• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Działalność jednoosobowa w budynku gospodarczym

Misio321

Początkujący
Punktów
1
Cześć, chce rozpocząć działalność gospodarcza jako mechanik. Zastanawia mnie kwestia jak z budynkiem. Czy mogę pracować w budynku gospodarczym i powoli zgłaszać go, aby przerobić na usługowy? Czy od razu muszę to zrobić? Chciałbym zacząć pracować od razu, a przekształcenie trwa dość długo. Wiem, ze muszę zgłosić do BDO, kasa fiskalna online i chyba teraz jeszcze coś o terminalu słyszałem. Jak wyglada kwestia z kupnem czynnika do klimatyzacji muszę być na vacie, żeby go kupować i dalej sprzedać ?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Kwestia pierwsza czy twoim sąsiadom nie będzie przeszkadzało że za płotem będą mieć warsztat .
2. BDO oraz umowa z firma która będzie to od ciebie odbierać
3. Do 1 lipca kasa online z połączonym terminalem płatniczym (ja zamawiałem jeszcze w tamtym roku a i tak mogę nie dostać na czas a mandat chyba coś do 30000 zł ).
4.Musisz mieć uprawnienia do gazów .
5. Jeśli będziesz robił dla firm to faktycznie będziesz musiał być na vat'cie .
Czy zdajesz sobie sprawę że z każdych zarobionych 100 zł 68 zł zabierze państwo . Zastanów czy jesteś pewny tego bo kilku moich znajomych z branży z dniem 31.12.2021 zamknęło swoje warsztaty .

Misio321

Początkujący
Punktów
1
1. No jak narazie nikomu nie przeszkadzało, że dłubie sobie w tym garażu. A chciałbym wziac dotacji z PUP czyli nie powini się doczepić, że będę robił to w budynku gospodarczym ?
2. Muszę mieć jakieś osobne zamknięte pomieszczenie do tych odpadów, oleji, czy po prostu moge wyznaczyć miejsce w garażu któremu będą pojemniki na odpady, beczki na olej z jakaś wanna ociekową ?
3. Słyszałem, że można to obejść wprowadzając metodę płatności blikem i powinno wystarczyć nie wiem ile w tym prawdy.
4. szkolenie f-gazow mam
5. Myśle, że większość klientów będą to zwykli Kowalscy.
Zdaje sobie, że panstwo zabiera dużo, ale policzyłem sobie to myśle, że jakoś ns tym wyjde. Robię coś, mam troszkę klientów, wiem jak ten rynek wygląda i z czym się je.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
2.Nie musisz podpisywac z nikim umowy o odpady.Fajnie by bylo jakbys mial jakies pomieszczenie,jakas beczke na filtry mokre i pojemniki na reszte.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
1. Jako oficjalny warsztat obowiązują cię np.: niższe limity hałasu niż jak byś go nie miał .
2. Podpisanie umowy ułatwia życie bo nie ty jeździsz z tym gównem tylko ktoś przyjeżdża do ciebie po nie . Tak musisz nieć spełniające wymogi pojemniki na dany odpad ( na wypadek odwiedzin kontroli ) .
3. Niestety to ściema . Musisz mieć pełnoprawny terminal który jest spięty z kasą fiskalną . Utrzymanie takie terminala też swoje kosztuje bo nie jesteś wielko powierzchniowym sklepem by dali ci go za darmo . Z tego co kojarzę to 60 zł netto miesięcznie .
6. Musisz mieć księgową bo przy tym gąszczu przepisów już sam nie obrobisz sam. BDO też sporo zajmuje czasu .
PS.: Koledzy który zamknęli bardzo sobie to chwała bo teraz robią za 3600-4600 zł na rękę , robią 8 godzin i śpią spoinie a nie martwią się czy czegoś nie dokręcili w samochodzie klienta . Ja sam zaczynam rozpatrywać czy nie zrobić podobnie a po pracy ewentualnie coś dorobić .

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
3. Doprecyzuje : od 01.01.2022 musisz mieć jakikolwiek rodzaj płatności bezgotówkowej czyli np "blik" , a od 01.07.2022 twoja kasa online musisz do skarbówki przesyłać informacje z terminala płatniczego - jak klienci płaca kartą to ty jesteś zmuszony do wystawienia paragonu co powoduje że mniej pieniędzy jest przez ciebie przyjmowanych na lewo . A że ludzie coraz chętniej chcą płacić karta wiec robi się ciekawie :)
PS.: Są słuchy że z powodu braku terminali współpracujących z kasami online skarbówka ma przez jakiś czas nie wystawiać mandatów tym przedsiębiorcą co zamówili/wymieniają i czekają na fizyczne dostarczenie .
Ja sam czekam na wymianę moje terminalu "Smart D220" na "PinPAD" by nie musieć wymieniać po raz kolejny kasy fiskalnej .

maksiormech

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Odważnie zakładać firme przy tym całym nowym wale, księgowe same do końca nie wiedzą jak to ogarniać

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Podatek gruntowy od działalności do gminy (obejmuje warsztat i utwardzony (nawet żwirem) parking dla samochodów - u mnie jak pomierzyli podczas kontroli to było 70m2 warsztatu i 180 m2 "parkingu" ;). Mogą dowalić dopłatę do 5 lat wstecz. Średnio tym, których znam oraz mnie dowalali ok. 11-15 tys. zł). Osobny licznik prądu z taryfą "usługową" C11 (też bywają kontrole). Teraz ciężko coś "przeskoczyć", że budynek gospodarczy, garaż itp. Ciesz się, bo co mają powiedzieć ci, którzy budują warsztat samochodowy od podstaw. To jest dopiero masakra :(.

P.S. Z urzędem skarbowym nie kombinuj, bo ostatnio jest dużo podpierd.......czy, przez co co poniektórzy mają problemy za nie wystawianie paragonów i inne kombinacje, Tu ładują potężne mandaty.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Za to, że zamiast podatku gruntowego od działalności rzędu 22 zł/m2 płaciłem podatek "normalny" rzędu 2 zł/m2. Taka mała różnica w cenie.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
No i z tymi terminalami to lepiej nie mieć, niż mieć ale nie online ;)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Powiedzcie jak wygląda założenie warsztatu od stycznie 2023 roku
Zakładasz i tłuczesz na czarnucha... łot i cała filozofja...:D
Zus poszedł 17%-20% w górę :)
No i co z tego... on i tak nie będzie płacił...:D
No i z tymi terminalami to lepiej nie mieć, niż mieć ale nie online ;)
Terminal jest po to aby miał się na czym kurz zbierać... nie znam wastatu na którym jest używany... wszystko gotówa do łapy...:D

Do góry Bottom