• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dwa kilometry dziennie, i masło pod korkiem / uszczelka ?

lukg20

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Bielsko-Biała
Witam,

Posiadam Citroena Xsare I 1,8i.
Dolewałem dziś olej, i zobaczyłem pod korkiem wlewu sporą ilość "masła". Czy to oznaka padniętej uszczelki pod głowicą, czy nie koniecznie ?

Od jakiegoś roku pracuję kilometr od miejsca zamieszkania, i z lenistwa i oczędności czasu do pracy jadę samochodem. Tak codziennie. Może coś się skrapla i miesza z olejem?

lukg20

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Bielsko-Biała
Teraz patrzyłem do płynu chłodnicy... Tam też trochę masła :/ Chyba to jednak uszczelka będzie... Od pewnego czasu na wolnych obrotach, jakby delikatnie przerywa. Czy to tez jakaś oznaka ?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Poniekąd tak bo wypadanie zapłonów może być spowodowane uszkodzona UPG, ale najpierw sprawdz odme no i przegoń ten samochód aby wygrzać silnik i pozbyć sie wilgoci, masło pod korkiem sie zdarza przy tak małych przebiegach

lukg20

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Bielsko-Biała
Tak spróbuję ;) Dzięki
A gdyby to była jednak uszczelka, z jakim kosztem w warsztacie mniej więcej musiał bym się liczyć ? (z planowaniem głowicy)

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
masz nie dogrzany silnik żona ma Polo 1.0 i to samo masło się robi gdzieś znalazłem poradę żeby po po powrocie gdy rozgrzany silnik odkręcić korek wlewu oleju i na wolnych dać mu pochodzić minutę żeby odparowała woda ,sprawdzaj płyn czy Ci nie ubywa

masz nie dogrzany silnik żona ma Polo 1.0 i to samo masło się robi gdzieś znalazłem poradę żeby po po powrocie gdy rozgrzany silnik odkręcić korek wlewu oleju i na wolnych dać mu pochodzić minutę żeby odparowała woda ,sprawdzaj płyn czy Ci nie ubywa

lukg20

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Bielsko-Biała
Dzięki, sprawdzę.
Mam nadzieję.... moja cytryna to naprawde poczciwe auto. Płynu nie ubywa naszczęście, ani nie przybywa (bo słyszałem że i tak może być). Po roku za to musiałem dzisiaj dolać litr oleju (!!!), co trochę mnie martwi.

Festkop

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Rzeszów
Jak masz olej w płynie chłodniczym to niezbyt dobrze, tam jest chłodniczka oleju?

Do góry Bottom