• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Falujące obroty Audi A4 B5 1.8T AJL FILM

JawoR

Uczestnik
Punktów
0
Witam, mam mały problem z obrotami w Audi A4 B5 1.8T 180KM. Chodzi o to, że obroty falują po wciśnięciu sprzęgła podczas jazdy. Szybko opadają i spadają bardzo nisko, wręcz wymuszając zadrganie samochodu i wracają do normy. Podobny problem też jest podczas odpalania na ciepłym, ma problem z wejściem na właściwe 800-900tyś obrotów.

Filmy ukazujące co mam na myśli:

Pozdrawiam

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
auto jest zagazowane?przyczyn może być kilka kończąca się cewka,brudna przepustnica?jak jesteś z jawora na dolnym śląsku podjedź do mnie zrobimy diagnostykę kontakt na pw

P

PogotowieSamochodoweUK

Mi to wyglada na zabrudzenie przepustnicy na 30% a 60% stawiam na problem z ukladem sterowania zaworem recyrkulacji DV czyli ten w rurze za turbo co puszcze cisnienie zpowrotem do dolotu.
Efekt masz taki jak ja kiedy zmienilem ori DV recyrkulacyjny na w pelni atmosferyczny. W momencie odjecia gazu zawor upusza nadcisnienie zeby zapobiegac uderzeniu fali zwrotnej ''surge''. Jesli zawor masz brudny to ma on problem z zamykaniem sie i upuszcza za duzo powietrza przez co silnik prawie gasnie.

Powodem moze tez byc sterowanie podcisnieniem, np zle pracujacy zawor sterujacy ktory za pozno odcina sterowanie DV i trzyma go o dajmy na to 1/2-1 sekunde za dlugo na otwarciu.

O ile pamietam w tym silniku sterowanie pochodzi z zaworu N18 i N75 a nie z kolektora.
Na poczatek sprawdzil bym manualnie DV czy preskosc pracy jest taka sama w gore i w dol, a pozniej rozbieranie i czyszczenie N75 i N18 +pewnie nowe wezyki.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
ja też stawiałbym na przepustnicę, podobny problem wystąpił w jednym oplu zafirze i wyczyszczenie przepustnicy pomogło

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak, ale tu jest silnik 1.8T i one maja swoje charakterystyczne wady tak ze przepustnica to bardzo male prawdopodobienstwo. Wiekszosc marek ma swoje usterki ktore objawem kreuja sie na standard a przyczyna jest zupelnie co innego;)

Swoja droga czy ten twoj to amerykaniec? AJL chyba szly tylko na ameryke w europie 1.8T mialo 150km (passat, golf, skody, seaty, A3 a4 a6...) lub 180km w TT lub 225km w TT tyle ze w TT jest poprzeczniak a u ciebie wzdluzny chyba prawda?No chyba ze ktos przelozyl silnik z TT i skrzynia z A4 jest?

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
faktycznie, opelek to był 1,8 16V, a w tym Audi to często może być elektronika, jak wspominałeś

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie tyle elektronika co zasyfione zawory sterujace podcisnieniem;)

Azazello

Początkujący
Punktów
10
Miasto
Warszawa
Najlepiej zrobić logi statyczne i dynamiczne i wtedy będzie wiadomo co mu w duszy gra

P

PogotowieSamochodoweUK

No z tymi dynamicznymi to ostroznie jesli cos nie gra;)

Azazello

Początkujący
Punktów
10
Miasto
Warszawa
Jak ktoś to robi co się zna nic się nie stanie bo bez tego ani rusz a szukać na ślepo i myśleć co to może być podejrzewam że nie jest to N75 bo by przeładowywało i łapał tryb awaryjny.

rado747

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Polska
Przepustnica to raczej tylko na wolnych obrotach by obroty falowaly i moglby gasnac, ja obstawiam tak jak Pogotowie : zawór recyrkulacji

P

PogotowieSamochodoweUK

Jak ktoś to robi co się zna nic się nie stanie bo bez tego ani rusz a szukać na ślepo i myśleć co to może być podejrzewam że nie jest to N75 bo by przeładowywało i łapał tryb awaryjny.
Jak moze przeladowywac jak N75 nie steruje? Chyba raczej niedoladowuje jak jest on uszkodzony;)

Wierz mi, czy sie znasz czy sie nie znasz jak zrobisz statyczne to wystarczy bo bedzie widac zaburzenia, a dynamiczne moga zakonczyc sie powrotem na lawecie;)

spec_50

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chrzanów
Witam, mam mały problem z obrotami w Audi A4 B5 1.8T 180KM. Chodzi o to, że obroty falują po wciśnięciu sprzęgła podczas jazdy. Szybko opadają i spadają bardzo nisko, wręcz wymuszając zadrganie samochodu i wracają do normy. Podobny problem też jest podczas odpalania na ciepłym, ma problem z wejściem na właściwe 800-900tyś obrotów.

Pozdrawiam

Miałem bardzo podobny problem /A4B5 1,6 AHL -benzyna i gaz/. Sprytny diagnosta postawił na przepustnicę.Wyczyścił i jest OK. Wychodziło z diagnozy,ze chodzi o jakiś kąt otwarcia,było ponad 11 st. a ma być ok. 4 st. Zabrudzona przepustnica.

Pozdrawiam!

spec_50

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chrzanów
a przepływka ?
Wcześniej sprawdzałem u innego diagnosty /Vag-COM/,wychodziło,ze coś jest z "przepływką" , ale ten drugi stwierdził innym programem ,bardziej profesjonalnym,że jest OK.Nie znam się na tym,ale powiedział mi,że jakimś środkiem wyczyści-odświerzy przepływkę,chociaż nie stwierdził na niej błędu.Taka rutynowa po przebiegu 170 tys.,kontrola i odświeżenie przepływomierza.Sorry,ale nie zgłębiałem tego ,co dokładnie z nią robił.W kazdym razie, auto chodzi bez zarzutu.Obroty w porządku,ustabilizowane,obrotomierz nie wariuje.

JawoR

Uczestnik
Punktów
0
U mnie się samo naprawiło. Automatyczna adaptacja przepustnicy po odpięciu zasilnia :)

adamarr

Gaduła
Punktów
6
Może to być także zanieczyszczona przepustnica. U mojego kolegi tak było i musiał ją wymienić.

Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Witam Kolego. Mam identyczny problem jak na filmiku. Pojawił się po schamowaniu auta... do tej pory chodziło idealnie. 1.8 t aeb. Jutro jadę do mechanika... jakbyś wc zesniej znal przyczynę to proszę o info. Jak ja będę wiedzial też napiszę. Pozdo

A czy to może być zbieg okoliczności zabrudzenia przepustnica+chamownia?

Tak w ogóle to cześć wszystkim. Sorry za brak kultury

Do góry Bottom