• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Edycja ECU. Jak zacząć?

Szeffo87

Nowy
Punktów
0
Miasto
Pniewy
Witam. Jeżeli w złym miejscu to proszę o poprawienie.

Poszukuję informacji, od czego zacząć temat edycji ECU. Tak od samego początku. Jaki sprzęt kupić. Jak poruszać się po odczytanych plikach.
W dziale elektroniki natrafiam na KESS, KTAG, GALETTO.
Co mechanik to inne doświadczenia i każdy poleca co innego.
Początkowo chciałbym grzebać w moim pugu 807, lub kupić jakiegoś trupka z tanią elektronika do upalania.
Tak żeby finalnie móc ratować te masę sterowników jakie odsyłamy na serwis z warsztacie.

Pozdrawiam
ML

Mankos1974

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warm-maz.
Piszesz do chłopaków z serwisów, żeby Ci powiedzieli jak naprawiać "tę masę sterowników", którą między innymi odsyłasz do ich serwisu...
ambitne.....wiec dam Ci podpowiedź - szkoła średnia -kierunek elektronika lub pokrewny, gdzie dostaniesz podstawy wiedzy potrzebnej do ogarnięcia tematu, następnie lata praktyki i ślęczenie na forach długimi nocami albo bardzo drogie szkolenia - nie mówiąc o tym że temat cały czas się rozwija i ciężko nadążyć ze sprzętem i wiedzą na bieżąco. Przy dobrych wiatrach i chęciach dobrego nauczyciela po wydaniu kupy pieniędzy na żółty sprzęt, ogarniesz zgrywanie prostych sterowników po obd. Trzymam kciuki.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Trzeba jeszcze dodać stół do czytania sterowników do kolekcji. Ostatnio naprawiłem sterownik za 5tys zl bez zgrywania mapy itp tylko wymiana wzmacniacza i sterownika wtryskow, i uzylem tylko testera czesci, hota i stacji. Jak chcesz na te po 200zl marnować czas, kupować sprzęt to zaufaj mi stracisz nerwy i chec do wszystkiego. Teraz szybciej jest kupić nawet zestaw startowy niz pie...olic sie w tańcu. Ale jak chcesz byc mądry i poważany to próbuj. Kup trochę żółtej masy bo na oryginalach to wyjdziesz jak Zabłocki na początek.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
564
Miasto
Podkarpacie
Żeby miało to sens to musisz puść na całość i wpakować kupę pieniędzy i zajmować się tylko tym a nie przy okazji . Puki klonowanie sterowników polegało tylko na przerzuceniu pamięci eeprom to było spoko . Teraz trzeba przerzucać wszystko łącznie z procem . Do tego musisz mieć maszynę cnc by otwierać nie które sterowniki ręczne powoduje uszkodzenie ecu .

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Albo wszystko albo wcale,jw.na całość-nie chciałbym teraz zaczynać tego wszystkiego,lepiej pojsc na masówke i wymieniac tylko klocki ,filtry i oleje.Szybko,prawie bez myslenia i tzw spokojniejsze pieniadze i chyba wcale nie mniejsze i z mniejszym nakładem w sprzet powiedzmy sobie prawde.
1 dobry prog do odczytu i zapisu ECU to 20~30k i to nie wystarczy bo trzeba miec ich wiecej a za te pieniadze wyposazy caly warsztat w powyzsze usługi a gdzie reszta zabawek i oprogramowań i samych abonamentów minimóm 10k rocznie,nic nie kłamie i nie zniechęcam-mowie prawde
Pozdrawiam i zapraszam do głebokich przemysleń;)

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
564
Miasto
Podkarpacie
tylko 10k . Ja za loginy do serwisuwek - 12k , autadata UK - 4k , inne 3k . A i tak cały czas czegoś brakuje :( cos by dokupił . Jak chcesz robić elektronikę to musisz się bardzo cenić by wyrobić na opłaty .

Władek01

Bywalec
Punktów
11
Myślę że elektronika sama na siebie zarobi bo mało który mechanik chce się w to bawić, ale musisz mieć wiedzę i znać się na tym co będzie oznaczało naukę od pół roku do roku, a potem będą może zyski.Przynajmniej to moje zdanie,a jak jest w życiu to wiadomo

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
tylko 10k . Ja za loginy do serwisuwek - 12k , autadata UK - 4k , inne 3k . A i tak cały czas czegoś brakuje :( cos by dokupił . Jak chcesz robić elektronikę to musisz się bardzo cenić by wyrobić na opłaty .

niestety,realia sa jakie sa

Do góry Bottom