• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Freemont JTD 170 KM- błąd P0523

KrisTo45

Początkujący
Punktów
1
Witam
Odczytany błąd P0523 (przełącznik ciśnienia oleju silnika -wysoki sygnał wejściowy )
A więc, do tej pory wymienione zostały czujniki niskiego i wysokiego ciśnienia oleju, koszt nie duży więc pozwoliłem sobie na taki czynność .
Sprawdzone działanie zaworu regulacji ciśnienia przy pompie olejowej po wyjęciu sprawdzono rezystancję cewki oraz działanie mechaniczne jest OK.
Błąd nadal pojawia się po odpaleniu silnika, kontrolka oleju nie świeci . Jakieś propozycje co dalej z tym robić.
Sprawdzić ciśnienie manometrem mechanicznym ?
Czy to raczej po stronie elektryczne jest problem
Co można rozumieć przez opis "wysoki sygnał WEJŚCIOWY)

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Robiłem kiedyś alfe romeo 2.0 jtd i tez był komunikat o ciśnieniu oleju. Śruby z dekla pompy oleju się poluzowały.

KrisTo45

Początkujący
Punktów
1
Sprawdzę to jutro , jednak stawiam na uszczelkę smoka oleju, w tych silnikach częsta przypadłość... robi się twarda i z czasem traci właściwości uszczelniające

KrisTo45

Początkujący
Punktów
1
Mimo wszystko mam obawy aby uruchomić silnik i poruszać się autem ,a jeśli to problem w smarowaniu sinika ? Robi się sprawa bardzo poważna.
Powielam pytanie Co można rozumieć przez opis "wysoki sygnał WEJŚCIOWY" ?
Jeszcze jedno czy na przewodach dochodzących do czujników musi być napięcie , są to czujniki jedno- pinowe jeden niskociśnieniowy 0,3bar , drugi wysokociśnieniowy 2,2 bara silnik fiata JTD 2generacji 170 KM. Czy ktoś miał z nimi do czynienia ?
dzięki za szybką odp.

KrisTo45

Początkujący
Punktów
1
Na dzień dzisiejszy dzisiejszy sprawdzone ciśnienie oleju na obu czujnikach
Zimny silnik 4,6 bar na czujniku wysokiego ciśnienia
4,o bar na czujniku niskiego ciśnienia
Po rozgrzaniu silnika do tem. 85 stopni C
odpowiednio na 1 czujniku 1,9 bar , a przy obrotach ok. 4000 ciśnienie 4,2 bar
na 2 czujniku 1,85 bar , obroty 4ooo ciśnienie 4,2 bara
Pytanie do mechaników czy takie ciśnienia są dopuszczane?
Nadmienię kontrolka oleju nie zapala się nawet na chwilę za to kontrolka silnika zapala się po odpaleniu silnika , błąd to
P0523 (przełącznik ciśnienia oleju silnika -wysoki sygnał wejściowy)

KrisTo45

Początkujący
Punktów
1
Dzisiaj sprawdziłem instalację elek. od czujników i zaworu ciśnienia oleju do elektroniki silnika pod względem przetarć i przerw, wiązka elek. jest OK. ....ciągłość przewodów nie budzi najmniejszych zastrzeżeń

KrisTo45

Początkujący
Punktów
1
Napisałem ci co masz zrobic.
Już nie muszę ;) choć dzięki za poradę nie było co dokręcać :)

Walka z tym problemem dobiegła końca :)
Źródło problemu, wadliwy regulator ciśnienia oleju w pompie olejowej , podmieniony z bliźniaczego FF ... jakbyście mieli podobny problem nie dajcie się nabrać na jego działanie " na stole " byłem przekonany że działa prawidłowo ( , cewka miała opór , nie było przebicia na obudowę,zaworek pracował po podaniu prądu na cewkę ) można się grubo przewieźć ;D ...No cóż, teraz pozostaje szukanie w dobrej cenie,
w ASO kosztuje 390zł ! w zagranicznych sklepach nawet znalazłem 220 zł

Do góry Bottom