• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dudnienie w silniku Mercedes W203 3.0 CDI V6 2006r. OM 642

Ghostrider5

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem z dudnieniem w silniku Mercedes W203 3.0 CDI V6 2006r. OM 642
Dudnienie nasila się wraz z zwiększeniem obrotów. Jest to dźwięk jakby wracającego powietrza. Dwóch dobrych mechaników od Mercedes szukało przyczyny i się poddało.
Dodam ze po zakupie w aucie było bardzo dużo wycieków oleju. Został wymieniony uszczelniacz chłodnicy oleju, tylni uszczelniacz wału, została uszczelniona dolna miska olejowa, zregenerowane turbo, nastawnik turbiny, kolektor dolotowy ze względu na klapki, silnik sterujący klapkami w kolektorze oraz został wyczyszczony chemicznie dpf razem z katalizatorem. Wycieków do końca się nie pozbyłem ponieważ w dalszym ciągu pokazuje się olej w okolicy uszczelniacza wału. Po podpięciu pod SD wszystkie parametry w normie, wszystko jak nowe. Bardzo proszę o pomoc może ktoś z was spotkał się z takim czymś lub przerabiał już temat. Dołączam film w załączniku.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to szczelność dolotu, zwłaszcza w okolicach filtra powietrza i w zasadzie przed sprezarką.

Ghostrider5

Początkujący
Punktów
0
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to szczelność dolotu, zwłaszcza w okolicach filtra powietrza i w zasadzie przed sprezarką.
Przy wymianie kolektorów było wszystko sprawdzane nigdzie nie było widać nieszczelności. Dodam że były już nawet podejrzenia na niedomykający zawór ale tak jak wcześniej wspomniałem po podłączeniu pod Star Diagnozę wszystkie parametry trzymają stan i są niemal idealne.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Podobne objawy może powodować opóźnione sterowanie zaworami ssacymi.
W takim przypadku gdy tłok już minął gmp tworzy podciśnienie w cylindrze i stąd to dudnienie podczas otwarcia zaworów, więc trop z nieszczelnym zaworem poniekąd słuszny.

Ghostrider5

Początkujący
Punktów
0
Podobne objawy może powodować opóźnione sterowanie zaworami ssacymi.
W takim przypadku gdy tłok już minął gmp tworzy podciśnienie w cylindrze i stąd to dudnienie podczas otwarcia zaworów, więc trop z nieszczelnym zaworem poniekąd słuszny.
Tylko czy wtedy wszystkie parametry byłby w normie ? Silnik chodzi idealnie, obroty w normie, przyspiesza bardzo dobrze, zero dławienia czy drgań, telepania czy nierównych obrotów.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Warto byłoby jeszcze popryskac silnik plakiem. Może coś wyjdzie. Jeśli nie to sklaniałbym się ku sprawdzeniu rozrzadu, czy jest synchronizacja albo krzywki nie wytarte. Chociaż nie chce wprowadzać w błąd, bo robota kosztowna, chociaż miałem przypadki z nieszczelnym zaworem czy opóźnionym otwarciem, ale nie w tym silniku.
Trudno wywnioskować z filmiku.

Ostatnia edycja:

Radosny

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Opole
Wyciągnij świece żarowa, zrób sobie adapter ,żeby wpuścić ciśnienie do cylindra ,ustaw tłok w górze ,zawory będą zamknięte i słuchaj czy puszcza przez zawór ssący czy wydechowy i da ci to już do myślenia, a jak nie przez świece to z wtryskiwacza

Do góry Bottom