• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

E46 m47n wyciek oleju upg sprzedaż czy robić

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Witam Panowie okazała się przykra sytuacja otóż mam moje auto już 6lat,wymieniłem w nim kupę rzeczy na dobrej jakości
ostatnio w ciągu 2 mc wahacze przód+tuleje nowe meyle hd 1000zł
Tarcze przód jurid+klocki textar 400zł
Uszczelka miski olejowej,olej+filtr,czujnik oleju hella nowy,robocizna łącznie 1000zł wyszło
Sprawa jest taka,ze po wymianie uszczelki miski dalej zaczął pojawiać się olej :cry: okazuje się,że olej wychodzi z pokrywy rozrządu+z pod uszczelki głowicy :cry: mam auto z 2004r 2.0d 150km. Byłem w serwisie niezależnym bmw polecanym bardzo i przy mnie to sprawdzili.Powiedzieli,że jest to nietypowy przypadek bo jeszcze nie spotkali się w e46 w tym silniku z wyciekami z wyżej wymienionych miejsc na tyle co tego przerobili.Cieknie przeważnie pokrywa zaworów,miska,podstawa filtra oleju.Ja uszczelkę zaworów miałem robiona 4lata temu.Wyciek jest na 100% z UPG. Auto jeździ dobrze,ma moc,nie przegrzewa się.
Naprawiałem w samochodzie też turbinę a dokładnie nastawnik jej+ zmieniona zmienna geometria bo reszta była ok więc nie była potrzebna nowa całkowicie regenerowana.W dodatku mc temu wymieniłem chłodnicę klimatyzacji na Denso jedna z lepszych/lepsza od behr,hella. Siłowniki maski oe bmw przód/tył.Klosze lamp przednich dj auto i innych drobnych rzeczy.
Ale jak trzeba ściągać głowicę+obudowę rozrządu to wyjdzie z 3 tys.. plus to co dołożone i zbliżam się prawie do aut z allegro po 8,9tys bo po tyle e46 z 2003/2004r są wystawione.
Żeby to była tylko głowica i tip top to jeszcze a tu mam do roboty błotnik przód lewy ogólnie do wymiany i lakierowana bo rdza go zjadła.Przydała by się też robota rdzy w e46 ja koło zapasowe/akumulator bo ruda tam wyszła przez to,że przez 5 lat nie robiłem pod spodem jak bak itp rdzy.
Co jeszcze to szyba przednia oe bmw ale przez tyle lat to jest porysowana dość dobrze +poobijana przez kamyczki.
Sprzęgło było same wymienione a dwumas został stary bo był jeszcze dobry (4lata temU to robione było)
Ja autem robię rocznie 10tys km i jestem w kropce.A w dodatku mi maskę wyrwało i uderzyła w dach,który w 95% zrobić się dało u typa co robi wgniotki za 800zł
i kurde nie wiem co robić dalej :/ wystawie to wezmę 8 góra.Z zewnątrz auto bardzo zadbane jest nie jedna osoba już mówiła.A przez to ile pieniędzy włożyłem w e46 nie mam na dokładanie na inne.Np to sprzedam za 8 10 dołożę i coś kupię jak pchnę za 8 to dołożę +- 3tys te co na rozrząd/głowicę i co kupię zaś lepszego od e46,żeby to jako wyglądało,jeździło
doradźcie bo nie wiem co robić :(

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
58780_zaiste-fascynujace.gif to co tu opisałeś...

aż mi zaparło dech w piersiach... tenor (3).gif
i chyba się rozpłaczę... UNxXAX.gif

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
To jest właśnie to o czym zawsze pisałem.
Ludzie nie wiedzą jak mają żyć. Szukają kogoś kto im to powie, zrób to tak, tamtego nie rób. To zostaw. Idź tam.

Później się dziwić że jedyna słuszna parti... wygrywa, a ludzie pytają się jak ?!

Właśnie tak! odmozdzyc ludzi ... dać im parę $$ i po sprawie.

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
będę to robił ale oni się dziwili ,że jak to.. mówili tyle strupków co robili i nie spotkali się z wyciekiem oleju z głowicy czy tam rozrządu..oglądałem raz w tvn turbo jak klimek naprawiał sabba i powiedział,że miał takiego to go psychicznie wykończył.Akurat w sabbie była podobna usterka wyciek oleju i okazało się,że z pokrywy rozrządu.Tyle,że w sabbie udało się pokrywę zdjąć bez zrzucania miski bodajże i głowicy

niby mechanik tam mówił,ze uszczelka rozrządu jest metalowa i po tylu latach jak się wygniotła to będzie puszczać i to jest pół biedy jeszcze bo oni by to jakoś zrobili,zrzucili miskę i obudowę rozrządu nie tykając głowicy to jak na złość olej jest na uszczelce głowicy więc i tak trzeba głowicę zrzucać mimo,że z autem nic się nie dzieje,jedzi,moc trzyma,nie miesza oleju w płynie itp.Jedynie olej wycieka.Też się dziwili jak ..skorodowała by uszczelka głowicy,czy od wysokich temperatur wyrobiona.No na tyle tego co robili nie mieli takiego przypadku

Do góry Bottom