• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Elektroniczna książka serwisowa

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja mam trochę lepsza książkę. Analogowa. Terminarz i ołówek

eservicebook

Początkujący
Punktów
1
www.e-servicebook.pl
Ja mam trochę lepsza książkę. Analogowa. Terminarz i ołówek
Właśnie o tym pisałem ;) Przywiązanie do papieru jest ogromne. Pojawiły się też głosy w stylu "po co mi to".
Oczywiście nie każde narzędzie jest dla każdego.
Są np. użytkownicy pojazdów, którzy "tylko leją benzynę", do warsztatu jadą dopiero jak coś im odpadnie ;)
To rozwiązanie jest skierowane zdecydowanie do klientów, którzy dbają o swoje pojazdy, oraz do warsztatów które dbają o takich klientów. Wówczas powinno obu stronom zdecydowanie ułatwić.
No bo pytanie w czym jest jak piszesz lepsza wersja analogowa ? Jeśli ktoś nie ma dwóch lewych rąk do komputera to w niczym.
Ma za to sporo wad, jak to książka - może się zgubić, zniszczyć, czy po prostu można jej zapomnieć.
Poza tym jak czytam co mi tam mechanik kiedyś nabazgrał to szczerze teraz po latach już nie potrafię rozczytać ;)
Jak będę chciał auto sprzedać i szczęśliwie jeszcze będę miał tą książkę, to przyszły właściciel znów, o ile rozczyta co tam było robione może kwestionować, czy znajomy mechanik mi tego nie wpisał tydzień przed wystawieniem ogłoszenia.
Tyle od strony klienta. Od strony warsztatu podobne argumenty.
Niedawno oddawałem samochód do warsztatu, czekałem godzinę bo trzeba było od każdego klienta mozolnie przepisać na karteczkę zlecenia VIN pojazdu, spisać prace. Mechanik właśnie też próbował rozczytać w książce bazgroły poprzedników co tam było i kiedy robione.
Sorry, rozpisałem się ale właśnie na bazie takich doświadczeń powstało to narzędzie ;)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Warsztat pada na ryj, powiedzmy przez 2 lata płacił co miesiąc subskrypcję, klientów było 500, sumiennie wpisywał do książki co i jak, co się później dzieje z takimi wpisami ?

eservicebook

Początkujący
Punktów
1
www.e-servicebook.pl
Wpisy jak najbardziej zostają, bo są powiązane z VIN pojazdu. Nie musi też paść, może z jakiegoś powodu nie chcieć też korzystać i w ogóle istnieć w systemie. Wtedy anonimizujemy jego dane ale wpisy czynności serwisowych zostają.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
powiązanie wyszukiwania po nr- ACH rejestracyjnych też się przyda, nie tylko vin. Szybciej jest wpisać rejestrację niż vin. Trzeba wziąć pod uwagę, że samochód może mieć przypisane ileś tam nr rejestracyjnych.

Jak długo takie dane zostają u Was w systemie ?

eservicebook

Początkujący
Punktów
1
www.e-servicebook.pl
Numery rejestracyjne jak najbardziej można stosować, ale to już ląduje w danych personalizowanych danego warsztatu, które widzi tylko ten warsztat:
Jak słusznie zauważyłeś te numery mogą się w końcu zmieniać dla pojazdu.
Ale sprawa jest bardzo prosta, znajdujemy autko po VIN (wystarczy wpisać kilka cyfr) i potem możemy sobie dla niego dodać nr rejestracyjny albo w notatkach, albo dodać go jako pojazd stałego klienta naszego warsztatu.
Dane powiązane z VIN będą istniały przez cały czas życia systemu. Dane personalizowane warsztatu w okresie kiedy warsztat ma subskrypcję, ale one właśnie nie są kluczowe dla historii serwisowej pojazdu.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
U mnie na strychu w szafie jest serwerownia danych. Tzn leżą terminarze chyba od 2004 r.
Ale już się przydały. Kiedyś tam wymieniałem rozrząd. Klient po 700 latach zadzwonił się zapytać. Wieczorkiem poszukałem i jest, wysłałem wiadomość kiedy co i jak i z jak.przebiegiem. No i ceny części roboty itp

eservicebook

Początkujący
Punktów
1
www.e-servicebook.pl
Ha ha :) piękny przykład i gratuluję zorganizowania i pamięci :) Ale to raczej wyjątek potwierdzający regułę, że w papierowej bazie danych ciężko coś znaleźć, myślę, że niewielu o ile trzymałoby takie archiwum byłoby w stanie odszukać takie dane. Ale wiadomo, od tego są też inne systemy elektroniczne do organizacji pracy warsztatu. Tylko jednak wymagają aby warsztat tego szukał. W przypadku dostępnej dla klientów ksiązki elektronicznej klient nawet by do Ciebie nie dzwonił, tylko miałby te dane w pół minuty :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Komputery to ułatwienie życia ale nie ma to jak papierowe dokumenty :) żaden haker, żadna awaria nie ruszy papieru, doskonałym przykładem są teczki Kiszczaka...

eservicebook

Początkujący
Punktów
1
www.e-servicebook.pl
Z tym to bym mocno polemizował :) Niedawno się pięknie sfajczyło w Krakowie archiwum Urzędu Miasta, zachowało się tylko to co zdążyli wcześniej przenieść na formę cyfrową. Nie mówiąc o tym co się dzieje w Ukrainie...Tylko wiadomo tu z kolei trzeba pamiętać o backupach. Jak to mówią ludzie dzielą się na takich co robią backupy i takich co będą robili backupy ;)

eservicebook

Początkujący
Punktów
1
www.e-servicebook.pl
Mały update odnośnie Elektronicznej Książki Serwisowej https://www.e-servicebook.pl/ o której m.in rozmawialiśmy w tym wątku.
Po uwagach klientów wkrótce dodamy jeszcze możliwość ręcznego podania daty prac, aby umożliwić wprowadzanie wpisów historycznych, czyli np przepisanie prac z książki papierowej. Natomiast data wprowadzania danych będzie również widoczna, co pozwoli zachować jeden z istotnych atutów nad książką papierową - wiarygodność wpisów.
No i przypominam, że do końca roku można testować za free :)

Do góry Bottom