• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drobna mechanika - własne części czy sklep?

Rasoir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kasina Wielka
PogotowieSamochodoweUK, ale czy wg Ciebie na prawdę jest tak, że jak już zaczynasz to musisz mieć wszystko? Może jestem młody, ale uważam że przedsiębiorczy i na prawdę sprawdziłem rynek, w okolicy jest kilka zakładów wymiany opon i jakoś tylko jeden oferuje na prawdę konkretną ofertę opon nowych (mają może 5 regałów z oponami Fuldy, Sawy i Dębicy). Jest jeden, który pamięta jeszcze czasy Edzia Gierka, a ilość opon można policzyć będąc z matematyką na poziomie 5 latka, a reszta ma co prawda regał Dębicy z "nowymi" oponami, tylko czemu w DOT można wyczytać że mają po 4 lata? I jakoś wszyscy w sezonie nie mogą się odgonić od klientów. Opony w Polsce kupuje się raz na 4 sezony (widzę po znajomych i ich znajomych) i na razie to się nie zmieni, a już teraz widzę, że coraz więcej aut popyla na bieżnikowanych bo jakoś za często widzę na śniegu swój bieżnik ;) Oczywiście wiadomo, że posiadając opony zarabiasz jeszcze więcej, ale najpierw trzeba zainwestować, a ta inwestycja nie zwraca się w tak szybkim tempie, jak zakup maszyn z dotacji i sama wymiana biorąc pod uwagę, że będę miał może 350zł kosztów miesięcznie (bez ZUS i ciężarków). Opon nie kupuje się co sezon, a wymianę przeprowadza się 2 razy w roku prawda? Pomijam już fakt, że ludzie potrafią szukać gdzie jest najtaniej oraz lubią mieć wybór i jak ma zapłacić w punkcie wymiany 300zł za gumę nie wspominając, że będzie miał wybór z pośród "aż" dwóch rodzajów, to woli wystukać w klawiaturę znany adres wpisać rozmiar i mieć do wyboru 40 producentów i po 4 wzory bieżnika od każdego, a ponadto zapłaci o 30-40zł mniej za sztukę. Wtedy nawet darmowa wymiana jakoś traci sens, prawda? Już nawet mój 65 letni dziadek się o tym przekonał :)

Nawiązując do sprawy komputera i diagnostyki, nie zamierzam się oszukiwać... nikt na początku nie da mi do rąk Passata B5 czy Audi po 2005, nie wspominając, że tych drugich jeździ u nas może 10 :) Kasina to mała miejscowość i tutaj raczej średnia wieku auta wynosi 12-15 lat, najwięcej jest golfów, starych A3, Mercedesów pamiętających komunizm, starych Hond i innych wynalazków nie do zdarcia. I ja właśnie z takim towarem zamierzam pracować na początku. Uważam, że jest potencjał w tym co planuję, mechanicy z F1 nie pracują tam od urodzenia prawda? :) Dla mnie ważne jest to, że lubię to robić i uważam, że robię to dobrze bo jeszcze żadnej reklamacji nie miałem, a pracuję na zestawie kluczy za 200zł w ciasnym garażyku gdzie ciężko schylić się koło samochodu na podnośniku hydraulicznym za 80zł i bukowym pniaku pełniącym rolę zabezpieczenia i cieszą mnie klucze, narzędzia i inne pierdoły i zamierzam na początku to co zarobię inwestować w zakup nowych gadżetów...

"Wolę inwestować w warsztat i mieć satysfakcje z nowych gratów." - moje motto :D

Jak dostanę dotację, to się okaże ile jest prawdy w tym co mówię. A olej już znalazłem, tak jak kolega mówił w beczkach 60 litrowych Mobila, więc pewnie coś takiego zakupię. Tylko nadal nie wiem co z tymi filtrami, które zamówić na początek, żeby je potem wykorzystać.

Ardeca-Oil

Uczestnik
Punktów
5
www.4automotive.eu
Witam
Jako że jesteśmy aktywni w tej branży a piszesz ,że cieszą Cię graty, uważam że możemy w tym temacie pomóc.W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt.A swoją drogą czy Mobil to najlepszy pomysł?
Wszyscy go mają i jest to chyba najbardziej sprostytuowany produkt w zakresie ceny.
Może powinieneś pomyśleć o czymś czego inni nie mają, bo zawsze znajdzie się ktoś kto za wszelką cenę będzie chciał mieć taniej.Miej takie produkty, których nikt inny nie ma i nie oglądaj się na ceny innych.Generalnie im bardziej pod prąd tym lepiej.
Nie patrz na innych, niech oni patrzą.
A Ty wyedukuj sobie klienta tak by Ciebie słuchał/.

Pozdrawiam Sebastian

Rasoir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kasina Wielka
Jest dużo prawdy w tym co piszesz, jak klient słucha mechanika, to taki mechanik będzie miał zawsze dobrą opinię, no chyba że pieprzy głupoty i tworzy nowe zasady ;)

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Może mobil to jak ssak leśny :D , ale klient zna tylko reklamy z tv i od szwagra co się zna
więc tylko castrol albo mobil.
Ale ja powoli przestawiam klientów tych sensowniejszych i tych nieświadomych(wymień nie wiem co było
tylko podają np. 5w40) tam leję bardziej renomowaną oliwę.

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie nie... nie zrozumiales mnie. Nie musisz miec wszystkiego! Ale nie musisz oferowac wszystkiego;) A ty na sile chcesz.

Nastaw sie na konkretny plan bo polegniesz po pol roku uwierz mi! Wybrales bardzo ciezki rynek jakim jest PL! Tam jeden blad i lezysz!

Wg mnie zacznij nie od opon a od drobnych napraw. Uni skaner do bledow i kasowania inspekcji, klucze i pare mlotkow + auto date kupisz za to.

Serwisowanie, heble, wydechy, spawanie, rozrzady, naprawy bierzace.
Poprzestan na tym.

Za rok jak zarobisz troszke sbudujesz regaly, kupisz maszyny i po kolejnym pol roku kupisz troche standardowych wymiarow opon lub dogadasz sie z hurtownia zeby ci w komis dali ze 10-20 kompletow.

Tak ja to widze. Zaczynaj od najtanszej inwestycji, opon tak czesto ludzie tez ni kupuja...

Do góry Bottom