• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fabia III 1.4 ogrzewanie 2017

Kosib

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Słomniki
Witam. Proszę o pomoc. Fabia ogrzewanie działa bardzo słabo. Do nagrzewnicy dociera przewodem (przy grodzi) płyn temperatura około 50 stopni wychodzi z nagrzewnicy około 20 stopni. W środku słabo z kratki grzeje około 30-40 stopni sprawdzane wewnątrz warsztatu. Przy niskich temp. słabo grzeje w środku. Pompki pomocnicze działają obydwie. W układzie czysto. Przebieg raczej nie duży. Temperatura silnika 85-90 stopni na desce i w parametrach. Zastanawia mnie że w parametrach czujnik temp. 1 pokazuje 90stopni a czujnik 2 pokazuje -40 stopni. Tam są dwa czujniki? To może mieć wpływ? Z góry dziękuję za pomoc.

GoBiN8

Początkujący
Punktów
0
Witam, miałem podobny problem w Seacie Leonie 1,4TSi kod silnika CXSA z 2014 roku. Z racji tego, że samochód osiągnął przebieg 260000 km zdecydowałem się wymienić kompletny rozrząd tym bardziej, że nie był wymieniany od nowości oraz z drugiej strony silnika krótki pasek wraz z pompą wody i jej korpusem, w którym znajduje się termostat. Po całej wykonanej procedurze i wymianie płynu chłodzącego G13 samochód dalej miał problem z dogrzewaniem - tyle, że mniejszy. Sprawdziliśmy działanie drugiej "dodatkowej" pompy wody, która znajduje się przy przewodzie chłodniczym, okazało się, że jest sprawna. Sprawdziłem dodatkowo cały układ chłodzenia, po wszystkim okazało się, że nagrzewnica jest niesprawna. Także spróbuj proszę ją sprawdzić, może się okaże, że jest zakamieniona.

Kosib

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Słomniki
Dzięki kolego za zainteresowanie tematem. Ciężko coś o pomoc ostatnio tutaj. Zacząłem dzisiaj dostawać się do nagrzewnicy i udało mi się dostać na tyle że mogłem jej dotknąć. O dziwo jest cała ciepła nawet bardzo ciężko dotknąć bo wręcz parzy. Klapa od powietrza ciepłe zimne domyka się w jedną i drugą stronę i nie wygląda żeby była nieszczelna a powietrze leci słabo ciepłe. Wstrzymałem się chwilowo przed dalszym rozbieraniem do nagrzewnicy. Zastanawiam się jeszcze nad temperaturą czujnika 2 który w sterowniku pokazuje temp. -40 czy on nie wpływa na sterowanie układem czyli pompkami dodatkowymi np. tą od nagrzewnicy? Ma ktoś może wiedzę gdzie znajduje się ten czujnik w tym silniku?

Załączniki

• czujnik.jpg
    czujnik.jpg
    9,3 KB · Wyświetleń: 3

GoBiN8

Początkujący
Punktów
0
Ten czujnik znajduje się z tyłu silnika przed ścianą grodziową obok pompy wody i jest przykręcany do głowicy / bloku.
Mam nadzieję, że poniższe zdjęcie pomoże.

1615258646692.png

Kosib

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Słomniki
Niestety ani według opisu ani według rysunku nie mogę znaleźć czujnika. Pompa wody jest po stronie chłodnicy w tym silniku nie po stronie grodzi. Już nie wiem

Kosib

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Słomniki
Wielu kolegów tutaj pewnie wie ale dla tych którzy nie wiedzą czujnik znajduje się w głowicy pod kolektorem ssącym. Podmieniłem czujnik ale nadal -40 pokazuje. Dochodzi do niego napięcie 4,98v a do czujnika nr 1 (do wskaźnika na deskę) 11,89v. Odpinam czujnik nr 1 to w parametrach wskakuje również -40. Coś jest z wiązką czy ze sterownikiem od tego czujnika nr 2?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
A czujnik nr 2 to nie jest czasem temperatura na wyjściu z chłodnicy??

Kosib

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Słomniki
Nie wiem. Te dwa czujniki znalazłem. Jeden przy obok termostatu drugi w głowicy. To ten w głowicy od czego?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
W głowicy to temperatura silnika , w termostacie to tak jakby czujnik pozycji termostatu lub też taki jego podgrzewacz aby termostat otworzył się szybciej przy wysilonych warunkach pracy musisz jeszcze mniec ten drugi albo przy przewodach idących do chłodnicy lub w niej samej

Kosib

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Słomniki
Jutro popatrze w takim razie. A czy w tym silniku możliwe jest że z powodu problemu z tym czujnikiem układ ogranicza obieg np na nagrzewnice poprzez wyłączanie pompy żeby dogrzać silnik?

Kosib

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Słomniki
Koledzy wymieniłem nagrzewnicę która była zamulona dziwnym brązowym nalotem. Jest dużo lepiej ale uważam że powinny być jeszcze lepiej z tym grzaniem. Nadal zastanawiam się nad czujnikiem który pokazuje w sterowniku -40. Druga kwestia to taka że w momencie kiedy silnik jest nagrzany nacisnę kilka razy węża zasilającego nagrzewnicę zaczyna trochę lepiej grzać. Po chwili znów gorzej. Płyn z bloku trafia do chłodnicy EGR i dalej do nagrzewnicy. Możliwe że jest że chłodnica EGR przytkana ale może być kwestia pompki a bardziej jej sterowaniem?

Do góry Bottom