• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

dziwny odgłos z prawej strony za akumulatorem vw polo 1.4 16v 97 r.

mirek_81

Początkujący
Punktów
0
Miasto
września
Witam mam pytanie co mogło się popsuć mam vw polo 1.4 16v 97 r
Dziś zauważyłem dziwne charczenie dochodzące z okolic akumulatora raczej zza niego na luzie lub przy dodawaniu gazu też jest ustępuje w momecie wciśnięcie sprzęgła
Przosze i pomoc . Dziękuję

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Jeżeli to łożysko już słychać to napewno będzie
do wymiany cały komplet czyli tarcza, docisk i to łożysko. Od razu uszczelniacz wału zmienić co by dwa razy jednej roboty nie robić.
Koszt naprawy zależy od lokalizacji i mechanika.

mirek_81

Początkujący
Punktów
0
Miasto
września
A co by to mogło być innego?dobiega za akumulatora noeznam się za dobrze mam nadzieję ze koszty to z top zł badzie

400 zł

A co by to mogło jeszcze być?

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A co by to mogło być innego?dobiega za akumulatora noeznam się za dobrze mam nadzieję ze koszty to z top zł badzie

400 zł

A co by to mogło jeszcze być?
Pod akumulatorem jest skrzynia biegów czyli sprzęgło do roboty, ja ostatnio kupiłem sprzęgło do takiej polówki za 380 zl sachs, do tego moja robota myślę co najmniej 300 zl, ja robiłem za darmo bo dla ojca :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jak cisniesz sprzeglo i jest cicho to skrzynia... kurde. Chlopaki, bo on zalozy to sprzeglo i sie zdziwi.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Reka czasami ciezko ocenic skrzynie, do tego juz trzeba miec albo reke albo ucho:) A jesli bedzie robil sam moze sie zdziwic:) Jesli wcisnie sprzeglo i jest cisza to zdecydowanie trzeba naprawic skrzynie, stan sprzegla mozna ocenic tylko i wylacznie w czasie jazdy lub po demontazu i skreceniu na prasie. Chociaz i to jest czasem zgubne, mialem takie sprzeglo ze po rogrzaniu silnika ciagnelo jak glupie, na zimnym silniku bajka:)

PatCar51

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Świętochłowice
Zgadzam się z maxsslko, bo przecież jeśli wciska sprzęgło to wtedy łożysko oporowe pracuje, a skrzynia ma odłączony napęd.

Ja bym na początek spuścił olej ze skrzyni i sprawdził jego stan (czy jest go wystarczająco dużo, stan wizualny, i czy nie ma w nim opiłków)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Może najpierw sprawdź czy jest olej w skrzyni. Mogą być również wydupcone tłumiki drgań na tarczy sprzęgła.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Za 400PLN to może Janusz się podejmie. Pisałem kiedyś o sprzegle w Twingo ktore zabrał ode mnie klient bo taniej znalazł, no i oczywiście auto wrocilo do mnie bo halasowalo. I tak to właśnie rynek weryfikuje takich Mirasow. Drożej = taniej.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
A ja bym najpierw proponował sprawdzić na datę założenia tematu, bo jeśli autor do tej pory nie naprawił auta no to gratuluje...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory

images.jpg