• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Punto 1.2 8V pisk z okolic rozrządu

Macino

Początkujący
Punktów
0
Witam,
W moim punciaku coś dziwnie zaczęło piszczeć. Dźwięk dochodzi z okolic rozrządu. Wykluczyłem alternator, bo zdjąłem pasek i dźwięk był dalej obecny. Zmieniłem tez pasek rozrządu, rolkę i pompę i nic. Macie może jakieś typu, co to może być. Dźwięk na filmiku w linku poniżej.
Dzwięk szczególnie dobrze słyszalny około 50 sekundy filmiku. Pozdrawiam

Macino

Początkujący
Punktów
0
głos pompy wody ,albo za mocno pasek naciagniety..i dlatego wyje..
Pasek naciagałem sam, spokojnie wygina sie o 90 stopni nawet moze i wiecej. Poza tym wymieniłem pasek bo hałasowało. Hałasuje dalej. Dzisiaj za namowa kumpla popsikałem pasek WD40 tak zeby sprawdzic czy to zmieni dzwięk. Ale nic to nie zmieniło. Boje sie czy to cos nie w panewkach. No bo "zewnętrzne" mozliwości wyczerpałem. Ale sam już nie wiem.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
masz starą pompe wody? to ją podmien i dowiesz sie.. duzo roboty nie ma i pasek rozrzadu wymien bo nie wolno go psikac.

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
Słuchaj podobny problem miałem ostatnio w Citroen xantia... tez jakies piszczenie klient zgłaszał z poczatku wyglądało na rolke bo rozrzad miał wymieniany całkiem nie dawno po podmienieniu rolki aby upewnic sie okazało sie że pasek był za słabo naciagniety stad były piski i delikatne jakby stuki czy cos ;) spruboj naciagnac pasek :)

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Można też wysłuchać dokładnie źródło dźwięku stetoskopem . Ja to mam taki suchy czarodziejski patyczek i nim dotykam ucha i badanej części. Śmieszne i proste.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Ten pasek po WD40 do kosza
Odpal bez paska osprzętu jeśli nadal to samo moim zdaniem napinacz paska rozrządu (stetoskop to bardzo dobry temat-do zastąpienia ołówkiem stolarskim)

Macino

Początkujący
Punktów
0
Gdzieś znalazłem że może to być luz osiowy wałka rozrządu. Sprawdziłem luz wynosi 0.3 mm. No ale nie wiem czy to dobrze czy nie. No a jeśli źle to co, mam nowy wałek się chyba nie opłaca...

Macino

Początkujący
Punktów
0
głos pompy wody ,albo za mocno pasek naciagniety..i dlatego wyje..

Wątek mozna zamnknąć.
Pasek rozrządu za mocno naciągnięty.
Najbardziej zaskakujące dla mnie jest to ze pasek wymieniłem bo własnie piszczało.
Dzięki za pomoc.

Do góry Bottom