• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drodzy Panowie Pytanie o samochód

Dominanto

Uczestnik
Punktów
0
Dzień dobry i pozdrawiam cały szanowny zespół
A wiec obecnie jezdze sobie audi A4b6 1.9tdi 130km
Którego bardzo mocno chciałbym wymienić na inny samochodzik i tutaj przychodzę z prośba o pomoc radę
Tak czy siak jestem zdecydowany na diesla a to dlatego ze do samej roboty mam 40km w 1 stronę do rodziny która odwiedzam chociaż raz w tygodniu mam ponad 60 w 1 stronę
I pozatym jestem przyzwyczajony do dieselkow
Panowie po samochód będę się tak czy siak wybierał do Niemców wierze w to jakoś ze oni trochę mniej kręcą przebiegu poza ostatnim samochodem który tu wymienię
A wiec
Mondeo mk4 2.0tdci 140 albo 163 polift
Opel insygnia 2.0cdti 130 163 mi to obojętnie słyszałem ze 163 bardziej awaryjny
Alfa Romeo 159 1.9 8v 120km
Honda accord viii 2.2 tutaj ze względu na akcyzę szukał bym w Polsce
Jestem tez otwarty na wasze propozycje najczęściej jezdze sam nieraz dojeżdżam do roboty w 3-5 osób tymi autami kierowałem się ponieważ uważam ze maja najbardziej niezawodne jednostki bądź tanie w utrzymaniu jeżeli chodzi o osprzęt No może poza Honda
Dziekuje za wszystkie rady i serdecznie pozdrawiam .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Nie słuchaj ich chcą Cię wpuścić w maliny, to starzy jajcarze.

Ford zawsze jest gówno wort, pamiętaj.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
402
Jak w dobrym stanie to bierz Mondeo to jest ten sam silnik co 2.0 HDI czyli jeden z ,,wytrzymalszych " i jeszcze nie takich drogich w naprawie . Dodatkowo żaden mechanik nie będzie miał z nim problemu przy jakiekolwiek naprawie .

Dominanto

Uczestnik
Punktów
0
BMW odpada koszty utrzymania
Automatyczne połączenie postów:

Ja bardziej się zastanawiałem właśnie Opel albo mondziak ale widzę wszyscy równo za mondeo stoją

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
U Niemca i oryginalny przebieg, dobry dowcip.
Jak jesteś zadowolony z a4b6 to kup sobie Seata exeo, 2.0 TDI na cr a konstrukcyjnie a4b7.
Mondeo gnije, miałem kilka w tym jednego żonie zostawiłem, rok jeździła.
Osobiście z Francuzów wolę Renault, mam grand scenica 3 2009 1.9 na dożywociu bo żonie dobrze się jeździ i na dodatek jest pakowany jak jedziemy na wakacje. 473 tysiące aktualnie na zegarach

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Mondeo gnije, miałem kilka
Cały czas im to mówię, to nie chcą mnie słuchać. Mondeo i Mondeo...

Zresztą, jak nie gnije to znowu za drogie. Jak tanie, to znowu silnik nie taki.

Nie wiem, czy Pan Dominator zdaje sobie sprawę, że w ówczesnych czasach powinien brać pod uwagę tylko i wyłącznie Diesla Euro 5. (zobaczycie co się będzie działo w Polsce w sprawach ekologii po wyborach samorządowych. Na razie się nie wychylają i wszystko leży w szufladzie, bo nie chcą spłoszyć potencjalnych wyborców)
Teraz znajdź Euro 5 które Cię nie puści z torbami. Nie gnijące, nie psujące się i najlepiej za 20 tyś. Nie ma tak...albo jedno albo drugie. A jak ma jedno i drugie to trzeba zapłacić 40 tys.
Sam stałem przed takim dylematem.

Najlepsza opcja to jak misiek pisał 3.0 D E60. Tylko weź sobie teraz na głowę trzylitrowego diesla Euro 3/4. Za trzy cztery lata może być problem.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
315
Miasto
Rakszawa
Żaden z tych, co wymieniłeś - nie ma sensu wymieniać auta na takie, co będzie 3-4 lata młodsze.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Exeo ma euro5, przynajmniej moje 2012 po lifcie ;) poważnie, stare Audi na nowe normy poniżej 30 tysięcy( przed lift poniżej 25 spokojnie).

Do góry Bottom