• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ducato 2.3 JTD 2008r. - potrzebny schemat zasilań ecu i skrzynki bezpieczników

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
51
Czołem wszystkim, Panowie poszukuję schematu do powyższego Ducato, ściągnąłem elearn ale się nie pokrywa bo jest do starszego. Siedzi w nim sterownik boscha edc16c39. Samochód nie odpala, komp diagnostyczny nie łączy się z Ecu. Brak zasilania na sterowniku oraz nie załącza przekaźnika głównego T09. Elektronik sprawdzał podobno sterownik i na stole się łączy. Bcm w kabinie podmieniane na inne. Skrzynkę bezpieczników rozbierałem i w środku sucho i ładnie. Wiązka przepatrzona, słynna wtyczka pod skrzynką bezpieczników również ładna.

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
A to nie te ducato co ma ten stycznik, który wybija? Sprawdź na ścianie grodziowej w nogach pasażera

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Czołem wszystkim, Panowie poszukuję schematu do powyższego Ducato, ściągnąłem elearn ale się nie pokrywa bo jest do starszego. Siedzi w nim sterownik boscha edc16c39. Samochód nie odpala, komp diagnostyczny nie łączy się z Ecu. Brak zasilania na sterowniku oraz nie załącza przekaźnika głównego T09. Elektronik sprawdzał podobno sterownik i na stole się łączy. Bcm w kabinie podmieniane na inne. Skrzynkę bezpieczników rozbierałem i w środku sucho i ładnie. Wiązka przepatrzona, słynna wtyczka pod skrzynką bezpieczników również ładna.
sprawdź kostkę stacyjki

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
51
Stycznik sprawdzony, jest wciśnięty, sterownik tak jak pisałem Bosch edc16c39.
rozrusznik kręci, swieci się immo ale nie świeci sie kontrolka silnika. Sprawdzę tą kostkę stacyjki. Udało mi sie znaleźć schemat i z tego co jestem w stanie wywnioskować to po zapłonie na pin 28 w sterowniku ma przyjść 12v i ze sterownika z PINu 72 ma wyjść sterowanie masą przekaźnika T09, żeby załączyć główne zasilanie którego w moim przypadku brak.

Załączniki

• C6EAEEC6-FDAF-483B-80DF-18A45A0AD0CB.png
    C6EAEEC6-FDAF-483B-80DF-18A45A0AD0CB.png
    636,3 KB · Wyświetleń: 103
Punktów
0
Stycznik sprawdzony, jest wciśnięty, sterownik tak jak pisałem Bosch edc16c39.
rozrusznik kręci, swieci się immo ale nie świeci sie kontrolka silnika. Sprawdzę tą kostkę stacyjki. Udało mi sie znaleźć schemat i z tego co jestem w stanie wywnioskować to po zapłonie na pin 28 w sterowniku ma przyjść 12v i ze sterownika z PINu 72 ma wyjść sterowanie masą przekaźnika T09, żeby załączyć główne zasilanie którego w moim przypadku brak.
Hej i jak udalo Ci się rozwiązać problem ?

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
51
Już średnio pamiętam ale chyba padnięty był sterownik, który został naprawiony i auto działa do tej pory ;)

Do góry Bottom