• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

EZF skrzynia automatyczna A6 C5 2.4 2001 problem

gedzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
Witam

Pisze tego posta bo może ktoś taki przypadek miał i jest wstanie mi coś podpowiedzieć, za co będę bardzo wdzięczny.
Jest auto które ma 2.4 pod maska i ma pewien problem a ze skrzynia biegów.

Opisze sytuacje:
Po odpaleniu i przestawieniu na D auto nie ciągnie do przodu trzeba dodać gazu wtedy szarpnie ruszy i jedzie, biegi zmienia normalnie płynnie, po zatrzymaniu się, problem z szarpaniem powraca jak się zagrzeje olej. Szarpanie jest mocniejsze a na biegu wstecznym, tak jak by miał przyrost mocy, bez dodawania gazu na hamulcu ciężko go utrzymać.

Po przekopaniu w komputerze nie ma żadnych błędów odnośnie sterownika, po rozgrzaniu auta i probie ruszenia wyskakuje błąd:

18151- Clutch Slip Monitoring
P1743-35-10 Signal too Large - intermittent

Dodam:
- olej zmieniony w skrzyni, maszynowo ale nic nie pomogło,
- adaptacja się nie udaje.

Czy jest możliwość żeby była to wina sterownika w skrzyni choć nie pokazuje błędów na komputerze?
Dodam ze testowane nie na jednym komputerze i sprzęcie.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Moim zdaniem skrzynia uszkodzona mechanicznie

gedzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
Moim zdaniem skrzynia uszkodzona mechanicznie
jeżeli mechanicznie to co mogło by się w niej zepsuć, i dawać takie efekty.
Ja mam odczucie jak by nie miał kompresji, ciśnienia do przodu, zaś na wstecznym aż nad to, po rozgrzaniu.
Nie ma tam jakiejś pompki czegoś co mogło by się zatkać?

dareksujka

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gdańsk
A jak z olejem? zmieniany? zainteresowałby się również czujnikiem hamulca pod pedałem ponieważ synchronizuje się on z ta skrzynią i może nie widzi że hamulec jest puszczony dlatego szarpnie podczas dodaniu gazu.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
A jak z olejem? zmieniany? zainteresowałby się również czujnikiem hamulca pod pedałem ponieważ synchronizuje się on z ta skrzynią i może nie widzi że hamulec jest puszczony dlatego szarpnie podczas dodaniu gazu.
Oj ten problem to trochę za wysoki. A to nie jest zwykła lamelówka, albo jak kto woli z koszyczkami sprzęgłowymi jak w WSK. Bez wyjęcia marne szanse na weryfikację.

gedzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
Tak olej byl zmieniany w specjalizujacej sie wymiana oleju firmie, robili to maszyna.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Napisz jaką masz skrzynię, sześciobiegowy multitronik czy pięciobiegową ZF5HP19FL.

gedzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
Z tego co wiem jest to skrzynia z 6 lamelami o nazwie EZF i pod spodem nie ma miski do zdjecia zeby filtr wymienic, prawdopodobnie ma dwa filtry na zewnatrz i wewnatrz.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Tam cudów nie ma , ale bez wywału to ątpię. Pewnie przytarta na starym oleju jak płukanka nie pomogła.

gedzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
A co moglo by sie przetrzec w takiej skrzyni. Chodzi mi o wyjasniecie czy naprawa jest ciezka do zrealizowania.
Czy jestem zdany na servis.
Czy jest to skomplikowana naprawa?
Dodam poziom medium, 1.9 BLS rozpracowany ;)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Przecież to ludzie robią, jeśli kto kumaty to rozbiera , weryfikuje i składa. Tam nie ma nic czego się nie naprawi. Tylko bez wyjęcia to kto to wie co ?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Masz sześciobiegową skrzynię multitronik 01J. Najczęstszą przyczyną takiego zachowania skrzyni jest nieszczelność na zasilaniu kosza jazdy do przodu (forward). Nieszczelność ta powstaje po latach eksploatacji na styku panewka pompy eżektorowej a rurką zasilania właśnie kosza forward.
Ps. skrzynka bardzo ładnie czyta się zwykłym Vagiem. W blokach pomiarowych masz wszystkie parametry, łącznie z ciśnieniem na koszu forward.

Załączniki

• Pompa 01J.jpg
    Pompa 01J.jpg
    58,5 KB · Wyświetleń: 32
  • Rurka.jpg
    Rurka.jpg
    29,1 KB · Wyświetleń: 30
Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jak mu już konkretnie szarpie i robili dynamiczną płukankę , to mu to tylko do upewnienia pomoże. Bez bebeszenia i tak nie określi kosztów.

gedzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
Masz sześciobiegową skrzynię multitronik 01J. Najczęstszą przyczyną takiego zachowania skrzyni jest nieszczelność na zasilaniu kosza jazdy do przodu (forward). Nieszczelność ta powstaje po latach eksploatacji na styku panewka pompy eżektorowej a rurką zasilania właśnie kosza forward.
Ps. skrzynka bardzo ładnie czyta się zwykłym Vagiem. W blokach pomiarowych masz wszystkie parametry, łącznie z ciśnieniem na koszu forward.

Przerabiałem temat Vaga ale, informacji na temat to co gdzie sprawdzić nie znalazłem za wiele, podchodziłem do tematu parę razy i nic z tego nie wynikło. (może patrzyłem źle)
Powiedz mi jeszcze czy ta nieszczelność powodowała by, taki wzrost ciśnienia na rozgrzanym silniku po włączeniu R ? ciągnie do tylu wtedy mocno, bez reakcji pedału gazu.

Ostatnia edycja:

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
- Uruchomić WagCom lub VCDS.
- Klikamy na Wybór.
- Następnie na 02-Auto Trans.
- Klikamy na 08-Bloki Pomiarowe.
- Wybieramy w Grupie (Góra lub Dół) pozycję 13.

Załączniki

• Bloki.jpg
    Bloki.jpg
    709,6 KB · Wyświetleń: 26

gedzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
Na rozgrzanym czy na zimnym
- Uruchomić WagCom lub VCDS.
- Klikamy na Wybór.
- Następnie na 02-Auto Trans.
- Klikamy na 08-Bloki Pomiarowe.
- Wybieramy w Grupie (Góra lub Dół) pozycję 13.
na cieplym czy na zimnym oleju sprawdzac?

gedzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
dziękuje w wolnej chwili przepatrzę porobię foty i podzielę się z rezultatów :)

Do góry Bottom