• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Edycja mapy EDC16U34 kilka pytań laika...

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Cześć wszystkim, mam kilka pytań,a w necie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Zakupiłem sobie ostatnio galleciaka do próby klonowania sterownika.
Pierwszy sterownik MED9.5.10, kilka dni czytania, dorobienie stołu, kilka godzin pracy i się udało. Wsad zgrany.
Myślę sobie - idę za ciosem. Są do kupienia na allegro gotowe wsady tjuningowe testowane super 100000% sprawne itp. Są ludzie którzy edytują wsady nawet tu na forum. Prosto się robi po obd, ale szansa na uwalenie stera jest spora, a po co sobie robić kłopoty.
Wyciągnąłem ecu jak w tytule. Wsad wyciągnięty po BDM zrobiona kopia i co dalej???
Jeżeli zdecyduję się to wysłać komuś kto mi to zedytuje, to pewnie żaden problem bo wyślę 3 pliki, otrzymam je z powrotem, wgram i po robocie.
A jak wgrać gotowy plik ?
Robię sobię tylko backup po BDM w razie gdyby mi wywaliło po obd ? Dobrze to rozumię ?
Czy po bdm też mogę wgrać taki gotowy wsad ?
Informację w necie strasznie okrojone, a edycja mapy to nie dla mnie.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Jak czytasz po BDM to wgrywasz po nim. Jak po OBD czytasz to nie wgrasz tego po BDM. Rób backup po BDm potem czytaj obd wysyłasz i wgrywasz po Obd, jak uwalisz to przywrocisz sobie back po BDm. To tak na szybko.
Jak masz warsztat to mogę pomóc, jakbys mial jakies nowe stery po 2017r kręcę się w okolicy Klodzko/ Dzierzoniow itp teraz.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
O taką informację chciałem otrzymać ! Warsztat mam, ale klientom nie oferuje tego typu usług, narazie trzeba uwalić kilka swoich żeby się nauczyć, a droga przede mną długaa :D

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
I jeszcze jedna ważna sprawa - dobrze sobie opisuj pliki ( hw,sw itd ) I czym czytasz i jak . Ułatwi Ci to sprawę w przyszłości w razie zgonu ecu .

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
A czy istnieje potencjalne ryzyko uszkodzenia sterownika wrzucając wsad przez obd którego nie będę w stanie naprawić przez bdm ?

I jak dobrze się domyślam mnóstwo ludzi szukających w necie oryginalnych wsadów. To ludzie który nie zrobili sobie kopii zapasowej sterownika uszkadzajac go np przed obd ?
I w takiej sytuacji w nowym sterowniku immo jest do wyrzucenia?

johnybig

Gaduła
Punktów
14
Można wylogować plik i wtedy na nowo przypisać immo. Część osób szuka ori plików bo wyskakują jakieś błędy jak się "zawiesi" ecu, a druga część chce przywrócić do oryginału bo są jakieś niewiadome modyfikacje. Jak ma się na subskrypcji sprzęt to można z bazy ściągać ori pliki, a jak nie ma to szukasz na innych stronach. Potwierdzam z zapisywaniem sobie hw sw, bo opisywanie "bmw waldek krzysiek zdzisiek" za chwile się pomyli i wgrasz inne wersje sw i będzie palił check.
Po modyfikacji trzeba policzyć tzw. sumy kontrolne (checksum) przed wgraniem. Trzeba o tym pamiętać, bo tuner najczęściej tego nie robi i zostaje to w Twojej kwestii.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Też mogą szukać przez to że np sterownik robił ktoś inny i nagle auto przestało odpalać a klient przywiózł na naprawę do ciebie . A ty Nie posiadasz oryginału. I zaczynasz szukać po sieci...

Ostatnia edycja:

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Podstawowa różnica między odczytem OBD, a BDM to ilość odczytanych sektorów.
Mimo, że plik ma załóżmy 2048KB to odczyt po OBD będzie zawierał więcej pustych sekcji(wypełnionych 00, FF, etc).
Taki plik jest po prostu niekompletny i w razie uwalenia sterownika nie nadaje się do przywrócenia go do życia.

Odnośnie Twojego pytania - odczyt po BDM możesz wgrać później przez OBD.
Programator po prostu pominie sektory do których nie jest w stanie się dostać po CANie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
A te gotówce to.lepiej wywalić. Kiedyś poszedłem na skróty identyczne Citroeny. Zgrałem od żony i dup uwalilem ECU w drugim

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Gotowce=nie te czasy,gotowce to wroc sie do lat 90 i wczesnych 00.Tak jak myslisz badz chcialbys juz nikt nie robi.Kazdy trzepie kazde auto indywidualnie bo samo to ze niewiesz z czym ci uato i na co przyjedzie.Wgrasz gotowca i tablica mendelejewa na desce gotowa albo jeszcze lepiej bo nie odpali.
Chesz to robic tak jak sie nalezy to modyfukuj pilk ten ktory jest w aucie a unikniesz nieprzyjemnosci.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Dzięki wszystkim za bardzo pomocne odpowiedzi !
Po modyfikacji trzeba policzyć tzw. sumy kontrolne (checksum) przed wgraniem. Trzeba o tym pamiętać, bo tuner najczęściej tego nie robi i zostaje to w Twojej kwestii.
Jeżeli dobrze doczytałem galleto pyta o poprawienie sum, czy lepiej ogarnąć sobie winolsa i wrzucać każdy plik przed wgraniem?
Swoją drogą są tu chętni na podjęcie współpracy online ? dpf, egr off itd ?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Ja myślę że jest to ogólny i warto pytać na pw . Każdy " Janusz " to czyta ... Panowie....

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Trzeba było w luźnych gadkach stworzyć ten temat

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Jak ostatnio w VW zrobiłem mapę to po włączeniu ogrzewania tylnej szyby ściągało w lewo

johnybig

Gaduła
Punktów
14
Dzięki wszystkim za bardzo pomocne odpowiedzi !

Jeżeli dobrze doczytałem galleto pyta o poprawienie sum, czy lepiej ogarnąć sobie winolsa i wrzucać każdy plik przed wgraniem?
Swoją drogą są tu chętni na podjęcie współpracy online ? dpf, egr off itd ?
Ja bym nie wierzył czy poprawi. Jednym poprawia, drugim uwala. Dobrą praktyką jest liczenie samemu przez winols. Pytanie tylko czy w piracie będą odpowiednie .dll. Z tunerem można się dogadać, żeby zrobił to, ale najczęściej biorą dodatkową opłatę. Na stare sterowniki są programy, gdzie wrzucasz oryginalny plik i przerobiony i liczy.

Do góry Bottom