• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

fiat ducato problem z ciśnieniem w dolocie

Punktów
1
Miasto
trzebinia
koledzy , ducato 2014r ma dziwne objawy w układzie dolotowym ,odpalamy ,dodajemy gazu ,wąż od turbiny robi się twardy po zwiększeniu obrotów zaczyna się szaleństwo wąż sprawia wrażenie jakby kamienie w środku leciały , zmniejszając obroty wszystko wraca do normy, cała ta sprawa występuje powyżej 1700 obrotów , mamy też błąd niskie ciśnienie w układzie dolotowym choć silnik zauważalnie nie słabnie , muszę też dodać że ma już 400 tyś nalatane , co wy na to ?

Punktów
1
Miasto
trzebinia
silnik to 2,3 szumów nie ma, nie dymi odnosiłem dziwne wrażenie jakby ciśnienia się spotykały czyli niedomykające się zawory, kiedyś popychacze hydrauliczne tak się przycinały ale cz można brać to pod uwage

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
To taka przenośnia literacka- coś jak ,,Litwo ojczyzno moja... ,,:rolleyes::D

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
To taka przenośnia literacka- coś jak ,,Litwo ojczyzno moja... ,,:rolleyes::D
Dobrze żeś mi to wyjaśnił bo w życiu bym się nie domyślił. Ale jaką bujną wyobraźnię ma Zdzich (spotykające się ciśnienia) czy (kamienie w dolocie) coś nieprawdopodobnego. Zdzichu tylko się nie obrażaj, ja nie szydzę tylko podziwiam.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Wiesz winetoo, że ja też nad tym myślałem:), a potem jak autor napisał, że te ciśnienia się spotykają/zderzają to zacząłem się zastanawiać gdzie te kamienie i, w którą stronę one zmierzają... (może powstaje jakiś wir czy coś??) no i mózg rozje.....
Na poważnie to trezba sprecyzować, bo nie wiadomo co autor miał na myśli?

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Chodziło mu o to że ciśnienie z cylindrów cofa się w układ dolotowy przez zawory dolotowe i spotyka z ciśnieniem generowanym przez turbosprężarkę. Spotkałem się już nie raz z tym zjawiskiem. Trzeba zmierzyć ciśnienie w cylindrach i odpowiedź bedzie na talerzu. A jakie ciśnienie odczytuje czujnik w kompie?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Chodziło mu o to że ciśnienie z cylindrów cofa się w układ dolotowy przez zawory dolotowe i spotyka z ciśnieniem generowanym przez turbosprężarkę.
I jak ty to sobie wyobrażasz? Zawory uchylone a silnik nadal pracuje?! No chyba że na jednym lub dwóch garach bo na wszystkich to przecie zdechnie. Poza tym trzeba sprecyzować, kuleje czy chodzi równo, niedomknięte zawory podczas pracy powodują specyficzny dźwięk, jakby to określić (fukanie) takie fu fu fu. Nieźle to wymyśliłem co?

Punktów
1
Miasto
trzebinia
dziękuje bardzo za kpiny widze że dużo frajdy macie ale tu chyba wiedza się kończy, poczytajcie co turbokrzychu napisał ,winetoo pracujesz w nassa że kamienie w silniku widziałeś czy jesteś chłop ze DWORA

Chodziło mu o to że ciśnienie z cylindrów cofa się w układ dolotowy przez zawory dolotowe i spotyka z ciśnieniem generowanym przez turbosprężarkę. Spotkałem się już nie raz z tym zjawiskiem. Trzeba zmierzyć ciśnienie w cylindrach i odpowiedź bedzie na talerzu. A jakie ciśnienie odczytuje czujnik w kompie?
poza błędem niskiego ciśnienia wszystkie parametry w normie , dzięki

I jak ty to sobie wyobrażasz? Zawory uchylone a silnik nadal pracuje?! No chyba że na jednym lub dwóch garach bo na wszystkich to przecie zdechnie. Poza tym trzeba sprecyzować, kuleje czy chodzi równo, niedomknięte zawory podczas pracy powodują specyficzny dźwięk, jakby to określić (fukanie) takie fu fu fu. Nieźle to wymyśliłem co?
tej odpowiedzi nie da się skomentować napij się kawy to może zaczniesz myśleć

