• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny dźwięk z silnika Volvo s 40 1.6 d

urek222

Nowy
Punktów
0
Witam
Mam problem z zlokalizowaniem źródła problemu. Mianowicie mam dziwny dźwięk z silnika jak na zamieszczonym nagraniu i nie mogę dojść co to jest Dźwięk jak by z okolicy pompy oleju, bardzo podobny do dwumasy.
Występuje je on tylko na rozgrzanym silniku i nie zawsze. Raz jest raz go nie ma. Niestety większość czasu jest.
Wymienione w samochodzie zostało :
Dwumasa, sprzęgło, pompa oleju, rozrząd nowy, koło pasowe i cały osprzęt.
Po zdjęciu paska osprzętu dźwięk jest wciąż ten sam.
Ostatnio rozebrałem osłonę rozrządu i słuchałem stetoskopem i wyszło na pompę oleju. Niestety po wymianie wciąż to samo...

Dziękuję za pomoc z góry i pozdrawiam

urek222

Nowy
Punktów
0
Ja kojarzę ze są 2 rodzaje rozrządu do tego, do koła owalnego na wale i do okrągłego jak założysz zły to tak hałasuje.
Masz na myśli pasek rozrządu czy cały komplet z pompą i napianczem?
Sprawdzałem pod stetoskopem i pompa wody nie daje tego dźwięku idzie to gdzie z okolicy kotobwody tam gdzie koło pasowe nachodzi. Nawet myślałem że to pompa oleju, ale niestety ciągle to samo

urek222

Nowy
Punktów
0
Ok. A jak silnik jest zimny i tego dźwięku nie ma a jak się rozgrzeje to jest, załóżmy przez 30 minut. A później nie ma znowu mimo z silnik jest rozgrzany.. nie ma reguły.. muszę się dowiedzieć o tych różnych napinaczach...

Ale ewidentnie dziewki idzie tak z okolic tego koła na wale

Trochę się do do edukowałem no i tak to wylgada. Dzięki za podpowiedz. No to teraz muszę rozebrać rozrząd, zmierzyć koło czy jest owal czy okrąg, I pozniej zamówić odpowiedni napinacz. Mam pytanko miałeś podobny przypadek który też hałasował na rozgrzanym a na zimnym silniku już nie ? Pozdrawiam Screenshot_2024-10-12-17-02-58-637_com.google.android.apps.docs.jpg

milczarkus

Nowy
Punktów
0
Ok. A jak silnik jest zimny i tego dźwięku nie ma a jak się rozgrzeje to jest, załóżmy przez 30 minut. A później nie ma znowu mimo z silnik jest rozgrzany.. nie ma reguły.. muszę się dowiedzieć o tych różnych napinaczach...

Ale ewidentnie dziewki idzie tak z okolic tego koła na wale

Trochę się do do edukowałem no i tak to wylgada. Dzięki za podpowiedz. No to teraz muszę rozebrać rozrząd, zmierzyć koło czy jest owal czy okrąg, I pozniej zamówić odpowiedni napinacz. Mam pytanko miałeś podobny przypadek który też hałasował na rozgrzanym a na zimnym silniku już nie ? Pozdrawiam Wyświetl załącznik 54621
Witam. Mam podobny problem i niestety nie mam już oryginalnej rolki. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć którą owalną kupić do tegoż silnika? Pozdrowionka

Do góry Bottom