• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwnie pracujący silnik w passacie B5 1.8T 97r

Zbyszek1983

Uczestnik
Punktów
2
Witam Wszystkich i bardzo proszę o pomoc. Od dłuższego czasu coś mi rzegota przy zapaleniu mojego passata B5. Rzegota Tak przy zapaleniu ciepłego silnika. Na zimnyn zdarzyło mi się to Chyba z dwa razy w ciągu Roku. Rzegotanie w dużym stopniu się zmniejsza( rzadziej i z mniejsza intensywnością odgłosu) po wymianie oleju 10w40. Rrzegotanie NIE występuje przy każdym zapaleniu ciepłego silnika. Bardzo proszę o pomoc.

Zbyszek1983

Uczestnik
Punktów
2
Grzechocze to co gość naprawia na filmie
Dzięki. Czyli rozrząd na łańcuchu + napinacz. Najgorsze jest to ze cały ten rozrząd wymieniłem 2 lata temu. A słyszałem ze ten rozrząd na łańcuchu ma prawo przetrwać 200 tysięcy. A co z zaworami ? Czy zużyte popychacze zaworów też mogą dawać takie objawy ?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
wymień i zobaczysz. miałem kiedyś podobnie. silnik grał czasami. do tego przy piłowaniu czasem zaświeciła się na chwilę kontrolka od oleju. ciśnienie mierzyłem i wzorcowe. myślałem, że smok brudny, ale nie było nic widać. jak miałem zdjętą michę, to profilaktycznie zmieniłem pompę.
i było ok.

Zbyszek1983

Uczestnik
Punktów
2
wymień i zobaczysz. miałem kiedyś podobnie. silnik grał czasami. do tego przy piłowaniu czasem zaświeciła się na chwilę kontrolka od oleju. ciśnienie mierzyłem i wzorcowe. myślałem, że smok brudny, ale nie było nic widać. jak miałem zdjętą michę, to profilaktycznie zmieniłem pompę.
i było ok.
Ok dzięki :)

Zbyszek1983

Uczestnik
Punktów
2
Gdyby ktoś miał i mógł sprzedać mi napinacz łańcucha rozrządu do passata B5 1,8 T
Chodzi mi o używany orginał o nr. 058109217B. Szukam dlatego tutaj bo nigdzie takiego nie mogę znależć. Prośba wielka o zbędne wiadomości i hejtowanie :) Dziękuje :)

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Nowe masz od 150 zł lepszej firmy od 300 na słynnym portalu a Ty szukasz używanego? Skąd będziesz wiedział że ten co kupisz używany będzie lepszy od Twojego? Może gorszy? Mechanik chce się podpisać pod wymianą używanego napinacza?

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Może Zbyszek myślał, że jak zmieni temat to się nikt nie połapie... wiesz natłok spraw w warsztacie każdy nagle się obudził że do rodziny wyjeżdża w domu bo święta trlemorele a jeszcze na forum trzeba spróbować pomóc więc myślał że pokona Naszą czujność dwoma podobnymi postami.... Nie nie nie Zbyszku nie z Nami te numery... ;)

Do góry Bottom