kmademorten
Nowy
- Punktów
- 0
Czy ktoś wie, co to może być?
Powyższy filmik składa się z trzech rozdziałów, żeby lepiej pokazać istotę problemu:
1. Praca na biegu jałowym
2. Dodawanie gazu
3. Wyłączanie silnika
Tak
Sprawdź czy wężyki od odmy są całe i czy dobrze złożyłeś obudowę filtra powietrza.
Sprawdź również zawór odmy, ten co po stronie rozrządu jest. On ma taki otworek na obudowie, zatkaj go palcem i zobacz czy ucichnie. Załączam zdjęcie gdzie się owy otworek znajduje. Korek wlewu oleju też zobacz czy dobrze się zamknął. A co do czyszczenia odmy to w tych silnikach zawsze warto zerknąć, tym bardziej po zimie.
Raczej nie jeździć. Chyba że gdzieś wokół komina czy do hurtowni po odmęZatkałem ten zawór od odmy, nasilił się wtedy dźwięk, a jak zdjąłem palec, to dźwięk ustąpił zupełnie. Wielkie dzięki za pomoc!
Teraz pytanie, co dalej? Przeczyścić, wymienić? I czy można z tym bezpiecznie jeździć, czy raczej nie jeździć, dopóki się nie naprawi?

Raczej nie jeździć. Chyba że gdzieś wokół komina czy do hurtowni po odmę
Wymień ten element, skoro już raz się zaciął to pewnie jest mega brudny a guma w środku też już nie jest pierwszej świeżości, nie wiem czy uda Ci się to złożyć po wyczyszczeniu, uchwyty w tej małej obudowie często pękają i nie trzyma. Koszt raczej nie duży a jeśli ten zawór będzie nieszczelny bądź zacięty tak zaraz będziesz miał błędy na kompie, zwiększone spalanie i nierówną pracę silnika.
Automatyczne połączenie postów:
Nie pamiętam teraz dobrze ale we wlewie oleju silnikowego chyba jest separator oleju, warto też wymienić.