• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dynamometr King Tony vs Jonnesway

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
Ja mam bete jest mega mocna. dawałem do kalibracji i nigdy nie było problemu . teraz tez chce kupic nowy i pewnie kupie bete 40/200 jest najbardziej uniwersalna. tylko boje sie ze jak z wszystkim nowa beta moze nie byc tak dobra jak ta stara .

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Beta to rebrandowany norbar ... wiec kupujesz norbar'a :)

To samo z wurth"em. Tyle tylko że obie marki to starsze modele norbar.

markosz

Początkujący
Punktów
2
Ja mam bete jest mega mocna. dawałem do kalibracji i nigdy nie było problemu . teraz tez chce kupic nowy i pewnie kupie bete 40/200 jest najbardziej uniwersalna. tylko boje sie ze jak z wszystkim nowa beta moze nie byc tak dobra jak ta stara .

Ile płacisz za kalibracje tej Bety ? Jakieś normalne $$ czy tak jak pisał pawcar około 250zyka ?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Beta nie wiem czy robi sama czy komuś zleca kalibracje, norbar bierze 250 netto co dla mnie jest porażka, drożej niż w UK to kosztuje ...

markosz

Początkujący
Punktów
2
Z ciekawości zadzwoniłem do przedstawiciela Norbar na PL Tiptopol z pytaniem "wi fil kostet" kalibracja klucza. Pan powiedział że z przesyłką około 120zł brutto... Jednak w tej cenie nie dostaniemy certyfikatu. Wydają tylko zaświadczenie, że klucz został skalibrowany ale co na nim jest dokładnie zawarte już nie dopytywałem.

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
powiem szczerze ze nie pamiętam z taa kalibracja to dawałem w rożne miejsca IC tez robi kalibracje ale jakos od 100do 200. ja nie jestem aptekarzem :) i pewnie nie jest ideale wykalibrowany ale znam ten klucz i mam wyczucie . nie wiem jak jest z tym norbarem bo ten klucz ma juz swoje lata :)

A tak z ciekawosi czym sie rozni gedore niebieskie od gedore red ????
bo te red sa o 50% tansze

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Właśnie po to robi się kalibrację żeby ufać kluczowi...

Robienie kalibracji to jak z regeneracją wtryskiwaczy. Zazwyczaj wychodzi losowo... dlatego ja daje do firmy, która te klucze sprzedaje na Polskę bo raz, że taniej a dwa, że wiem, że będzie zrobione dobrze.

Tak tylko z ciekawostek to Hazet Polska również odsyła klucze do Niemiec na kalibrację, w Polsce tego sami nie robią...
Gedore ma oddział w Mikołowie, który tym się zajmuje.

Raz pokusiłem się o kalibracje w zewnętrznej firmie z Wrocławia, oddałem wtedy 14 sztuk kluczy i wszystkie były źle ustawione. Szybka i droga nauczka.

Stahwille i Gedore w Polsce robią kalibrację również kluczy innych marek, więc można im to odesłać i spać spokojnie.

A już kalibracja bez certyfikatu to śmiech na sali...

Tutaj macie jak powinien wyglądać certyfikat kalibracji, naturalnie inne firmy będą miały inne logo i trochę inaczej może to wyglądać. Interesuje Was największe odchylenie. Norma ISO dopuszcza max + - 4% odchyłki od zadanego momentu. Są klucze, które mają ją zmniejszoną przez producenta do +-3%, Hazet zazwyczaj ma + - 2% , a elektroniczne +- 1 %. Czyli dużo poniżej normy.
Automatyczne połączenie postów:

A odnośnie norbar'a to oni robią kalibrację, są pierwszym przedstawicielstwem w Polsce i mają sprzęt do kalibracji na miejscu.

JB INTERNATIONAL
ul Mila 6D/1
81 549 Gdynia
POLAND
Tel: (48) 58 558 2777
Fax: (48) 58 558 3040
Email: biuro@jbinternational.com.pl or serwis@jbinternational.com.pl
Web Address: www.jbinternational.com.pl

Załączniki

• 20210215_150753_copy_1195x2124_1587127.jpg
    20210215_150753_copy_1195x2124_1587127.jpg
    542,3 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnia edycja:

nanab

SuperMechanior
Punktów
478
Miasto
Bydgoszcz
Jednak w tej cenie nie dostaniemy certyfikatu. Wydają tylko zaświadczenie, że klucz został skalibrowany ale co na nim jest dokładnie zawarte już nie dopytywałem.
Czyli dają papierek że skalibrowali, ale nie dają odpowiedzi czy dobrze czy źle, też chętnie bym sprzedawał takie niezobowiązujące papierki xd

A tak z ciekawosi czym sie rozni gedore niebieskie od gedore red ????
bo te red sa o 50% tansze
Miejscem produkcji, red to chyba tajwan

a elektroniczne +- 1 %. Czyli dużo poniżej normy.
Tym z allegro za ok 200zł idzie ufać że trzymają takie parametry?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
To są adaptery, klucze to inna bajka. Adapterami nigdy się nie bawiłem ze względu na fakt, że są nieporeczne.

Za dużo miejsca na kluczu zajmują.

Do góry Bottom