• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dwumasa 1,6 eHDI-pytanie o zamiennik

Maslaw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Bochnia
Witam forum,
mam następujące pytanie odnośnie dwumasy. Czy ktoś z was spotkał się może w swojej praktyce z zamiennikami dwumasy na koło sztywne do 1,6 eHDI Peugeot 308, 8 zaworów silnik 9HR ? Ale skrzynia 6 biegowa. Wiem, że funkcjonują zamienniki ale do 5 biegowych skrzyń, nigdzie nie widziałem do 6 biegów. W sklepie mówią, żę nie ma, ale zawsze lepiej zapytać praktyków.

Druga sprawa, czy uważacie, że jest sens regenerować dwumasę? Spotkał się ktoś z tym i jak to chodzi? Wiem, że to zawsze loteria, wyjdzie nie wyjdzie i w razie co znów robota wyciągania skrzyni, ale robię to sam, wiec koszty robocizny mi odpadają. Jedni chwalą regenerowane inni ganią.
pozdrawiam i wesolych jeszcze póki co.

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Nwm czy podejdzie koło sztywne, ale jedno jest pewne. Nie regeneruj dwumasy. Raz sam zaproponowałem klientowi i 2.0 hdi 136 po 2 tygodniach na swój koszt wyciągałem skrzynię ponownie. Ja mam 1.6hdi 110 km po zmianie na sztywne jest ok, ale trochę gorzej biegi wchodzą. (Jest ok, ale z dwumas jest lepiej). Po zmianie po 30tyś km doszły mi dziwne dzwięki, ale to raczej wina skrzyni biegów bo sie psuje tyle. (300tyś km)

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Nie kombinuj tylko kup dwumase dobrej firmy i kłopot z głowy na długi czas. Chcesz zaoszczędzić, a na końcu wyjdzie ze wydasz 2x albo 3x tyle.

Jak już naprawdę nie masz pieniędzy to kup używana dwumase ale oryginał.

Maslaw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Bochnia
Spokojnie panowie, na razie absolutnie nic się nie dzieje. Żadnych odgłosów i oznak zużycia dwumasy. Absolutnie. Ja po prostu tak mam, że myślę długofalowo i "na zaś". Co by było gdyby.... Dlatego pytam, rozważam. Stać mnie. Jak bedzie trzeba to wywalę 2200, robota własna , ale wolałbym zamiennik na sztywne koło, dlatego pytałem, czy ktoś się spotkał w 6 biegowej skrzyni z zamiennikiem, bo to , że w 110KM 5 biegów są , to ja wiem, ale raczej nie podejdą do"szóstki". Dziwi mnie to, że nie ma, albo ja nie wiem że są, bo tą skrzynię i silniki klepią już parę lat i żeby jeszcze nie zrobili sztywniaka?
dzieki za odpowiedzi, zwłaszcza te odnośnie regeneracji, że nie warto.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Podzielam pogląd ,że tam gdzie była dwumasa ma być dwumasa. Faktem jest ,że zaraz po założeniu często nie widać różnicy albo prawie nie widać . Zauważam ,że samochody na sztywnym są "sztywniejsze" , tzn. szarpią przy zmianach biegów, dodatkowo mam nieodparte wrażenie po paru samochodach z grupy vw ,że skrzynie zaczynają pojękiwać i po prostu coś zaraz padnie.

Do góry Bottom