• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ducato 1.9 DHX (xud9t) wyciek paliwa z termostatu

czarnykolor

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Łódź
Auto z 2000 roku. Kupiłem z myślą o zrobieniu mini kampera. Teraz ogarniam blacharkę i auto stoi rozbebeszone. Zauważyłem wyciek paliwa z okolic termostatu myślę że z boku tam gdzie jest biały krzyżyk na pokrywie Czy mogę prosić o podpowiedz czy da się to rozebrac i uszczelnić, tam powinien być jakiś oring i pierścień zabezpieczający. Dzwoniłem do hurtowni i mi powiedzieli że muszę kupić cały korpus ale nikt go nie ma tylko uzywka

Załączniki

• 20201204_161158.jpg
    20201204_161158.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 40

Specjalista nr 1

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Szczecin
Z tego co pamiętam to jest podgrzewacz paliwa. Można odłączyć te przewody paliwowe i połączyć rurką ze sobą. Wtedy paliwo będzie leciało ze zbiornika bezpośrednio do filtra z pominięciem podgrzewacza, a stamtąd do pompy wtryskowej. Czasami tamtędy jak silnik chodził podsysało powietrze i powoli zapowietrzał się układ.

Pomogłem - kliknij "Lubię"

czarnykolor

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Łódź
Dziękuję za podpowiedź.
Zgadza się to jest podgrzewacz , ale tam jest chyba też zawór. Poszperalem w necie i znalazłem nr tego "dekielka" to psa 190419 Cena strasznie wysoka ponad 200 zł. Dzisiaj zrobiłem zdjecie z bliska i widać wyraźnie, że jest tam pierścień osadczy, który można zdjąć a przynajmniej spróbuje zdjac i liczę że będzie na zaworku jakiś oring którego dopasuje. Na zdjeciu w necie widziałem przez ulamany króciec sprężynę. Czy tam jest tylko zawór zwrotny czy ma on jakąś inną funkcję? Jak sie nie uda to prześledze przewody jak idą i spróbuje zrobić jak proponujesz, ale będę musiał wtedy dać jakiś zawór zwrotny? pozdrawiam

Załączniki

• 20201206_125359.jpg
    20201206_125359.jpg
    847,3 KB · Wyświetleń: 9

Specjalista nr 1

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Szczecin
Spróbuj zdjąć te wężyki i dmuchnij w te króćce. Sprawdzisz w ten sposób czy tam jest zawór zwrotny. Nie wiem czy przypadkiem tam nie ma ala termostatu i paliwo jest podgrzewane do pewnej temperatury, a powyżej zamyka się przepływ przez podgrzewacz i leci bezpośrednio z jednego króćca do drugiego. Może być, że jak to wyjmiesz to szlag trafi termostat i będzie paliwo "gotować". Bezpieczniej to odłączyć. Chyba że będziesz jeździł tym kamperkiem na Syberię :) Podejrzewam że szykujesz go na ferie i chcesz zaparkować blisko stoku, bo hotele pozamykali :)

Pomogłem - kliknij "Lubię"

czarnykolor

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Łódź
Jeszcze raz dziękuję, faktycznie może tak być jak piszesz z termostatem(na zdjeciu od środka widać ) zrobię na krótko. Autko szykuje na letnie wyjazdy weekendowe. Balismy sie wirusa i nigdzie nie bylismy w tym roku. Powstal pomysl na tani wypoczynek-niewiadowke, ale trafilo sie to auto w cenie zlomu wiec reanimuje staruszka, a nie wiadomo co bedzie w przyszlym roku. pozdrawiam.

Załączniki

• 1607120931604.jpg
    1607120931604.jpg
    16,4 KB · Wyświetleń: 7
Do góry Bottom