• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny klekot silnika.

PgDn3

Początkujący
Punktów
0
Witam pare dni temu usłyszałem przy wyciszonym radiu dziwny klekot z silnika.Klekot narasta wzraz z obrotami silnika im wyższe tym szybszy klekot.Co dziwne raz silnik klekocze a raz nie oraz gdy słyszę klekot czasem stawałem i patrzyłem pod maskę ,zdarzało się,że silnik się trząsł i było to wyraźnie widoczne.Macie jakieś pomysły co to może być ? Samochód to Opel Astra G 2001 rok z silnikiem Z16XE.Wstawiłem filmik na YouTube, link poniżej.W samochodzie jest nowy zawór EGR (oryginalny).Samochód serwisowany na bieżąco w ASO Opla w niemczech do 2016 roku.W 2015 roku był robiony kompletny rozrząd również w ASO przy 100 tysiącach przebiegu.Olej wymieniany regularnie aktualnie jest wlany Shell 5W30.Aktualnie Przebieg 116,5 tysiąca (oryginalny) i pewny ponieważ samochód kupiłem od mojej bliskiej rodziny.

Ostatnia edycja:

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
a siwce i kable kiedy wymieniales??tez sie powinno wymieniac regularnie a z tego co czytam o swiecach nie wspomniales:))byc moze tam lezy przyczyna...

Ostatnia edycja:

PgDn3

Początkujący
Punktów
0
Mój wujek od którego kupiłem Astre też podsunął mi kable zapłonowe jako przyczynę.Musze zapytać kiedy były wymieniane świece bo wszystko jest po niemiecku w książce serwisowej.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
mi wymieniaja swiece ok co 50 tys km bez wzgledu czy sa dobre czy nie wiec moze zacznij od swiec i przewodow zaplonowych...

Do góry Bottom