• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Falowanie obrotów qashqai II, 1.5 DCI 110KM

zaq993

Nowy
Punktów
0
Witam,
Panowie proszę o pomoc.
Nissana qashqai II, 1.5 DCI 110KM (2015r. 80 tyś przebieg) od niedawna pojawił się problem z falującymi obrotami - warunkiem pojawienia się falowań jest temp. otoczenia poniżej 5 stopni i niżej oraz samochód musi stać całą noc.(dodam, że falowanie ustępuję po około 3 min pracy na biegu jałowym)
Samochód oddałem do warsztatu, po diagnozie wyszło, że wszystkie ciśnienia są prawidłowe, czujniki działają poprawnie lecz problem nadal nie ustępował.
Jedyne rozwiązanie jakie zadziałało to "oszukanie" komputera zwiększając mu temperaturę paliwa - problem znika.
Miał ktoś może podobny przypadek? macie pomysł jak można rozwiązać sprawę ?
Z góry dzięki

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
W tych silnikach jest podgrzewacz paliwa więc chyba rozwiązanie nasowa się samo

zaq993

Nowy
Punktów
0
Po diagnozie komputerowej powiedziano mi, że czujnik temp paliwa działa poprawnie. O podgrzewaczu nie było mowy :/
Jedyna informacja jaką dostałem to, że te silniki są strasznie wrażliwe na wymianę filtrów i oleju (wymieniam co 10 tyś)
i właśnie, że problem znika jeśli oszukamy komputer dając mu na starcie większą temperaturę paliwa około 20stopni (wtedy są minimalne wahnięcia obrotów)

zaq993

Nowy
Punktów
0
Był przed zimowym sezonem założony nowy filtr paliwa z całym osprzętem, sprawdzone i jednak to nie to

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom