• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat ducato 2021

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Witam, ma ktoś dostęp do Fiata nie Mam konta, a trafił się znajomy z camperem, ale przeróbka na homologacji, fajny. Do rzeczy występuje to jako ducato 7000km dtc:
P24d1- nie mam opisu da się skasować w parametrach nic nadzwyczajnego znajomy chce zrobić regeneracje filtra bo ktoś podłączał i stwierdził że dpf(Wątpię ze względu na sgw mało kto to chwyta). Mam wymianę i regeneracje na interface, ale dtc bez opisu nie będe tego robił.
Są jeszcze dtc w BCM :
B12c6-aktywny
B12c1-aktywny
ponoć rozładował się aku ale camper jest podpinany pod ~230 ma swoją ładowarkę.
Auto na gwarancji ale że nietypowe to zastępczych nie ma:) kumpel chce ogarnąć żeby nie zostawiać auta na 2 miechy

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
ZFA25000002P02762

Załączniki

• Diagnostic Report_FIAT_camper fiat ducato_cze-25-2022 09_37_18.pdf
    293,2 KB · Wyświetleń: 6

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
P24d1- nie mam opisu da się skasować w parametrach nic nadzwyczajnego znajomy chce zrobić regeneracje filtra bo ktoś podłączał i stwierdził że dpf(Wątpię ze względu na sgw mało kto to chwyta).
I dobrze ten ktos powiedzial. Podpialem pod innego Fiata 2021 i to oznacza
Particulate Matter Sensor Regeneration Incomplete
ze przynajmniej 3 ostatnie proby wypalania dpfa sie nie powiodly i stad masz to jako aktywne. Cos go blokuje i wstrzymuje regeneracje.

Na reszte sprobuje zerknac wieczorem bo urwanie dupy :) Jedno Ci powiem, jak nie masz sprzetu zeby z tym walczyc to z tym nie walcz, bo to szkoda Twojego czasu.
Automatyczne połączenie postów:

Sorry, napisalem
Cos go blokuje i wstrzymuje regeneracje.
a to nie jest prawda. Wystarczylo ze wylaczyl auto podczas procesu regeneracji kilka razy nawet o tym nie wiedzac. Z autem moze byc wszystko czacza i moze nie trzeba szukac dziury w calym. Sorry, ze sie zle wyrazilem, poprawiam.

Ostatnia edycja:

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Odpuściłem pojechał do serwisu. Nie chciałem tego robić czyta się różne rzeczy np nowe sgw rejestruje połączenia kto wie co więcej, jedynie ze wszystkich klamorów to gscan to chwycił, ale nie miałem opisu dtc a po za tym waliły z bcm i tu pytanie czy regeneracja by przeszła?

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Nie wiem, musialbym sam sie podpiac i spojrzec w parametry, posprawdzac. Wtedy moze bylbym w stanie odpowiedziec.

W kazdym razie odnoszac sie do poprzedniego postu - teoria ze za malo za krotko jezdzi i wywalilo mu blad a z autem jest wszystko ok, lub prawie wszystko ok jest mozliwa. Poza tym dzisiaj to wystarczy jeden bezpiecznik ze sie uwali a kodow od tego moze byc 10 i kazdy w inna strone moze prowadzic :) Mialem takie cos w zeszlym tygodniu tez z kamperem, ale Iveco.

Mysle ze podjales dobra decyzje zeby bez sprzetu w to nie isc. A SGW nie ma co sie bac. To klient odpowiada za swoja gwarancje za nowe auto - to raz, a dwa to roznica jest taka, ze widac kto sie z jakiego konta logowal co najwyzej, a i tak obchodza juz dosc sprawnie te tematy.
Pozdro

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Nie ma sprawy stary.
Dopiero zobaczylem, ze temat w ogole z soboty. Kur.. tygodnie mi przez palce leca, ale nie widzialem wczesniej tematu, bo sie nie logowalem.

