• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny stukot podczas gaszenia auta z wciśniętym sprzęgłem + terkotanie

Punktów
0
Witam. Problem dotyczy silnika Opla Insignii 1.6 turbo 180 km A16LET 2009 rok. Miałem objawy dwumasy w postaci stukotu z silnika podczas gaszenia auta z wciśniętym sprzęgłem i od czasu do czasu słyszalne było chrobotanie na biegu jałowym, które cichło po wciśnięciu sprzęgła. Nie tak dawno odebrałem auto od mechanika. Założony jest nowy komplet dwumasy ze sprzęgłem firmy SACHS, a do tego został wymieniony olej w skrzyni m32 + uszczelniacz półosi + tylny uszczelniacz wału. Faktycznie okazało się, że stara dwumasa była już wywalona, docisk też był wytarty i to był już najwyższy czas do wymiany. Chrobotania na biegu jałowym już nie słyszę, ale problem polega na tym, że po wymianie dwumasy, stukot podczas gaszenia auta występuje nadal... Przy gaszeniu bez wciśniętego sprzęgła stukot jest głośniejszy, przy gaszeniu auta z wciśniętym sprzęgłem stukot jest cichszy, czyli jest identycznie, jak przed wymianą rozwalonej dwumasy. Zamieszczam filmik z tym stukotem https://youtube.com/shorts/bDq4NxTaKuM?si=WlmPfHpAR-ryOYKb

Dodatkowo nurtuje mnie kwestia "terkotania" jakby dźwięk maszyny do szycia, podczas odpuszczania gazu. Dźwięk jest słyszalny od strony podszybia kierowcy. Słychać go tylko w trakcie jazdy na zapiętym biegu i podczas odpuszczania gazu. Z zewnątrz słychać to tak, jakby to był dźwięk metaliczny i jakby coś wpadało w rezonans. Myślałem, że to też był objaw padającej dwumasy, ale po wymianie również ten dźwięk nie zniknął. Podczas wrzucenia na luz, ten dźwięk nie występuje. Nagrałem go dyktafonem i najlepiej go słychać od 8 sekundy. https://megawrzuta.pl/awsxx7qt

Jeśli chodzi o skrzynię, to siedzi tam m32, która była regenerowana przez poprzedniego właściciela, ponieważ wysypały się łożyska. Nie ma żadnych drgań/ruchów lewarka, wycia ani szumu dobiegających ze skrzyni. Skrzynia pracuje raczej w porządku.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom