• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Elektronika/elektryka samochodowa - jedna marka

lubieto

SuperMechanior
Punktów
27
Hej wszystkim,
zajmuje się ktoś elektryką/elektroniką w jednej/dwóch markach samochodowych np. tylko Mercedes/PSA ? Lepsze pieniądze niż przy robieniu wszystkich marek ? Bo komfort pracy wydaje się dużo większy, chociażby ze względu na powtarzalność usterek i kupowanie/posiadanie licencji/progów, schematów itp.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
To zależy od miejscowości i tego której marki jest najwięcej .

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Jak w dużym mieście to powinno pójść, moim zdaniem

lubieto

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto nie całe 200 tyś mieszkańców, najwięcej Vagow i Francuzów do mnie trafiało, chociaż w vagu jest spora konkurencja. Najbardziej przypada do gustu mi Mercedes, wydaje mi się, że kodowania online czy vediamo nikt w okolicy nie ogarnia, ale jakoś u mnie z tym też b. małe zainteresowanie.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Jeśli chodzi o merce to tylko w wersji objazdowej po województwie (jest to mało popularna marka a stare egzemplarze nikt nie naprawia tylko jeździ z usterkami bo koszt naprawy równa się wartość samochodu ) . Co do francuzów :
1. Grupa alians (renault , nissan , mitsubishi ) to twór na glinianych nogach . Renault zalicza straty oraz zmniejsza paletę samochodów , nissan chce wyjść z tego mezaliansu , mitsubischi ewakuowało się z europy .
2. Grupa STELLANTIS ( fiat , chrysler , peugeot , citroen , opel ) tu trzeba będzie poczekać z 5-10 lat aż wyjdzie która głowica z obecnych 3 będzie obsługiwała ten twór . Patrząc po przyszłej palecie samochodów to psa wchłonęło fca , wiec prawdopodobnie dominujący będzie diagbox który jest bardzo drogi w utrzymaniu 40 euro jeden vin lub 3200 euro na rok .

Do góry Bottom