem jak wygląda sprzeglo alternatora którego w oryginale nie ma ale znalazłem dedykowane firmy INA do e46 330d i zastanawiam się czy nie będzie problemu z montażem bo wyglądają całkiem inaczej. Zwykle sztywne jest puste w środku a jednokierunkowe pełne, na jakiej zasadzie się je mocuje? Chyba element z alternatora nie jest tak długi żeby wyszedl z drugiej strony jednokierunkowego i dało się nakręcić nakrętki skoro w sztywnym nakrętka mieści się w środku. Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi

Załączniki

• Screenshot_2018-11-01-14-46-35.png
    Screenshot_2018-11-01-14-46-35.png
    359,7 KB · Wyświetleń: 3
  • Screenshot_2018-11-01-10-11-10.png
    Screenshot_2018-11-01-10-11-10.png
    320,2 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
BMW 3 320 d 163 KM

Cena
za szt.

117,90 zł
Dostępność:
Chwilowy brak
Dostawa:
Wysyłka lub odbiór osobisty

• Producent: RUVILLE
  • Kod produktu: 55088
  • Waga: 0,375 kg
  • Stan: Fabrycznie nowy
Parametry:
  • Ilość żeber: 6
  • średnica 1/średnica 2 [mm]: 49,0/17,0
  • Szerokość [mm]: 38,3
  • dla numeru producenta: F-230329.XX; F-238005.XX
Zastosowanie w pojeździe:
Sprzęgło jednokierunkowe alternatora (Alternator)

Numery katalogowe:
RUVILLE
Numery oryginałów OE:
BMW:
Numery zamienników:
CONTITECH:
DAYCO:
FEBI BILSTEIN:
GATES:
INA:
SCHAEFFLER GRUPPE:
VALEO:

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Przez przypadek trafilem na ten temat i okazuje sie ze moj klient ma podobny problem. Identyczny dzwiek jak na filmiku. Koło pasowe wygląda na w miare świeże corteco. Też zastanawialem się nad montażem sprzegiełka alternatora. Dzieki Komar!!!!!

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Panowie strzał w 10 . Po założeniu koła pasowego Corteco insprzegielka IJS cisza i nawet silnik gaśnie o wiele ciszej. Dzięki wielkie!! Za to podczuć wymiany okazało się ze poci mi się silnik na spodzie od strony alternatora (stojąc przędu maska po prawej stronie)olej jest na uszczelce i nad uszczelka miski olejowej ale to zakładam w innym temacie i będzie filmik do tego

Do góry Bottom