• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

fiat 1,6 16v - blokady rozrządu

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
sytuacja przynajmniej w połowie się wyjaśniła:) rozrząd jest i był dobrze. ustawiony na zegar i na blokady wałków które są podobno ori( tak twierdzi aso) numer się zmienił na przestrzeni lat ale blokady są te same...
powodem problemu z rozruchem zimnego silnika były dwie cewki... na każdej z nich były 3 białe punkciki(wypalenia) na fajce. Po przetarciu szmatka i próbie rozruchu zimnego silnika wyraznie owe punkty się pojawiały na nowo. poszły nowe 2 cewki i problem z rozruchem już nie występuje... ale nadal jest kiepskie podcisnienie w kolektorze ssącym(370 mbar) w doblo co sprawdzałem dziś blokady podciśnienie wahało się od 330 do 340 ... klient zadowolony bo auto super się uruchamia jak dawniej . Auto generalnie odebrał ale mnie trapi co tam mogło być nie tak.... dolot szczelny....

brawimex

Początkujący
Punktów
0
Witam !
Drodzy klubowicze odgrzeję kotleta.
Oryginał blokady najlepszy to oczywiste ale na jeden raz mi sie tego kupić nie opłaca, a muszę sprostać wyzwaniu wymiany paska.
Mark-Moto odpadają ponoć gorsze jak Chińskie klony.
HP ZUP Bytom wszyscy piszą, że najlepsze po oryginale no ale też kosztują.
Allegro wiadomo wielka niewiadoma Asta i inne.
Jest jeszcze Techsam Quatros też zagadka.

Ale tak dokładnie chodzi mi o blokady firmy TESAM czy ktoś mi powie czy to zda egzamin przy 1.6 w stilo.
Jedna mała wada nie ma tam adaptera śruby do napinacza na M10 w zestawie no ale to nie duży problem.

Mam możliwość wydania nie dużych pieniędzy na te blokady TESAM, bo już gdzieś długo na półce leżą.
Słyszałem, że blokady TESAM też dokładnością nie grzeszy IMG_tesam_113118.jpg

brawimex

Początkujący
Punktów
0
Zrobione i solidnie ale słyszałem, że również wiele narzędzi nie pasuje tak jak powinno.

brawimex

Początkujący
Punktów
0
No właśnie dokładność wykonania względem oryginału.
By to było należycie zachowane życie stało by się proste w mechanice nie raz.
Myślę, że nie zostało mi nic innego jak porównać ESAMa z Satrą

brawimex

Początkujący
Punktów
0
Więc mam na stole obie marki blokad.
Co prawda to nie Satra.
Blokady wyglądają na identyczne. Jedyna różnicą która widzę na oko, bo suwmiarki nie mam pod ręką to rozmiar wpustu, klina do blokowania wałka jest tak z milimetr wiecej. Więc podejrzewam iż to czerwone pudełko będzie pewniej blokowało wałek bez luzu jak Tesam.
Będę miał Stilo do roboty podzielę się co i jak pasowało.

Załączniki

• IMG_20200620_101911.jpg
    IMG_20200620_101911.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 18
  • IMG_20200620_101903.jpg
    IMG_20200620_101903.jpg
    3,4 MB · Wyświetleń: 18
  • IMG_20200620_101816.jpg
    IMG_20200620_101816.jpg
    3,5 MB · Wyświetleń: 18
  • IMG_20200620_101729.jpg
    IMG_20200620_101729.jpg
    4,1 MB · Wyświetleń: 18

jazeck

Początkujący
Punktów
0
Panowie, mam blokady z HP ZUP - kupiłem od nich te odpowiedniki, rozrząd złożony po wymianie uszczelki był ok (ale złożyłem na oryginalnych czarnych, które podesłali mi w razie wątpliwości - na nich złożyłem i było ok). Wydałem 500-600pln. Kupiłem autko z uszkodzoną uszczelką - brał płyn chłodniczy.
Kolejna wymiana uszczelki - tym razem generalny remont, bo olej zaczynał znikać po kolejnych 150.000km - już tylko na HP ZUP i nie pracuje silnik jak powinien, więc średnio polecam. jakby trzeci cylinder najbardziej kulał, najmniej reaguje na odłączenie cewki. Kombinowałem już na wiele sposobów, na lpg najbardziej czuć.

