• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Felicja 1.3 mpi 1999r pedal hamulca pomocy!

Maciekoaza

Nowy
Punktów
0
Miasto
Tarnów
Witam. Mam Felicje 1999 rok 1.3 mpi abs i moj problem jest nastepujacy, gdy jest cieplo to po przejechaniu 4 km po za hamowaniu hamulec nie odbija i kola hamuja (w zimie nie bylo tego problemu) chyba ze za hamujesz do konca czyli do konca skoku hamulca to odbije, i tez jest taka ciekawostka ze jak sie zawiesza ten pedal na dole przy hamowaniu i ma pozycje wcisnietego hamulca to po dodaniu gazu hamulec samowolnie odbija to pozycji poczatkowej. nie wiem czy to zaworek zwrotny cos miedzy serwem a kolektorem sącym? klocki byly wymieniane z przodu a z tylu byly zmieniane przewody na miedziane i za tym byl zmieniony plyn hamulcowy. i juz nie wiem co moze byc tego przyczyna ratujcie bo jazda z takims czyms jest wkurw.....

Pozdrawiam Panowie.

Maciekoaza

Nowy
Punktów
0
Miasto
Tarnów

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Powiedziałem źle odpowietrzone. Laik może odpowietrzać 5 razy.

szynszyla44

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jasło
P
a co myslicie o przewodach elastycznych ? z przodu ?
bardzo dobry trop. zacisnąłeś przewody, żeby nie spływał płyn. stare przewody pewnie napuchnięte a teraz rozwarstwione. blokują oddawanie klocka i powrót płynu. to wcale nie jest wielki koszt, tylko robota z zardzewialymi gwintami a potem odpowietrzenie.
chyba prowadnice nasmarowałeś silikonem do zacisków, a potem właściwie włozyłeś klocki.

szynszyla44

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jasło
panowie mądrale jak zadałem pytanie poniżej http://forum-mechanika.pl/threads/hamulec-ręczny-elektryczny-w-ford-s-max.28790/
to gdzie byliście??
sam sobie poradziłem.
zle odpowietrzony hamulec blokuje pedał hamulca.. :) dobre ....
poza tym źle odpwietrzony hamulec to tez miekki hamulec, który mozna podpompować.
a jaka szansa jest, ze autor tematu będąc u mechanika trafił akurat na ciotę.
pompa hamulca przy zapowietrzonym układzie .. a facet sie zapiera ze jest ok.
to dlaczego mu nie wierzyc?

p.s.
a może sie niepotrzebnie wkurzam, bo durne uwagi chyba nie do mnie..................

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jeżeli hamulce odpowietrzone prawidłowo i korektor siły sprawny, to przyjrzał bym się na zastrzał samego pedału i popychacza do pompy. Na pewno nie jest to przyczyna przewodów elastycznych, bo gdyby się rozwarstwiły to by blokował a odpuścił by przy odkręceniu odpowietrznika, więc przyczyna jest gdzie indziej. Nie wiem jak skonstruowana jest cała pedaliera, napisane jest w pierwszym poście że po dodawaniu gazu pedał hamulca odbija...;)

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
może ściana grodziowa wygniła i haczy o dyfer :D
takie paździerze stoją za stodoła żeby kury miały się gdzie nieść :D:D

Do góry Bottom