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A ja tu widzę sprzeczności:shifty::
cała ta sprawa występuje powyżej 1700 obrotów
ciśnienie z cylindrów cofa się w układ dolotowy przez zawory dolotowe i spotyka z ciśnieniem generowanym przez turbosprężarkę.
Czyli co zawory się nie domykają dopiero powyżej 1700 obr/min?:bored:
A poniżej tych obrotów to są szczelne?:bored:

poza błędem niskiego ciśnienia
Skoro turbo tłoczy i silnik również tłoczy to czy ciśnienie nie powinno być za wysokie?:shifty:

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Woodoo tu chyba tłoczy w obie strony i nie wiadomo, które ciśnienie mierzyć:D:D.
Jeśli zawory puszczają dopiero od 1700 to chyba tu są jakieś supernowoczesne zmienne fazy rozrządu... Wysyłasz winetoo na kawę i nie chcesz komentować jego postu, natomiast jak skomentować budowanie ciśnienia w cylindrach przy otwartych zaworach, którymi rzekomo cofa się powietrze?? Jeśli dobrze pamiętam to tam ma być szczelnie ale może się coś pozmieniało... nie wiem...
Na początek pomiar kompresji...

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Oj Zdzichu, Zdzichu nabzdyczyłeś się jak bąk na wiosnę a tu jesień w pełni. Jam prosty chłop ze dwora jak to ładnie ująłeś i ciężko jest mnie rozszyfrować twoje zgadywanki o zderzających ciśnieniach a tym bardziej kamieniach jakby w dolocie, nawet kawa jak zaleciłeś, nie pomaga, może walne coś oktanowego to przejrzę na ślepia i coś mądrego nabazgram. Abo lepi nie bo znowu mnie zrugasz jak miastowy chłopa.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Panowie, zawory cały czas będą nieszczelne, ale turbina przy dodawaniu gazu będzie dawać większe ciśnienie przy 1700 obrotów. Silnik potrafi chodzić w tym przypadku normalnie, przy niewielkiej nieszczelności, ba nawet nie wywalać błędów. A z czujnikiem może być tak że się uszkodził od tego. Ale nie napisałem że w tym wypadku musi tak być, może, ale nie musi...

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Panowie, zawory cały czas będą nieszczelne, ale turbina przy dodawaniu gazu będzie dawać większe ciśnienie przy 1700 obrotów. Silnik potrafi chodzić w tym przypadku normalnie, przy niewielkiej nieszczelności, ba nawet nie wywalać błędów. A z czujnikiem może być tak że się uszkodził od tego. Ale nie napisałem że w tym wypadku musi tak być, może, ale nie musi...
Co ty pier__lisz za przeproszeniem? Jakie ciśnienie daje turbo? Jakie ciśnienie jest w komorze spalania? Napij się kawy.

Właśnie zmieniłeś prawa fizyki i mechaniki.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Przepraszam, bo faktycznie coś popaprałem. Chodziło mi o to, że jak zawory wydechowe się nie otwierają do końca, to ciśnienie nie wywalonych spalin wraca w układ dolotowy przez zawory dolotowe do kolektora i dalej.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Przepraszam, bo faktycznie coś popaprałem. Chodziło mi o to, że jak zawory wydechowe się nie otwierają do końca, to ciśnienie nie wywalonych spalin wraca w układ dolotowy przez zawory dolotowe do kolektora i dalej.
Bez komentarza, nie mam siły, niech kto inny to wyjaśni. Papież albo kto, z cudami nie do mnie.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Otwiera się zawór dolotowy, tłok idzie w dół i wtłaczane jest ciśnienie do cylindra, zamyka się zawór dolotowy. Tłok idzie w górę sprężając powietrze, następuję wtrysk paliwa i zapłon, tłok wraca na dół. W komorze zostają spaliny, tłok znowu idzie do góry i teraz jeżeli zawór wydechowy otworzy się normalnie to spaliny opuszczają komorę. Ale jeżeli zawór wydechowy się nie otwiera tak jak powinien, to w suwie wydechu dochodzi do sprężenia spalin które znajdą ucieczkę kiedy znów otwiera się zawór dolotowy i dochodzi do cofki spalin do kolektora ssącego.

Do góry Bottom