• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat punto 1.2 8v dziwna praca silnika

Sopo19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zagranicą
Cześć, dzisiaj postamowiłem wyczyścić przepustnicę bo miałem wrażenie że obroty falują, wszystko niby przebiegło bez przeszkód ale raczej zabieg nie pomógł o ile nie zaszkodził bo teraz na jałowym momentami obroty schodzą na około 600 tak jakby go przyduszało a wcześniej tego nie było. Chwilke postałem przy odpalonym silniku i na moje dziwnie on pracuje, taki klekot jak diesel a nie benzyna dołącze link do filmu który nagrałem może ktoś będzie w stanie podsumować czy jest tragicznie, na początku filmu nagrane zachowanie obrotomierza, chciałem zapytać jeszcze czy to normalne że po zdjęciu nogi z gazu obroty chwilke zatrzymują się na 1100-1200 i wracają na 900. Dzięki za każdą odpowiedź.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
to ze obroty się utrzymuja na 1200 na chwile , podczas jazdy pinizej nie spadną . A stukania nie słyszę

Sopo19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zagranicą
pod koniec filmu wysiadłem z auta i nagrywałem silnik tzn. jego pracę, nie wydaje Ci się, że chodzi jak diesel a nie benzyniak? Takie wrażenie odniosłem jak chwile przy nim postałem.

Sopo19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zagranicą
nie bardzo rozumiem te określenie, mechanikiem nie jestem, chodzi o popychacze zaworów czy co? drogie jest to w naprawie? Można z tym mankamentem jeździć? Kupiłem te auto aby rok przejeździć i ubezpieczenie mi zmalało a potem miało iść do żyda. Mam dopiero miesiąc i zaczęło tak stukać 2-3 dni temu. Dwa tygodnie temu zmieniony rozrząd,pompa wody, olej z filtrem, wymieniłem sam filtr powietrza i przeczyściłem tą przepustnicę, świece i kable w drodze niebawem będą wymienione a tu dalej coś mu dolega... Pierwszy samochód w życiu i taki niewypał

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A co się dziwisz ? stare auto to ma usterki cudów nie ma, a nie zmieniłeś oleju na jakiś syntetyk ? Ludzie myślą że jak kupią stare auto to będą tylko lać paliwo, zawsze takie naiwno życzeniowe myślenie mnie rozbawiało .

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Jak nie masz pojęcia to może jakiś mechanik w okoli posłucha i powie co o tym myśli? Z filmu odgłosu nie wywnioskujemy. A obroty to ten typ tak ma.

Sopo19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zagranicą
Triple QX 10W40 chyba zalał mechanik nie byłem przy tym bo samochód na dzień zostawiłem od razu rozrząd robił, nie liczyłem że kupie cudo 12 letnie, tylko denerwuje mnie że zrobie jedno i siada drugie za niedługo więcej w naprawy wsadze niż za niego zapłaciłem, każdy odradzał francuza i włocha, mogłem wziąść jakąś corse może by lepiej się trzymała

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
No i byś robił łańcuszek rozrządu na dzieńdobry, sprzęgło i tuleje z tyłu :D
Nieważne co kupisz jak nie jest nowe to i tak będziesz wkładał no chyba że ktoś już wcześniej włożył ale to takie oferty nazywane są niepoważnymi :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja jeżdze Citroenami od 1993 roku i nadal nie zmieniam marki . Nie znam oleju jak po oleju zaczyba stukac to zly olej . kup niemca sa wg. wlascicieli idealne ..

Sopo19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zagranicą
a jeżeli wszystko z zaworami czy popychaczami czy czym tam stuka jest ok tylko zły olej zalany to po zmianie na dobry powinno przestać czy już doszło do jakiegoś uszkodzenia i trzeba naprawiać? Jak teraz gadać z tym mechanikiem co go zmieniał bo jak każdy uważa się za fachowca i pewnie będzie się wypierał że to nie jego wina.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
lać nalezy olej dedykowany do silnika , a jesli to się wydazyło zaraz po wymianie to mozliwe ze olej .

Sopo19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zagranicą
no tydzień przejeździłem ale nie zwracałem uwagi na to czy stukał po zmianie, zrobiłem ze 150km od zmiany, dopiero 2 dni temu jak tą przepustnice przeczyściłem to zauważyłem te postukiwanie bo chwilkę postałem jak maska była podniesiona.

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
No i beng :D a ja leje Valvoline (czy jak się pisze), petronasa, castrola, mobila, comme, selenie i wszystko inne. Zależy co było wlane wcześniej i czy specyfikację trzyma. Nieważna marka ważna specyfikacja - to moje zdanie.

Teraz do tematu.
On pyta czy po zalaniu innego oleju mogło tak się stać- tak mogło jak miał 15w40 a nalane zostało 10w40 to teoretycznie mogły np. popychacze już nie trzymać ciśnienia i stąd stukanie ale nie wiemy nadal jakie to odgłosy bynajmniej ja nie słyszę.

Sopo19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zagranicą
przez filmik raczej mało wskóramy, nie wiem co było wcześniej zalane bo nie było karteczki, zobacze do tego mechanika przedzwonie co on mi powie, ale to więcej niż pewne że to nie jego wina on od lat się tym zajmuje i nie ma mowy o błędzie z jego strony no ale zaryzykuje powiem że po jego robocie coś stuka i silnik chodzi jak diesel taki klekot hehe mam nadzieje że to nic poważnego

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
A pali ci na wszystkie gary ? Na uruchomionym silniku odłączaj po jednej świecy i zobacz czy praca silnika się zmienia.
Jeżeli po odłączeniu danej świecy nie będzie różnicy w działaniu to na tym garze ci nie pali.

Do góry Bottom