Chętnie wypożyczę oryginały - oczywiście odpłatnie, albo odkupię, bo po generalnym remoncie mam zamiar nim pojeżdzić. Wszyscy piszą banał... tak - dopóki kół wałków się nie odblokuje, ale po uszczelce już trzeba odblokować i później precyzja jest baaaardzo istotna jak widać z wielu przypadków.
Silnik z 2001-2002r. w doblo ale to bez róźnicy chyba w jakiej budzie. Chętni do pomocy proszę o sms 502 423 706, albo na maila.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
A po remoncie kompresję mierzyłeś? Jakie wartości podciśnienia w kolektorze ssącym....

jazeck

Początkujący
Punktów
0
A po remoncie kompresję mierzyłeś? Jakie wartości podciśnienia w kolektorze ssącym....
To podciśnienie mnie martwi 450-480-510mBar zależy od zagrzania. Na gazowym mapsensorze i silnikowym podobne wartości. Kompresja w okolicy 15-16? (tyle co przed remontem), mogę sprawdzić dokładnie po weekendzie. Poprostu olej zmieniłem z seleni na sort i tak wypłukał wszystko, że zaczął brać dużo i zamulił kata, przed robotą pracował ok, ale się nie wkręcał, po generalnym już kulał no i nie wkręcał się (wyszło, że kat zamulony), wkład wycięliśmy, niebawem wstawie nowy, wkręca się, ma moc, ale to chyba nie wiele zmieni jeśli chodzi o tą nierówną pracę.
Pamiętam miał takie objawy jak wcześniej na złych tanich blokadach, na gazie bardziej widać, podczas jazdy po wysprzęgleniu np na skrzyżowaniu - rondzie potrafi zgasnąć - dosyć niebezpieczne, bo kierownice prostuje.
Trzeci cylinder po wypięciu cewki najmniej reaguje, cewka podmieniona, świece wymienione, bez zmian.
Z tyłu słychać fukanie, na gazie bardziej systematycznie. Z głowicy ściągnięte 2x0,04 = 8 setek - to by robiło różnicę?

Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Jeszcze mi napisz jaki kąt otwarcia ma przepustnica.... Bo podciśnienie zmienia się gdyż faluje na obrotach a co odpowiedzialna może być przepustnica. Z tego co pamiętam 2-4 * otwarcie przepustnicy na biegu jałowym, na rozgrzanym silniku bez odbiorników, ac,świateł daje mniej więcej 300-320 mbar.... Oczywiście to teoria bo ssący może być ok a wydech przestawiony więc to też do końca nie jest wyznacznikiem prawidłowego ustawienia. Tyle że pomoże to sprawdzić przepustnice. A jaki olej masz teraz zalany?

jazeck

Początkujący
Punktów
0
Jeszcze mi napisz jaki kąt otwarcia ma przepustnica.... Bo podciśnienie zmienia się gdyż faluje na obrotach a co odpowiedzialna może być przepustnica. Z tego co pamiętam 2-4 * otwarcie przepustnicy na biegu jałowym, na rozgrzanym silniku bez odbiorników, ac,świateł daje mniej więcej 300-320 mbar.... Oczywiście to teoria bo ssący może być ok a wydech przestawiony więc to też do końca nie jest wyznacznikiem prawidłowego ustawienia. Tyle że pomoże to sprawdzić przepustnice. A jaki olej masz teraz zalany?
Tak teraz z pamięci.:
- różnica ciśnień raczej od rozgrzania silnika, na ssaniu inne i powoli się zmienia w granicach tych 50mBar. To chyba normalne.
-olej dalej sort 10W40 już drugi po wypłukaniu poremontowego.
-o ile dobrze pamiętam 350-380mBar miał przed ostatnim remontem - różnie o tym piszą niby ten sam silnik ale w innych modelach inne wartości...?
- przepustnica chyba 6st. Przepustnica ma półtora roku. Ok 1500pln za nową.
Jak ma być na 100% to po weekendzie, może jutro mi się uda, to napiszę konkretnie.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Podciśnienie zależy głównie od stanu technicznego. Ja korzystam z opisu esi. Tam są widełki podane między 270-330 na rozgrzanym bez żadnych odbiorników. Silnik 182b6000 to Stilo, doblo, multipla, końcówka serii bravy, Marea. Sterowniki inne oznaczenia ale mechanika ta sama to i podciśnienie podobne.

