• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Panda II 1.1 - szarpie na zimnym

barteq9

Początkujący
Punktów
0
Miasto
miasto
Mam taki problem, mianowicie w Fiacie Panda 2 gen. silnik 1.1 szarpie przy ruszaniu ale tylko na zimnym silniku. Jak złapie trochę temperatury to szarpanie ustaje. Mam zamontowany gaz, ale to dzieje się na benzynie (zimny silnik).
Świece wymienione ok 12 000 km temu. Czy może to być wina kabli zapłonowych ? czy coś może z dawką paliwa ?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
problemy układu zapłonowego mogą być przyczyną szarpania , zwłaszcza na zimnym

aczkolwiek ja sprawdziłbym jaką temperaturę widzi sterownik silnika - czy ma ssanie

karwa raz dwa trzy

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
wies kolo miasta
Cewka sie moze konczyc

Sprawdz napiecie jakie daje po stronie wtornej

Instalacje gazowe rujnuja uklady zaplonowe. Cewka musi dawac wyzsze napięcia zeby obskoczyc uklad na suchym paliwie gazowym. Takie jest moje zdanie jak w Trybunie Ludu
Ale moge nie zgadzac sie ze swoim zdaniem.

A wogole to alkohol jest dla ludzi i juz.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Czyli co zacząć od wymiany kabli a jak nie pomoże to cewka ?
Popryskaj kable wieczorem i sprawdź czy iskry nie tańcują ;) ... A na początku to wyłącz gaz (przełącz na benzę), zdejmij klemę - z akumulatora na kilka minut, załóż i sprawdź czy się przypadkiem nie poprawiło... :D Kiedyś miałem taki przypadek, że instalacja coś mieszała w mapach benzyny, samochód odpalał ale nie jechał - dusiło go. Po zdjęciu klemy i ponownym założeniu - autko jak nowe...

Do góry Bottom