A z tym falszowaniem - coz, mysle ze kazdy to robi, a swoje domniemanie opieram na podstawie tego ze czesto mam "auto na update" i porownuje sobie wskazania i porownuje je rowniez z dokumentacja techniczna jak mi sie wybitnie nudzi. Takze zero zdziwienia w tym temacie. Rownie dobrze na tym szczeblu to moze byc dobrze przygotowany sabotaz, bo im za dobrze idzie. Tego nie wiem, za maly jestem i za krotki.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Każde połącznie pod kompan samochodu jest rejestrowane w systemie jeśli chodzi FCA .

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Są jeszcze dtc w BCM :
B12c6-aktywny
B12c1-aktywny
Odpowiednio:
B12C6 - Right passing beam
B12C1 - Left low beam
czyli problemy ze swiatlami, byc moze po prostu z zarowkami :)

Każde połącznie pod kompan samochodu jest rejestrowane w systemie jeśli chodzi FCA .
Jasne ze tak, ale przeciez mozesz na przyklad pozyczyc mojego autocoma zeby sie podpiac i kto to niby sprawdzi? Chodzilo mi o to ze widac z jakiego konta sie ktos logowal ale nie kto sie logowal, bo nie musisz przechodzic weryfikacji. To tak, celem uzupelnienia o co mi chodzilo.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
W przypadku FCA jeszcze tak . W przypadku np.: mercedesa obecnie wiadomo klo się loguje ponieważ konto w ASO jest przypisane do konkretnej osoby - z tego co mi widomo ma być logowanie do systemu poprzez twarz (FaceID) . W FCA też już to wprowadzają małymi kroczkami . W coraz większej ilości samochodów jest wbudowana karta sim i nie potrzebujesz fizycznie mieć samochodu na warsztacie by sprawdzić błędy , flash'ować sterownik itd . Myślę że jak wszystkie samochodu będą mieć kartę sim to by dostać dostęp do systemu (założyć konto) będziesz musiał przedłożyć papiery że jesteś normalny by jakiemuś kierowcy w czasie jazdy nie odłączyć hamulców .

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Tak dokladnie tak. Ja sam robilem autoryzacje przechodzac przez proces akredytacji IMI i chcac robiac nowe auta w UK musialem powiedzmy udowodnic ze jestem w ich oczach normalny.
Tyle ze akurat sprzet moglem i moge zarejstrowac na warsztat, np. moj kts ma 3 loginy. Jak wprowadza face id to jezeli zrobia to dobrze od dnia 1 to dla mnie nic to nie zmieni. Jak beda jakies gremliny po drodze to co najwyzej bede dzwonil i rzucal miesem, ze nie dziala, tak jak czasami mi sie zdarza.
A jezeli ktos nie chce sie z tym wszystkim palowac poki co a chce robic nowe auta to moze przemyslec zakup takiego sprzetu jak np. OSCA - polecam sie zainteresowac tematem.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Launch już to wprowadził , nazywa się to "smart link" . Widzę tendencje że coraz więcej tych dobrych warsztatów odchodzi o uniwersalnych kombajnów typu kts , launch , autocom i przechodzą na oryginały by odczyt błędów , live data itd to za mało w przypadku nowych samochodów .

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Nie wiem czy to dokladnie to samo i ktore ma lepsza oblsuge, bo u mnie w rejonie znajomi zawsze Launcha stawiaja na ostatnim miejscu :(
W kazdym razie super opcja ten Smart Link czy OSCA, szczegolnie jak sobie ktos przeliczy ze tak - to mu sie bardziej oplaca.
Dobrze, ze sa alternatywy, jedyne co to ze ciezko sie w tym odnalezc. Ja przyznam szczerze ze sporo sie tym wszystkim interesuje, a dalej sa dni ze mam wrazenie ze nic nie wiem :)

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
W UK są całkowicie inne stawki i można pozwolić na sprzęt który robi troszkę więcej , nie koniecznie o dobrym stosunku cena/możliwości . W Polsce w pierwszej kolejności patrzy ile zrobi za ile kasy i tu launch bije konkurencję .

Do góry Bottom