jazeck

Początkujący
Punktów
0
Podciśnienie zależy głównie od stanu technicznego. Ja korzystam z opisu esi. Tam są widełki podane między 270-330 na rozgrzanym bez żadnych odbiorników. Silnik 182b6000 to Stilo, doblo, multipla, końcówka serii bravy, Marea. Sterowniki inne oznaczenia ale mechanika ta sama to i podciśnienie podobne.
Przed remontem było w okolicy 380mBar, pokrzaczyło się po remoncie, robione było wszystko, przylgnie itp... Stan powinien być chyba wzorowy. Kompresja 15-16? To też dosyć wysoko, ale ten model chyba tak ma... stąd precyzje w rozrządzie, strasznie kapryśny silnik. Wydaje mi się że blokady DOKŁADNE rozwiążą problem..?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Walczyłem dawno temu że Stilo który falował i fukał w wydech. Wszystko wydawali się ok, rozrząd, kat wypruty bo w tych silnikach olej robi swoje, a wyszło że popychacze hydrauliczne uszkodzone, w innym miałem walki rozrządu uszkodzone.... Rozrząd ok, przepustnica ok a usterka była. Z ciekawości spytam czy gładź na cylindrach bez owalizacji? W kilku modelach robiłem silnik i w 80% wyparte tłoki wyslizgaly gładź po stronie wydechowej jak lustro :) w starych bravach tego nie spotkałem ale tam silnik miał grubsze pierścienie(.... b3000 bodajże kod) w Stilo doblo 200 tys i już olejowego nie było....

jazeck

Początkujący
Punktów
0
Walczyłem dawno temu że Stilo który falował i fukał w wydech. Wszystko wydawali się ok, rozrząd, kat wypruty bo w tych silnikach olej robi swoje, a wyszło że popychacze hydrauliczne uszkodzone, w innym miałem walki rozrządu uszkodzone.... Rozrząd ok, przepustnica ok a usterka była. Z ciekawości spytam czy gładź na cylindrach bez owalizacji? W kilku modelach robiłem silnik i w 80% wyparte tłoki wyslizgaly gładź po stronie wydechowej jak lustro :) w starych bravach tego nie spotkałem ale tam silnik miał grubsze pierścienie(.... b3000 bodajże kod) w Stilo doblo 200 tys i już olejowego nie było....
e no ja 250.000km zrobiłem (po mieście to bardziej w motogodzinach) olejowe wykończyło, tamte musiały być cofane ;)
Honowanie było. Przed robotą pracował ok, po robocie już nie, to chyba tylko rozrząd. Wałki wporządku, nawet hydropopychacze rozbierane i gruntownie czyszczone. Panewki wporządku.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
A co teraz jest nie cofane. Nawet Seicento trzeba cofnać żeby sprzedać.... Auto bez progów, 3-4 kolory nadwozia, każda szyba inny rocznik auto 20 lat ale na liczniku 183 tys i już nowy właściciel perełke kupuje.... Co za czasy...

jazeck

Początkujący
Punktów
0
A co teraz jest nie cofane. Nawet Seicento trzeba cofnać żeby sprzedać.... Auto bez progów, 3-4 kolory nadwozia, każda szyba inny rocznik auto 20 lat ale na liczniku 183 tys i już nowy właściciel perełke kupuje.... Co za czasy...
Był czas że chciałem zmienić 3 lata temu na nowszy model doblo. Gość kupił auto w warszawie 160k przebiegu, a po 3 latach miał już 140k, tak czy inaczej POTRZEBUJĘ POMOCY z moim silnikiem ;)

Do góry Bottom